Logo De Belofte

WIJCHEN - De Wijchense gemeenteraad stemde donderdagavond in met de bezuiniging van 1,7 miljoen euro op jeugdzorg en wmo. Volgens wethouder Titus Burgers is het een maatregel waar inwoners zeker iets van gaan merken.

De gemeente Wijchen stelt dat er in het verleden te veel mensen doorverwezen zijn naar een zwaar zorgtraject, waardoor de kosten inmiddels de spuigaten uitlopen. Daarom stelt ze nu een budgetplatform in: elke zorgaanbieder krijgt een maximaal te besteden bedrag per jaar. Is het geld op, dan kan er tijdelijk geen zorg verleend worden en kunnen wachttijden oplopen.

‘We hadden dit uiteraard liever niet hoeven doen, maar net als de rest van het land hebben we te maken met tekorten en een groeiende zorgvraag’, vertelt wethouder Titus Burgers.

Zie ook: 'Bodem van schatkist in zicht', Wijchen bezuinigt 1,7 miljoen op zorg

‘Geen sprake van zorgweigering’

De komende tijd wordt er volgens de gemeente strenger beoordeeld wie welke zorg krijgt. Patiënten belanden dan niet automatisch in een zwaar traject. Op lange termijn moet dat de kwaliteit van zorg verbeteren. ‘Van zorgweigering zal in ieder geval nooit sprake zijn’, belooft Burgers.

Om de volgende begroting rond te krijgen, moet de gemeente Wijchen de 1,7 miljoen dit jaar nog bezuinigen.

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend