Logo De Belofte

ZUTPHEN - Dat de voormalige Meisjesvakschool aan het Vispoortplein in Zutphen gaat veranderen staat vast. Maar of het gaat om sloop of verbouwing is nog niet duidelijk. Volgens wethouder Annelies de Jonge ziet het college er in ieder geval op toe dat dit eerste scenario alleen onder strikte voorwaarden wordt toegestaan. 

Vijf Zutphense partijen willen dat het gemeentebestuur sloop voorkomt, omdat zij de kenmerkende gevel van de oude school willen behouden. Ze dienden daarom een motie in die maandagavond werd besproken tijdens een forumvergadering. 

'Hoe bewaar je het beschermde stadsgezicht?'

De voormalige school vormt samen met andere gebouwen in het centrum een beschermd stadsgezicht, maar is geen gemeentelijk monument. Daarom mag de eigenaar het pand op basis van strikte voorwaarden eventueel slopen, besloot het college onlangs. Pieter van der Hammen (D66) vraagt zich af hoe het beschermde stadsgezicht dan in stand blijft, als de gevel van het pand gaat veranderen. 

Volgens wethouder Annelies de Jonge kan dit wel degelijk. 'Het is heel lastig, maar het is volgens mij een hele mooie opgave voor een architect. Je kan zaken veranderen, als je maar recht doet aan dat stadsgezicht. En dat hebben we omschreven in de stedenbouwkundige randvoorwaarden.' 

Voorwaarden

De Jonge refereert aan de voorwaarden die het college opstelde voor de projectontwikkelaar, die 32 appartementen en een parkeergarage aan het Vispoortplein wil realiseren. Zo moet bij sloop 70 procent van de materialen hergebruikt worden, mag het gebouw maar bestaan uit drie bouwlagen en moet er bij nieuwbouw worden verwezen naar de historie van de plek en de voormalige school. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
De school in 1960. Foto: Erfgoedcentrum Zutphen

Erfgoedvereniging Heemschut en Stichting Cuypersgenootschap zijn fel tegen sloop van het gebouw uit 1921. Zij verzochten het college onlangs om het pand als gemeentelijk monument aan te wijzen en daarmee sloop uit te sluiten. Het gemeentebestuur wees hun voorstel af.

'Sloop betekent verlies van betekenisvol erfgoed'

Maandagavond maakten de organisaties nogmaals duidelijk welke waarde de oude school in hun ogen heeft. 'Door vele deskundigen is de historische waarde van dit pand aangetoond. De school is van hoge architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. Sloop betekent verlies van betekenisvol erfgoed.'

Paul Neeling van Zicht op Zutphen sprak de raadsleden ook toe: 'Zutphen is vanouds een onderwijskundig centrum geweest. Maar de oude HBS is net als de Landbouwschool en het Stedelijk Lyceum verdwenen. Ik vind dat we zorgvuldiger met dat soort bijzondere architectuur moeten omgaan. We gaan goed om met oude monumenten, maar juist jonge monumenten verdienen ook aandacht in Zutphen.' 

Plannen

Het architectenbureau presenteerde maandagavond vier mogelijke scenario's voor de verbouwing van de voormalige Meisjesvakschool. Volgens architect Lars Courage is enkel en alleen werken met het huidige gebouw een grote opgave. 

'De functie-indeling binnen is heel lastig. Om daar fatsoenlijke appartementen in te bouwen is een uitdaging.' Alleen als blijkt dat verbouw onmogelijk is, is de sloopkogel volgens wethouder de Jonge een optie. 'Het college heeft altijd het standpunt gehouden: geen sloop, tenzij.. We hebben niet voor niets voorwaarden opgesteld. En wij zullen een vergunning voor sloop niet verlenen als niet is voldaan aan een goede invulling van de voorwaarden', benadrukte de wethouder. 

Begin april wordt duidelijk of een meerderheid van de raad de voorgevel van de oude school wil behouden. 

Zie ook: Sloop voormalige school uit 1921 stuit op veel kritiek in Zutphen

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

  • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

    15 april 2021
    ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
  • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

    10 november 2020
    ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
  • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

    27 mei 2020
    ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
  • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

    13 mei 2020
    ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
  • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

    11 mei 2020
    ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend