Logo De Belofte

MALDEN - Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen. Deze zes gemeenten gemeenten in het zuiden van Gelderland willen samen de toenemende criminaliteit een halt toeroepen. De gemeenten willen er meer geld aan besteden en meer bewustwording creëren bij politici en de bevolking.

De criminaliteit is veelal drugsgerelateerd, waarin onder en bovenwereld met elkaar vermengen. Ondermijning wordt het genoemd. 

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Intimidatie, bedreiging en erger

Zo werd de gemeente Heumen bijvoorbeeld geconfronteerd met de ontdekking van meerdere drugslabs en het dumpen van drugsafval in het buitengebied. Het zaait angst onder de bevolking. Ze durven niet te praten over wat er bij hen om de hoek gebeurt aan boevenpraktijken.

'Er is echt wel sprake van intimidatie, bedreiging en soms erger dan dat', zegt burgemeester Marriët Mittendorff van de gemeente Heumen. De mensen die wel durven praten illustreren hoe groot het probleem is. 

Zoals tuinder Harrie van Wagenborg, die begin 2019 Omroep Gelderland te woord stond nadat bij hem om de hoek op een donkere winteravond vaten met drugsafval waren gedumpt. 'Het kan bij iedereen in de straat gebeuren, dat zie je tegenwoordig wel', reageerde hij op de criminele activiteiten bij zijn huis. 

De tuinder wilde toen al meer maatregelen: 'Er moet gewoon veel strenger tegen opgetreden worden, vind ik. Als je ziet hoeveel mensen hier stonden en de kosten die er mee gepaard gaan.'

Overloop van Brabant

Het gevoel leeft sterk in het zuiden van Gelderland dat ze het afvoerputje van Brabant worden, dat al langer bekend staat als een gebied vol drugsproductie. Hoe harder de criminelen daar aangepakt worden, hoe meer ze de grens naar onze provincie oversteken. Burgemeester Mittendorff: 'We zitten er dicht tegenaan. Er zit maar een brug tussen. Wij willen niet de overloop van Brabant zijn.'

Het college van Heumen wil méér geld om de criminaliteit de kop in te drukken. In de gemeenteraad, die dat moet goedkeuren, begint dat besef ook door te dringen. 'Wij vinden het belangrijk dat hier meer tijd aan besteed kan worden', zegt Herman Katteler. Hij is raadslid voor Democraten Gemeente Heumen, de grootste fractie in de Heumense gemeenteraad.

Katteler: 'Opsporing, het opruimen van het geheel en het afhandelen van situaties waarin drugslabs ontdekt worden. Dat kost veel capaciteit. Ook ambtelijk.'

We moeten wel iets doen

Hoe meer geld en tijd je investeert in opsporing, hoe meer je ontdekt, waarvan de aanpak dan weer nog meer geld kost. Maar niets doen kost op termijn grotere kapitalen, omdat dat het zuiden van Gelderland nog aantrekkelijker maakt voor niets ontziende criminelen.

'Als wij niets doen, dan komen ze echt wel over die brug over de Maas om vanuit Brabant ook hier hun praktijken nog meer te gaan inzetten', stelt burgemeester Mittendorff. 'Dus wij moeten ons wel te weer stellen tegen deze vorm van criminaliteit.'

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend