Logo De Belofte

ROZENDAAL - Geen pannacourt, wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Dat is het compromis dat een einde moet maken aan de nieuwe onrust rondom de Rozendaalse Dorpsschool. Tot dat besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond.

De vrienden Mads en Pepijn uit groep zes zetten hun schoolplein vorig jaar september op de politieke agenda. Zij wilden meer groene speelmogelijkheden. Daarnaast zou er sprake zijn van intimiderend gedrag van buurtbewoners die juist last hebben van de overlast. Na het jarenlange verzet tegen de komst, bracht dit een nieuw hoofdstuk rondom de school.

Zie ook: Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

En dus ging de gemeente de afgelopen maanden met een externe begeleider in gesprek met de school, ouders en omwonenden. Het geplande pannacourt komt er niet, maar wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Daar komt kunstgras, wat tot minder geluidsoverlast moet leiden dan de huidige tegels.

Spelen tot 19.00 uur

De kant van de Kapellenberglaan wordt 'speelluw' gemaakt, vanwege de ervaren geluidsoverlast. Er komt een schommel en een duikelrek, maar de basketbalpaal wordt weggehaald. Aan de zuidzijde wordt een educatieve 'belevingstuin' aangelegd. Ook komt er meer groen op het schoolplein. Er mag dagelijks tot 19.00 uur worden gespeeld.

Volgens wethouder Marieke Albricht was de vrees van omwonenden dat de aanleg van een pannacourt oudere hangjeugd naar het plein zou trekken. Maar met de gekozen oplossing is niet iedereen tevreden. 'Een pannacourt is een kunstgrasveld met een omheining', stelt Till Kressin namens omwonden van de Kapellenberglaan. 'Er komt geen pannacourt, maar wel een kunstgrasveld met omheining.'

'Gemeente op ramkoers met burgers'

Dat soort redeneringen zijn volgens hem 'een belediging aan de intelligentie van omwonenden'. De gemeente lijkt op ramkoers met haar burgers, constateert Kressin. 'Het voorportaal van procedures, en voorlopig niets anders dan die procedures.'

Maar vooral vraagt Kressin aandacht voor de geluidsoverlast. Albricht geeft aan dat er een rapport aankomt waaruit zal blijken of hiervoor aanpassingen nodig zijn. Dat wacht Kressin af voor hij en de omwonenden daadwerkelijk besluiten om een procedure te starten.

Ondanks de kritiek stemde de raad in met het voorstel. 'Het is een grote verbetering voor de school. Er hebben veel mensen meegedacht, en het wordt groener', zegt Wilfred Jansen (PAK). De verminderde geluidsoverlast is 'mooi meegenomen', vindt George van Gorkum (Rosendael '74). Maar was volgens hem niet het hoofddoel.

'Kapitaalvernietiging'

De aanpassingen kosten de gemeente mogelijk 44.000 euro. 'Kapitaalvernietiging, zo kort na de oplevering', meent Michael Ruseler (BGR). 'Daar waren we met zijn allen bij', stelt Gert-Jan Willemse (Rosendael '74). 'Er staat een prachtige school, maar het was niet perfect. Nu verbeteren en vooruit kijken.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Rozendaal

 • Oplossing onrust Rozendaalse school: geen pannacourt, wel een speelveld

  12 februari 2020
  ROZENDAAL - Geen pannacourt, wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Dat is het compromis dat een einde moet maken aan de nieuwe onrust rondom de Rozendaalse Dorpsschool. Tot dat besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond.
 • Burgemeester Rozendaal kijkt terug op 'stabiel jaar'

  06 januari 2020
  ROZENDAAL - 2019 was een stabiel jaar voor de gemeente Rozendaal, betoogt burgemeester Ester Weststeijn maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak. Dat is anders dan in de rest van het land en de wereld, legt ze uit. Ook pleit zij voor een ander mensbeeld waarin 'de meeste mensen deugen'.
 • Rijk Rozendaal maakt zich vooral zorgen om problemen bij de buren

  05 november 2019
  ROZENDAAL - De grootste zorgen van de gemeente Rozendaal gingen dinsdagavond uit naar de financiële tekorten bij buurgemeentes. De eigen begroting werd unaniem vastgesteld. De toch al goed gevulde spaarpot, wordt opnieuw aangevuld.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend