Logo De Belofte

NIJMEGEN - Een aantal grote industriebedrijven aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen heeft een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer. De bedrijven voelen zich gedupeerd nu de acht woonboten die daar liggen, noodgedwongen zijn gelegaliseerd. Doordat er mensen wonen op een industrieterrein zitten de bedrijven nu 'op slot' en kunnen ze niet meer uitbreiden.

Over de woonboten aan de Oostkanaaldijk is al jaren commotie. De boten mochten er volgens het bestemmingsplan niet liggen en de gemeente wilde ze dan ook al jaren weg hebben.

Noodgedwongen gelegaliseerd

Maar sinds de Wet verduidelijking voorschriften woonboten (Wvvw) kan dat niet meer zo makkelijk, zo bleek vorig jaar na de uitspraak van de rechter in Limburg in een vergelijkbare zaak. Uiteindelijk besloot wethouder Vergunst eind vorig jaar dat er niets anders op zit dan de woonboten alsnog te legaliseren. Al vreesde hij eerder al dat de bewoners van de woonboten in beroep zullen gaan tegen uitbreidingsplannen van de omliggende bedrijven.

Op slot

De industriëlen schrijven nu aan de Tweede Kamer dat ze begrip hebben voor hun poging om met de wet (Wvvw) een einde te maken aan de onzekerheid van eigenaren en bewoners van woonboten. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn, zo vragen zij de Tweede Kamerleden, dat hierbij voorbij wordt gegaan aan de lokale belangenafweging zoals gezondheid en milieu.

'En ook dat u geen rekening hebt gehouden met de belangen van andere belanghebbenden zoals die van bedrijven zoals wij, die door de legalisering van illegale woonboten in hun in bedrijfsvoering ernstig worden belemmerd/geschaad. Of zelfs zoals bij ons industrieterrein op slot worden gezet.'

Volgens de briefschrijvers is juist de plaatselijke overheid bij uitstek de belangen voor de lokale situatie goed afwegen. Daarbij zijn gezondheid, milieu versus economie en een goed bedrijfsvestigingsklimaat een belangrijke afweging. 'Daarom is in Nijmegen er ook voor gekozen om de functies van wonen en bedrijvigheid van zware bedrijven te scheiden. En dat geldt in het bijzonder voor de Oost-Kanaalhavens.'

Bedrijven pal tegenover woonboten

Om de Tweede Kamerleden een beeld te geven van de onwenselijke situatie die door deze wet is gecreëerd hebben de ondernemers een paar foto's meegestuurd. 'Nota bene, een van onze bedrijven bevindt zich nu pal tegenover de woonboten.'

'Het kan toch nooit uw bedoeling zijn geweest om via een Wet als de Wvvw dit soort, voorheen illegale woonsituaties te legaliseren op een industrieterrein waar zeker geen sprake is van een geschikt woonklimaat maar van een omgeving die toegesneden is op zware industrie.'

Zij willen dat de Tweede Kamer de wet aanpast voor dit soort situaties, zodat de woonboten daar alsnog weg moeten en niets eventuele uitbreiding van de bedrijven in de weg staat.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Uitspraken Bruls over horecasluitingen creëerden onrust'

  11 september 2020
  NIJMEGEN - Zijn achterban is angstig, vertelt Dennis Dekkers, voorzitter van Nijmeegse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Burgemeester Hubert Bruls sloot inmiddels meerdere Nijmeegse café's na het overtreden van de coronaregels en gaf aan dat er mogelijk meer volgen. De uitspraken van de burgemeester creëerden onrust, ziet Dekkers.
 • Zorgen in Nijmegen om verhoging uitstoot kankerverwekkend benzeen met 500%

  09 september 2020
  NIJMEGEN - Is het een bedreiging voor je gezondheid om er te wonen? Inwoners van wijken in Nijmegen-West zijn er niet gerust op. Heel veel verkeer, scheepvaart en zware industrie op steenworp afstand van je huis. De nieuwste zorg: toestemming die de asfaltcentrale in hun buurt kreeg om 500% meer van het kankerverwekkende benzeen uit te mogen stoten.
 • Stadspartij DNF doopt zichzelf om tot Stadspartij Nijmegen

  27 augustus 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse lokale politieke partij Stadspartij DNF heeft zichzelf omgedoopt tot Stadspartij Nijmegen. Dat laat de partij weten op haar website. Met de naamsverandering wil de partij haar exclusieve focus op Nijmegen extra benadrukken.
 • Gemeente Nijmegen gaat proberen ‘genderongelijkheid’ bij Basisregistratie Personen op te lossen

  25 augustus 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college is bereid om actie te ondernemen tegen genderongelijkheid bij inschrijving in de gemeentelijke Basisregistratie. Daar is volgens de fractie van GroenLinks sprake van ouderwetse standaarden die emancipatie niet ten goede komt. Zij stelden hier vragen over aan het college.
 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Corona-gedenkplek moet mensen troost bieden in tijden van crisis

  30 september 2020
  WIJCHEN - Ter nagedachtenis van alle coronaslachtoffers richt Wijchen aan de Meerdreef een speciaal plekje in waar mensen naartoe kunnen gaan voor troost. De burgemeester maakt 6 oktober een begin door een boom te planten, die symbool moet staan voor de viering van het leven.
 • Overbetuwe richt extra standplaatsen in voor woonwagens

  30 september 2020
  ELST - Woonwagenbewoners in Overbetuwe krijgen binnenkort nieuwe standplaatsen voor hun wagens. Naar aanleiding van een behoefte-onderzoek heeft de gemeente twee nieuwe locaties aangewezen. De verwachting is dat ze in 2022 klaar zijn voor gebruik.
 • Toezicht en handhaving voldoet niet: 'Schaamrood op kaken'

  30 september 2020
  DE STEEG - Het beleid voor toezicht en handhaving in de gemeente Rheden voldoet niet aan wettelijke eisen en kwaliteitscriteria. Bij gebrek aan sturing bepalen medewerkers zelf hun werkzaamheden. Dat concludeert de rekenkamer in haar rapport. "Ik las het met schaamrood op de kaken", erkent fractievoorzitter Magda Rook (GPR Burgerbelangen).
 • Nieuwe regels 'een feest' voor pandjesbazen

  29 september 2020
  ARNHEM - De nieuwe regels voor kamerverhuur die het stadsbestuur voorstelt, zetten de stad op slot, stelt VVD-raadslid Menno Loos. "Voor de huidige pandeigenaren is dat een feestje." Die hoeven namelijk niet aan de nieuwe kwaliteitseisen te voldoen en krijgen ondertussen nauwelijks concurrentie, legt hij uit. Een raadsmeerderheid steekt dan ook een stokje voor de plannen.
 • Sportbedrijf Doetinchem in 2021 van start

  29 september 2020
  DOETINCHEM - Sportcentrum Rozengaarde, Sportservice Doetinchem en het beheer en de exploitatie van de binnensportaccommodaties (Buha) gaan vanaf 1 januari 2021 samen verder als het Sportbedrijf Doetinchem. De gemeenteraad heeft daar positief over besloten.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend