Logo De Belofte

WIJCHEN - De Wijchense gemeenteraad stemde donderdagavond in met de bezuiniging van 1,7 miljoen euro op jeugdzorg en wmo. Volgens wethouder Titus Burgers is het een maatregel waar inwoners zeker iets van gaan merken.

De gemeente Wijchen stelt dat er in het verleden te veel mensen doorverwezen zijn naar een zwaar zorgtraject, waardoor de kosten inmiddels de spuigaten uitlopen. Daarom stelt ze nu een budgetplatform in: elke zorgaanbieder krijgt een maximaal te besteden bedrag per jaar. Is het geld op, dan kan er tijdelijk geen zorg verleend worden en kunnen wachttijden oplopen.

‘We hadden dit uiteraard liever niet hoeven doen, maar net als de rest van het land hebben we te maken met tekorten en een groeiende zorgvraag’, vertelt wethouder Titus Burgers.

Zie ook: 'Bodem van schatkist in zicht', Wijchen bezuinigt 1,7 miljoen op zorg

‘Geen sprake van zorgweigering’

De komende tijd wordt er volgens de gemeente strenger beoordeeld wie welke zorg krijgt. Patiënten belanden dan niet automatisch in een zwaar traject. Op lange termijn moet dat de kwaliteit van zorg verbeteren. ‘Van zorgweigering zal in ieder geval nooit sprake zijn’, belooft Burgers.

Om de volgende begroting rond te krijgen, moet de gemeente Wijchen de 1,7 miljoen dit jaar nog bezuinigen.

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogste rechter: géén supermarkt op voormalige Intratuin-locatie Twello

  28 februari 2020
  TWELLO - Er komt definitief geen supermarkt in het voormalige pand van de Intratuin in Twello. Dat heeft de Raad van State bepaald. Die oordeelt dat het college terecht weigert een vergunning te verlenen voor de supermarkt.
 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend