Logo De Belofte

ZUTPHEN - Dat de voormalige Meisjesvakschool aan het Vispoortplein in Zutphen gaat veranderen staat vast. Maar of het gaat om sloop of verbouwing is nog niet duidelijk. Volgens wethouder Annelies de Jonge ziet het college er in ieder geval op toe dat dit eerste scenario alleen onder strikte voorwaarden wordt toegestaan. 

Vijf Zutphense partijen willen dat het gemeentebestuur sloop voorkomt, omdat zij de kenmerkende gevel van de oude school willen behouden. Ze dienden daarom een motie in die maandagavond werd besproken tijdens een forumvergadering. 

'Hoe bewaar je het beschermde stadsgezicht?'

De voormalige school vormt samen met andere gebouwen in het centrum een beschermd stadsgezicht, maar is geen gemeentelijk monument. Daarom mag de eigenaar het pand op basis van strikte voorwaarden eventueel slopen, besloot het college onlangs. Pieter van der Hammen (D66) vraagt zich af hoe het beschermde stadsgezicht dan in stand blijft, als de gevel van het pand gaat veranderen. 

Volgens wethouder Annelies de Jonge kan dit wel degelijk. 'Het is heel lastig, maar het is volgens mij een hele mooie opgave voor een architect. Je kan zaken veranderen, als je maar recht doet aan dat stadsgezicht. En dat hebben we omschreven in de stedenbouwkundige randvoorwaarden.' 

Voorwaarden

De Jonge refereert aan de voorwaarden die het college opstelde voor de projectontwikkelaar, die 32 appartementen en een parkeergarage aan het Vispoortplein wil realiseren. Zo moet bij sloop 70 procent van de materialen hergebruikt worden, mag het gebouw maar bestaan uit drie bouwlagen en moet er bij nieuwbouw worden verwezen naar de historie van de plek en de voormalige school. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
De school in 1960. Foto: Erfgoedcentrum Zutphen

Erfgoedvereniging Heemschut en Stichting Cuypersgenootschap zijn fel tegen sloop van het gebouw uit 1921. Zij verzochten het college onlangs om het pand als gemeentelijk monument aan te wijzen en daarmee sloop uit te sluiten. Het gemeentebestuur wees hun voorstel af.

'Sloop betekent verlies van betekenisvol erfgoed'

Maandagavond maakten de organisaties nogmaals duidelijk welke waarde de oude school in hun ogen heeft. 'Door vele deskundigen is de historische waarde van dit pand aangetoond. De school is van hoge architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. Sloop betekent verlies van betekenisvol erfgoed.'

Paul Neeling van Zicht op Zutphen sprak de raadsleden ook toe: 'Zutphen is vanouds een onderwijskundig centrum geweest. Maar de oude HBS is net als de Landbouwschool en het Stedelijk Lyceum verdwenen. Ik vind dat we zorgvuldiger met dat soort bijzondere architectuur moeten omgaan. We gaan goed om met oude monumenten, maar juist jonge monumenten verdienen ook aandacht in Zutphen.' 

Plannen

Het architectenbureau presenteerde maandagavond vier mogelijke scenario's voor de verbouwing van de voormalige Meisjesvakschool. Volgens architect Lars Courage is enkel en alleen werken met het huidige gebouw een grote opgave. 

'De functie-indeling binnen is heel lastig. Om daar fatsoenlijke appartementen in te bouwen is een uitdaging.' Alleen als blijkt dat verbouw onmogelijk is, is de sloopkogel volgens wethouder de Jonge een optie. 'Het college heeft altijd het standpunt gehouden: geen sloop, tenzij.. We hebben niet voor niets voorwaarden opgesteld. En wij zullen een vergunning voor sloop niet verlenen als niet is voldaan aan een goede invulling van de voorwaarden', benadrukte de wethouder. 

Begin april wordt duidelijk of een meerderheid van de raad de voorgevel van de oude school wil behouden. 

Zie ook: Sloop voormalige school uit 1921 stuit op veel kritiek in Zutphen

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend