Logo De Belofte

WIJCHEN - Om de volgende begroting rond te krijgen, moet Wijchen dit jaar 1,7 miljoen euro bezuinigen op het gebied van jeugdzorg en wmo. ‘Het gaat om maatregelen waar inwoners zeker wat van gaan merken’, zegt wethouder Titus Burgers.

De gemeente stelt dat er te vaak gekozen is voor specialistische, zware hulpverlening. Nu wil Wijchen voortaan samen met de burger kijken naar zogenaamde ‘vrij toegankelijke zorg’, zoals opvoedingsondersteuning en rouwverwerking voor kinderen. Dan kunnen inwoners zelf aan de bel trekken wanneer ze hulp nodig hebben en hoeven ze niet eerst naar het sociaal wijkteam.

Minder geld, langere wachtlijsten

‘Ons doel is om de burger zelfredzaam te maken. We gaan strenger beoordelen of mensen doorverwezen moeten worden voor een zwaar zorgtraject’, legt wethouder Burgers uit. ‘Patiënten met zware, psychische problemen blijven we uiteraard altijd helpen met de juiste zorg. De wat mildere gevallen, zoals eenzame ouderen, willen we een minder zwaar alternatief bieden.’

Om te voorkomen dat de kosten alsnog de spuigaten uitlopen, voert de gemeente een aantal budgetplafonds in. Elke zorgaanbieder krijgt een maximaal te besteden bedrag per jaar. Als het geld op is, kan de aanbieder tijdelijk geen zorg leveren aan nieuwe inwoners. Volgens de gemeente kunnen er dan langere wachtlijsten ontstaan. ‘Maar ook hier geldt: in urgente situaties zullen we altijd hulp bieden, zelfs als we tegen het plafond zitten.'

‘Bodem van de schatkist in zicht’

Volgens Burgers geeft de gemeente constant signalen af aan het Rijk dat er ingegrepen moet worden. ‘De bodem van de schatkist is in zicht. Dit kan zo niet langer, wij kunnen deze last niet meer dragen als gemeente', oppert hij. 'Maar de luxe van tijd hebben we niet, Wijchen kan niet wachten op ondersteuning van de landelijke overheid. Dus we nemen ook onze eigen verantwoordelijkheid, want voor de lokale economie moeten we dit jaar gewoon die begroting rond zien te krijgen.'

Tijdens een extra raadsvergadering op donderdag 13 februari besluit de raad of ze instemt met de voorgestelde maatregelen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend