Logo De Belofte

ROZENDAAL - Geen pannacourt, wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Dat is het compromis dat een einde moet maken aan de nieuwe onrust rondom de Rozendaalse Dorpsschool. Tot dat besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond.

De vrienden Mads en Pepijn uit groep zes zetten hun schoolplein vorig jaar september op de politieke agenda. Zij wilden meer groene speelmogelijkheden. Daarnaast zou er sprake zijn van intimiderend gedrag van buurtbewoners die juist last hebben van de overlast. Na het jarenlange verzet tegen de komst, bracht dit een nieuw hoofdstuk rondom de school.

Zie ook: Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

En dus ging de gemeente de afgelopen maanden met een externe begeleider in gesprek met de school, ouders en omwonenden. Het geplande pannacourt komt er niet, maar wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Daar komt kunstgras, wat tot minder geluidsoverlast moet leiden dan de huidige tegels.

Spelen tot 19.00 uur

De kant van de Kapellenberglaan wordt 'speelluw' gemaakt, vanwege de ervaren geluidsoverlast. Er komt een schommel en een duikelrek, maar de basketbalpaal wordt weggehaald. Aan de zuidzijde wordt een educatieve 'belevingstuin' aangelegd. Ook komt er meer groen op het schoolplein. Er mag dagelijks tot 19.00 uur worden gespeeld.

Volgens wethouder Marieke Albricht was de vrees van omwonenden dat de aanleg van een pannacourt oudere hangjeugd naar het plein zou trekken. Maar met de gekozen oplossing is niet iedereen tevreden. 'Een pannacourt is een kunstgrasveld met een omheining', stelt Till Kressin namens omwonden van de Kapellenberglaan. 'Er komt geen pannacourt, maar wel een kunstgrasveld met omheining.'

'Gemeente op ramkoers met burgers'

Dat soort redeneringen zijn volgens hem 'een belediging aan de intelligentie van omwonenden'. De gemeente lijkt op ramkoers met haar burgers, constateert Kressin. 'Het voorportaal van procedures, en voorlopig niets anders dan die procedures.'

Maar vooral vraagt Kressin aandacht voor de geluidsoverlast. Albricht geeft aan dat er een rapport aankomt waaruit zal blijken of hiervoor aanpassingen nodig zijn. Dat wacht Kressin af voor hij en de omwonenden daadwerkelijk besluiten om een procedure te starten.

Ondanks de kritiek stemde de raad in met het voorstel. 'Het is een grote verbetering voor de school. Er hebben veel mensen meegedacht, en het wordt groener', zegt Wilfred Jansen (PAK). De verminderde geluidsoverlast is 'mooi meegenomen', vindt George van Gorkum (Rosendael '74). Maar was volgens hem niet het hoofddoel.

'Kapitaalvernietiging'

De aanpassingen kosten de gemeente mogelijk 44.000 euro. 'Kapitaalvernietiging, zo kort na de oplevering', meent Michael Ruseler (BGR). 'Daar waren we met zijn allen bij', stelt Gert-Jan Willemse (Rosendael '74). 'Er staat een prachtige school, maar het was niet perfect. Nu verbeteren en vooruit kijken.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Rozendaal

 • Oplossing onrust Rozendaalse school: geen pannacourt, wel een speelveld

  12 februari 2020
  ROZENDAAL - Geen pannacourt, wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Dat is het compromis dat een einde moet maken aan de nieuwe onrust rondom de Rozendaalse Dorpsschool. Tot dat besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond.
 • Burgemeester Rozendaal kijkt terug op 'stabiel jaar'

  06 januari 2020
  ROZENDAAL - 2019 was een stabiel jaar voor de gemeente Rozendaal, betoogt burgemeester Ester Weststeijn maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak. Dat is anders dan in de rest van het land en de wereld, legt ze uit. Ook pleit zij voor een ander mensbeeld waarin 'de meeste mensen deugen'.
 • Rijk Rozendaal maakt zich vooral zorgen om problemen bij de buren

  05 november 2019
  ROZENDAAL - De grootste zorgen van de gemeente Rozendaal gingen dinsdagavond uit naar de financiële tekorten bij buurgemeentes. De eigen begroting werd unaniem vastgesteld. De toch al goed gevulde spaarpot, wordt opnieuw aangevuld.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Zwembad De Hoevert lijkt alsnog de deuren te moeten sluiten

  10 juli 2020
  DIDAM - Een meerderheid in de gemeenteraad van Montferland wil dat zwembad De Hoevert in Didam per 1 januari 2021 de deuren sluit. De coalitiepartijen in de raad willen nog wel dat de wethouder voor 1 oktober laat weten onder welke financiële voorwaarden een passende sportvoorziening voor Didam mogelijk is. Daarbij wordt de aanwezigheid van een zwembad niet uitgesloten.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven, maar weer een 8-5'je

  09 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, aan met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Brandweerkazerne Almen op voorspraak inwoners naast voetbalveld

  09 juli 2020
  ALMEN - Op voorspraak van de inwoners van Almen komt de nieuwe brandweerkazerne mogelijk naast het voetbalveld van SV Almen. De eerdere optie, op de locatie Dorpsstraat 2b, bleek na een onderzoek niet geschikt.
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend