Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Een blamage voor Winterswijk: het bevrijdingsfeest op 26 april gaat niet door. De organisatie zegt dat het feest aan de zuidzijde van de Markt onmogelijk wordt gemaakt door de opstelling van de Marktvereniging.

De organiserende Vereeniging Volksfeest en Muziekvereniging Excelsior zien af van een verhuizing van het bevrijdingsfeest naar de parkeerplaats bij Theater De Storm of het park in de Bontebrug. Ook een verhuizing van het feest naar 5 mei is geen optie.

Vijf marktkramen

De oorspronkelijk geplande tent van 50 bij 30 meter was al verruild voor een podium van 20 bij 10 meter om de marktkooplui tegemoet te komen. 'In het laatste voorstel zouden nog slechts vijf marktkramen verplaatst moeten worden naar een wellicht minder gunstige plek. Helaas was het antwoord van de Marktvereniging op ieder voorstel nee', zegt de organisatie van het Bevrijdingsfeest.

De organisatie wijst naar de Markvereniging: 'Ondanks bemiddeling van wethouder Aalderink en burgemeester Bengevoord was iedere vorm van medewerking voor de Marktvereniging onbespreekbaar.'

Schandalig

Koos Prins, voorzitter van de Marktvereniging, is ziedend. 'Het is schandalig wat er gebeurd is. Ik ga de onderste steen boven halen.' Er zou een tent komen van 50 bij 30 meter op vier palen, zo kreeg Prins te horen. 'Zonder zekering in de grond. Dat kan niet, dat is niet veilig.'

De oorsprong van het conflict dateert van oktober vorig jaar, toen de eerste gesprekken over de organisatie van het bevrijdingsfeest begonnen. Zonder medeweten van de Marktvereniging en dat steekt de marktkooplui, erkent Prins. 'Er is veel te laconiek met ons omgegaan.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend