Logo De Belofte

WIJCHEN - De Wijchense gemeenteraad stemde donderdagavond in met de bezuiniging van 1,7 miljoen euro op jeugdzorg en wmo. Volgens wethouder Titus Burgers is het een maatregel waar inwoners zeker iets van gaan merken.

De gemeente Wijchen stelt dat er in het verleden te veel mensen doorverwezen zijn naar een zwaar zorgtraject, waardoor de kosten inmiddels de spuigaten uitlopen. Daarom stelt ze nu een budgetplatform in: elke zorgaanbieder krijgt een maximaal te besteden bedrag per jaar. Is het geld op, dan kan er tijdelijk geen zorg verleend worden en kunnen wachttijden oplopen.

‘We hadden dit uiteraard liever niet hoeven doen, maar net als de rest van het land hebben we te maken met tekorten en een groeiende zorgvraag’, vertelt wethouder Titus Burgers.

Zie ook: 'Bodem van schatkist in zicht', Wijchen bezuinigt 1,7 miljoen op zorg

‘Geen sprake van zorgweigering’

De komende tijd wordt er volgens de gemeente strenger beoordeeld wie welke zorg krijgt. Patiënten belanden dan niet automatisch in een zwaar traject. Op lange termijn moet dat de kwaliteit van zorg verbeteren. ‘Van zorgweigering zal in ieder geval nooit sprake zijn’, belooft Burgers.

Om de volgende begroting rond te krijgen, moet de gemeente Wijchen de 1,7 miljoen dit jaar nog bezuinigen.

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Plan voor giga-gemeente tussen de Maas en Waal

  27 juli 2020
  WIJCHEN - Tussen de Maas en de Waal een giga-gemeente vormen door vijf gemeenten samen te voegen. Bijna 300 vierkante kilometer en meer dan 120.000 inwoners groot. Een bizar plan? De grootste partij in de gemeenteraad van Wijchen ziet het als een serieuze optie.
 • Historisch kasteel wordt volledig hersteld in oude glorie

  23 juli 2020
  WIJCHEN - Het historische Kasteel Wijchen krijgt een grondige opknapbeurt. Na de renovatie moet het historische pand in oude glorie hersteld zijn, zodat het prominenter op de kaart staat voor toeristen.
 • Bier drinken en coronategels leggen: zo viert Wijchen de Vierdaagse

  22 juli 2020
  WIJCHEN - Tijdens de Vierdaagseweek trekken alle wandelaars op woensdag door Wijchen. Net zoals in veel andere Gelderse plekken, is de lokale bevolking daar ondanks corona niet van plan om bij de pakken neer te zitten. Met speciale wandeltegels en een alternatieve kroegentocht viert de gemeente dit jaar toch een beetje feest.
 • Bierviltjes om statement te maken over mogelijke fusie tussen Wijchen en Druten

  20 juli 2020
  WIJCHEN - Twee chauvinistische Wijchenaren hebben ruim 10.000 'fusieviltjes' uitgedeeld aan lokale horeca-ondernemers. Volgens de makers is het bedoeld als een ludieke manier voor burgers om te laten zien dat ze mee willen praten over de mogelijke herindeling met Druten.
 • Homovrije zones in Polen zorgen voor kritiek op Wijchense vriendschapsband

  20 juli 2020
  WIJCHEN - Nu steeds meer steden en provincies in Polen worden benoemd tot 'homovrije zones', wil D66 de vriendschapsband tussen Wijchen en Stargard kritisch onder de loep nemen. De Poolse stad ligt namelijk in een provincie waar een anti-LHBT-lobby actief is.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • 'Doodsbedreiger' burgemeester hoeft gevangenis niet meer in

  03 augustus 2020
  HARDERWIJK - Een 56-jarige man uit Harderwijk is veroordeeld voor het bedreigen en stalken van burgemeester Harm Jan van Schaik uit diezelfde gemeente. Ook heeft de man vijf gemeentemedewerkers beledigd, oordeelde de rechtbank maandagmiddag. Zijn gevangenisstraf van 150 dagen waarvan 108 voorwaardelijk betekent niet dat hij weer terug de cel in moet, deze heeft hij al uitgezeten. Daarnaast zijn er contactverboden opgelegd.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.
 • Van Halteren wordt wethouder Montferland

  30 juli 2020
  DIDAM - Jan van Halteren is vanaf 10 september de nieuwe wethouder van Montferland. Hij volgt Wim Sinderdinck op, die begin mei aftrad vanwege gezondheidsredenen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend