Logo De Belofte

DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.

Doetinchem is bezig met het opstellen van een omgevingsvisie, waarbij de gemeente is opgedeeld in elf deelgebieden. Inwoners worden de komende maanden uitgedaagd om mee te denken over hoe Doetinchem er in 2040 uit moet komen te zien. Daarmee bereidt de gemeente zich voor op de omgevingswet die in 2021 in moet gaan. Verschillende wetten die gaan over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu en natuur worden dan gebundeld.

Een zestigtal inwoners is op de eerste avond afgekomen, waarop kan worden meegedacht over de toekomst van het historische centrum, Hamburgerbroek en de omgeving van het station. Daarbij draait het om vijf verschillende thema's die gaan over een aantrekkelijk centrum, wonen, leren en werken, duurzaamheid en een groener landschap, Op verschillende panelen en plattegronden worden post-its geplakt, waarbij de ideeen alle kanten op gaan.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding

Foodmarket of pakketdienst voor het centrum

'Die fabriek past echt niet in het centrum', zegt een inwoner als ze wijst naar één van de plattegronden. Daarbij doelt de vrouw op de papierfabriek aan de Terborgseweg die staat aan de toegangsweg naar het centrum. 'Kan die niet verplaatst worden naar een industrieterrein? Dat lijkt mij een veel betere plek.'

Een andere inwoner van de binnenstad ziet een foodmarket wel zitten op het Catharinaplein. 'Nu staan de winkelpanden vaak leeg. Wellicht kun je iets doen met streekproducten uit de Achterhoek. Kaas, vlees of wijn, daar komen vast mensen op af.'

'Misschien moeten we de bevoorrading centraliseren', zegt Gabi Hunter als voorzitter van de ondernemersvereniging. 'Nu zie je vaak grote vrachtwagens door de straten rijden, dat best gevaarlijk kan zijn als je met jonge kinderen door het centrum loopt.'

Ook oppert Hunter een idee voor een pakketdienst voor bewoners en ondernemers in het centrum. 'Nu rijden verschillende busjes de stad in en uit om pakketten af te leveren. Misschien kunnen we hier mensen van Laborijn, die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, bij betrekken die de pakketjes rond gaan brengen in de binnenstad.'

'Maak parkeren 's avonds weer gratis'

Ook het parkeren bleef tijdens de bijeenkomst niet onbesproken. Sinds 1 januari zijn de parkeertijden in het centrum verruimd, waardoor bezoekers aan de binnenstad tot 's avonds negen uur moeten betalen. 'Maak het weer gratis', reageert een inwoner van het centrum.

'Nu worden wij als bewoners ook gepakt als mensen 's avonds op bezoek willen komen en moeten betalen voor het parkeren. Als je zorgt voor een aantrekkelijk centrum komen mensen graag naar Doetinchem en betalen ze toch wel.'

Jan Jurriëns is inwoner van Doetinchem, maar houdt zich voor zijn werk ook bezig met een duurzaamheid. 'Als we toch gaan bouwen in het centrum of winkels vervangen voor woningen, dan kan dat misschien door materialen her te gebruiken', zegt Jurriëns.

'Ook goede fietspaden richting het centrum, waarbij het fietsverkeer voorrang krijgt, vind ik belangrijk. Ik heb zelf sinds kort een elektrische fiets en merk dat ik veel vaker op de fiets richting het centrum ga. Zo maak je het voor mensen aantrekkelijker om de auto te laten staan.'

(tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding

Bezoekers langer vasthouden 

De gemeente wil graag dat de binnenstad nog meer gaat bruisen en daarom werd afgelopen zomer Niek Mares als kwartiermaker aangetrokken. Hij is inmiddels meer dan een half jaar werkzaam en heeft al veel informatie opgehaald.

'Ik heb de laatste tijd veel mensen gehoord over de concurrentiestrijd tussen het centrum van Winterswijk en Doetinchem. Volgens mij moeten we daar van af', zegt Mares. Dat beaamt ook wethouder Ingrid Lambregts. 'Beide centra kunnen prima naast elkaar bestaan in de Achterhoek en ook een andere doelgroep trekken', aldus Lambregts.

Doetinchem wil graag bezoekers van het centrum zo lang mogelijk vasthouden. 'Dat noemen we verblijfstijdverlenging', zegt Mares. 'Daarbij is het belangrijk dat shoppen en horeca hand in hand gaan. Horeca, zoals in de Grustraat, kan best geclusterd zitten, maar daarnaast zou horeca tussen de winkels ook een mooie ontwikkeling zijn voor het centrum.'

'Positieve vibe aan de stad geven'

Lambregts is enthousiast over de eerste bijeenkomsten waarbij inwoners mogen meedenken over de toekomst van Doetinchem. 'We horen wat er leeft onder de mensen. Daarmee willen we een positieve vibe geven aan de stad. We zijn een centrumgemeente met veel kwaliteiten', zegt Lambregts. Nadat alle ideeen van inwoners uit de binnenstad zijn opgehaald en verwerkt is er op 25 maart een vervolgbijeenkomst. Dan worden de eerste resultaten gepresenteerd.

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend