Logo De Belofte

ARNHEM - Duurzame ontwikkelingen als elektrische voertuigen of zonnepanelen brengen veiligheidsrisico's met zich mee. Je kunt ze bijvoorbeeld moeilijker blussen. Dat constateert de Arnhemse VVD na overleg met de brandweer. De partij wil dat de veiligheidsregio dit nadrukkelijker meeneemt in haar aanpak en dient daartoe een voorstel in.

'De overstap naar duurzame energie brengt innovaties en oplossingen waar we met smart op zitten te wachten', zegt VVD-raadslid Rebin Maref. 'Maar dat brengt ook nieuwe risico's met zich mee.'

Volgens hem zijn bijvoorbeeld alle veiligheidsvoorzieningen in parkeergarages gericht op fossiele brandstoffen. Maar de ontwikkelingen gaan snel, stelt Maref. Hij vraagt zich af of de gemeente daar voldoende op is voorbereid.

'Denken te weinig na over brandveiligheid'

Burgemeester Ahmed Marcouch erkent het gevaar van die technologische ontwikkelingen. 'Vanuit het idee van duurzaamheid denken we te weinig na over de brandveiligheid.' Volgens de burgervader is de brandweer al wel actief met deze inzichten.

Maar dat overtuigt Maref niet. 'De brandweer geeft echt aan dat dit wordt onderbelicht.' Het probleem wordt volgens de liberaal onvoldoende serieus opgepakt.

Marcouch zegt dat er vanuit de wetenschap gekeken wordt wat je voor maatregelen kunt nemen bij de ontwikkeling van deze producten. En ook welke wetgeving er nodig is om de risico's te minimaliseren. Die moet volgens de burgemeester landelijk tot stand komen.

'Arnhem energiehoofdstad'

'Maar Arnhem wil de energiehoofdstad van Nederland of zelfs van de wereld zijn', pareert Maref. 'Dus laten we dan ook serieus naar dit veiligheidsvraagstuk kijken. Om ook daarin voorop te lopen.' Een oproep die door Marcouch wordt gedeeld.

De VVD doet een voorstel om de veiligheidsregio duidelijker terug te laten komen in beleid voor de aanpak van veiligheidsissues die samenhangen met verduurzaming. Daar zal woensdagavond tijdens de raadsvergadering over worden gestemd.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend