Logo De Belofte

ARNHEM - Als jij of één van je gezinsleden allergisch blijkt te zijn voor een boom die in je eigen tuin staat, dan is dat nog geen reden om deze te kappen, vindt het Arnhemse college. En dat stuit op weerstand in de gemeenteraad.

Het is onderdeel van een plan om te komen tot nieuw kapbeleid in Arnhem. Het college wil dat ook bomen op particuliere grond een meld- of vergunningsplichtig krijgen. Voor die bomen wordt dan bekeken hoeveel overlast ze geven. In het geval van een allergie heb je 'weinig hinder', meent wethouder Cathelijne Bouwkamp.

'Ernstige hinder'

En daar zijn D66 en de Arnhemse Ouderen Partij het niet mee eens. Zij dienen een voorstel in om allergie als 'veel hinder' aan te merken. 'Er zijn gevallen denkbaar waarin allergie wel degelijk tot ernstige hinder leidt', betoogt raadslid Mattijs Loor (D66). Dat moet volgens hem de mogelijkheid geven om bomen in privé-tuinen te kappen.

Fractievoorzitter Leo de Groot (Partij voor de Dieren) vindt het kappen van bomen 'alleen maar omdat iemand een allergie heeft, erg rigoreus'. 'Weet u hoeveel mensen met hooikoorts er rondlopen', vraagt De Groot. 'Ik ben bang dat bijna alle bomen vogelvrij zijn op deze manier.' Maar dat zal meevallen volgens Loor. 'Al was het alleen al omdat het aantal boomsoorten dat tot hooikoorts leidt, beperkt is.'

'Waar ligt de grens?'

Het is niet haar bedoeling geweest om het onmogelijk te maken om een boom weg te halen wanneer een kind heel erg allergisch is voor een boom in eigen tuin, zegt Bouwkamp. 'Maar waar ligt de grens', vraagt zij zich af. 'Zou het ook mogelijk zijn om aan te geven dat er in uitzonderlijke gevallen, gemotiveerd afgeweken kan worden bij het bepalen van hinder?' Dat vindt Loor niet. 'Ik vraag me daarbij af hoe het college een medische afweging gaat maken. Want dat is waar het hier over gaat.' Criteria dienen volgens hem 'volkomen objectief' te zijn.

Een medische verklaring van een arts zou een optie zijn, meent Bouwkamp. 'Maar die medische verklaringen kennen we uit de topsport waar iedereen tegenwoordig zo'n beetje astma heeft', stelt De Groot cynisch. Hij is bang dat het verkrijgen van een verklaring 'een peulenschil' is.

'Het zou je kind maar zijn'

Fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP) vindt dat het college met dit voorstel 'elke realiteitszin' is verloren. 'Het zou je kind maar zijn die last heeft van een allergie', spiegelt hij voor. 'Dan gaat die boom echt wel om. Ongeacht wat de gemeente daarvan vindt.'

Overigens ligt er een ander voorstel dat D66 mede heeft ingediend om bomen op privé-terrein sowieso niet vergunningsplichtig te maken. Dat voorstel lijkt kansrijk, en als het wordt aangenomen is deze discussie daarmee ook direct beslecht.

Zie ook: Arnhemmer mag blijven kappen in zijn eigen tuin

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend