Logo De Belofte

WIJCHEN - Om de volgende begroting rond te krijgen, moet Wijchen dit jaar 1,7 miljoen euro bezuinigen op het gebied van jeugdzorg en wmo. ‘Het gaat om maatregelen waar inwoners zeker wat van gaan merken’, zegt wethouder Titus Burgers.

De gemeente stelt dat er te vaak gekozen is voor specialistische, zware hulpverlening. Nu wil Wijchen voortaan samen met de burger kijken naar zogenaamde ‘vrij toegankelijke zorg’, zoals opvoedingsondersteuning en rouwverwerking voor kinderen. Dan kunnen inwoners zelf aan de bel trekken wanneer ze hulp nodig hebben en hoeven ze niet eerst naar het sociaal wijkteam.

Minder geld, langere wachtlijsten

‘Ons doel is om de burger zelfredzaam te maken. We gaan strenger beoordelen of mensen doorverwezen moeten worden voor een zwaar zorgtraject’, legt wethouder Burgers uit. ‘Patiënten met zware, psychische problemen blijven we uiteraard altijd helpen met de juiste zorg. De wat mildere gevallen, zoals eenzame ouderen, willen we een minder zwaar alternatief bieden.’

Om te voorkomen dat de kosten alsnog de spuigaten uitlopen, voert de gemeente een aantal budgetplafonds in. Elke zorgaanbieder krijgt een maximaal te besteden bedrag per jaar. Als het geld op is, kan de aanbieder tijdelijk geen zorg leveren aan nieuwe inwoners. Volgens de gemeente kunnen er dan langere wachtlijsten ontstaan. ‘Maar ook hier geldt: in urgente situaties zullen we altijd hulp bieden, zelfs als we tegen het plafond zitten.'

‘Bodem van de schatkist in zicht’

Volgens Burgers geeft de gemeente constant signalen af aan het Rijk dat er ingegrepen moet worden. ‘De bodem van de schatkist is in zicht. Dit kan zo niet langer, wij kunnen deze last niet meer dragen als gemeente', oppert hij. 'Maar de luxe van tijd hebben we niet, Wijchen kan niet wachten op ondersteuning van de landelijke overheid. Dus we nemen ook onze eigen verantwoordelijkheid, want voor de lokale economie moeten we dit jaar gewoon die begroting rond zien te krijgen.'

Tijdens een extra raadsvergadering op donderdag 13 februari besluit de raad of ze instemt met de voorgestelde maatregelen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend