Logo De Belofte

ELST - De Molukse gemeenschap van Elst haalde de afgelopen maanden duizenden euro’s op voor de wederopbouw van tien scholen op Ambon. Elstenaren trokken gul de portemonnee om een bijdrage te leveren voor aardbevingsslachtoffers op Ambon. Toch hoorde de gemeenschap vaak de vraag: ‘Wie zijn de Molukkers nou eigenlijk?’

Na een maandenlange geldinzamelingsactie voor noodhulp, kondigt de Molukse gemeenschap in Elst volgende week woensdagavond aan welk bedrag zij heeft opgehaald. De Overbetuwse Molukkers hopen die avond ook te gebruiken om te kunnen vertellen wie ze zijn, waarom ze in Nederland zijn en waarom zo’n inzameling zo belangrijk is.

'Weinig aandacht voor de ramp'

De Molukse cultuurhistoricus Huib Akihary houdt woensdag 19 februari een lezing in Elst. Hij vertelt over de komst van de bevolkingsgroep naar Nederland en de banden die door de jaren heen zijn gevormd.

‘Wat nu zo steekt, is dat de overheid weinig aandacht schenkt aan de ramp’, weet hij. Een verwoestende aardbeving trof afgelopen september de eilanden Ambon en Seram, waarbij tientallen doden vielen. Veel andere slachtoffers raakten dakloos en vluchtten vanwege angst voor nieuwe bevingen naar de heuvels. ‘Het gebrek aan interesse wekt het idee dat het allemaal niet belangrijk genoeg is. Dat is een flinke klap voor Molukkers in Nederland.’

Gemeente legt geld bij

Het merendeel van de Overbetuwse gemeenteraad weigerde eind vorig jaar 10.000 euro beschikbaar te stellen voor noodhulp. Dat schoot bij veel Molukkers in het verkeerde keelgat. Na veel overleg, beloofde burgemeester Patricia Hoytink-Roubos alsnog een financiële bijdrage van het college. Dat bedrag wordt volgende week na de lezing van Akihary bekendgemaakt.

De bijeenkomst start om 20.00 uur in Sociaal-Cultureel Centrum De Wieken.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend