Logo De Belofte

NIJMEGEN - Een aantal grote industriebedrijven aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen heeft een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer. De bedrijven voelen zich gedupeerd nu de acht woonboten die daar liggen, noodgedwongen zijn gelegaliseerd. Doordat er mensen wonen op een industrieterrein zitten de bedrijven nu 'op slot' en kunnen ze niet meer uitbreiden.

Over de woonboten aan de Oostkanaaldijk is al jaren commotie. De boten mochten er volgens het bestemmingsplan niet liggen en de gemeente wilde ze dan ook al jaren weg hebben.

Noodgedwongen gelegaliseerd

Maar sinds de Wet verduidelijking voorschriften woonboten (Wvvw) kan dat niet meer zo makkelijk, zo bleek vorig jaar na de uitspraak van de rechter in Limburg in een vergelijkbare zaak. Uiteindelijk besloot wethouder Vergunst eind vorig jaar dat er niets anders op zit dan de woonboten alsnog te legaliseren. Al vreesde hij eerder al dat de bewoners van de woonboten in beroep zullen gaan tegen uitbreidingsplannen van de omliggende bedrijven.

Op slot

De industriëlen schrijven nu aan de Tweede Kamer dat ze begrip hebben voor hun poging om met de wet (Wvvw) een einde te maken aan de onzekerheid van eigenaren en bewoners van woonboten. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn, zo vragen zij de Tweede Kamerleden, dat hierbij voorbij wordt gegaan aan de lokale belangenafweging zoals gezondheid en milieu.

'En ook dat u geen rekening hebt gehouden met de belangen van andere belanghebbenden zoals die van bedrijven zoals wij, die door de legalisering van illegale woonboten in hun in bedrijfsvoering ernstig worden belemmerd/geschaad. Of zelfs zoals bij ons industrieterrein op slot worden gezet.'

Volgens de briefschrijvers is juist de plaatselijke overheid bij uitstek de belangen voor de lokale situatie goed afwegen. Daarbij zijn gezondheid, milieu versus economie en een goed bedrijfsvestigingsklimaat een belangrijke afweging. 'Daarom is in Nijmegen er ook voor gekozen om de functies van wonen en bedrijvigheid van zware bedrijven te scheiden. En dat geldt in het bijzonder voor de Oost-Kanaalhavens.'

Bedrijven pal tegenover woonboten

Om de Tweede Kamerleden een beeld te geven van de onwenselijke situatie die door deze wet is gecreëerd hebben de ondernemers een paar foto's meegestuurd. 'Nota bene, een van onze bedrijven bevindt zich nu pal tegenover de woonboten.'

'Het kan toch nooit uw bedoeling zijn geweest om via een Wet als de Wvvw dit soort, voorheen illegale woonsituaties te legaliseren op een industrieterrein waar zeker geen sprake is van een geschikt woonklimaat maar van een omgeving die toegesneden is op zware industrie.'

Zij willen dat de Tweede Kamer de wet aanpast voor dit soort situaties, zodat de woonboten daar alsnog weg moeten en niets eventuele uitbreiding van de bedrijven in de weg staat.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.
 • SP Nijmegen wil metingen geluidsoverlast en uitstoot Prins Mauritssingel

  19 mei 2020
  NIJMEGEN - Ga eens meten hoe echt zit met de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast bij de Prins Mauritssingel. Die oproep doet de SP aan het college van Nijmegen. Sinds eind 2019 vragen aanwonenden al om maatregelen, maar tot nu toe krijgen ze steeds nul op het rekest.
 • Raad Nijmegen: laat roeivereniging niet dobberen

  14 mei 2020
  NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal verdient beter. Dat vindt een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad, die woensdagavond stemde over het bestemmingsplan voor watersportcentrum Bastion bij de Spiegelwaal. De Waal heeft een drijvend botenhuis gekocht, maar kreeg van wethouder Vergunst geen vergunning om die in de Spiegelwaal te leggen. De wethouder moet er nu van de raad alles aan doen om de roeivereniging alsnog tegemoet te komen.
 • Wethouder Nijmegen: 'Raad niet gepasseerd over brandgevaarlijke panden'

  13 mei 2020
  NIJMEGEN - Wethouder Noël Vergunst van Nijmegen vindt niet dat hij de gemeenteraad heeft gepasseerd. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA en Stadspartij DNF. Die partijen vroegen al eerder tevergeefs om een lijst met mogelijk brandgevaarllijke panden. Een Nijmeegse burger kreeg de lijst vorige week wél na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend