Logo De Belofte

ARNHEM - Als jij of één van je gezinsleden allergisch blijkt te zijn voor een boom die in je eigen tuin staat, dan is dat nog geen reden om deze te kappen, vindt het Arnhemse college. En dat stuit op weerstand in de gemeenteraad.

Het is onderdeel van een plan om te komen tot nieuw kapbeleid in Arnhem. Het college wil dat ook bomen op particuliere grond een meld- of vergunningsplichtig krijgen. Voor die bomen wordt dan bekeken hoeveel overlast ze geven. In het geval van een allergie heb je 'weinig hinder', meent wethouder Cathelijne Bouwkamp.

'Ernstige hinder'

En daar zijn D66 en de Arnhemse Ouderen Partij het niet mee eens. Zij dienen een voorstel in om allergie als 'veel hinder' aan te merken. 'Er zijn gevallen denkbaar waarin allergie wel degelijk tot ernstige hinder leidt', betoogt raadslid Mattijs Loor (D66). Dat moet volgens hem de mogelijkheid geven om bomen in privé-tuinen te kappen.

Fractievoorzitter Leo de Groot (Partij voor de Dieren) vindt het kappen van bomen 'alleen maar omdat iemand een allergie heeft, erg rigoreus'. 'Weet u hoeveel mensen met hooikoorts er rondlopen', vraagt De Groot. 'Ik ben bang dat bijna alle bomen vogelvrij zijn op deze manier.' Maar dat zal meevallen volgens Loor. 'Al was het alleen al omdat het aantal boomsoorten dat tot hooikoorts leidt, beperkt is.'

'Waar ligt de grens?'

Het is niet haar bedoeling geweest om het onmogelijk te maken om een boom weg te halen wanneer een kind heel erg allergisch is voor een boom in eigen tuin, zegt Bouwkamp. 'Maar waar ligt de grens', vraagt zij zich af. 'Zou het ook mogelijk zijn om aan te geven dat er in uitzonderlijke gevallen, gemotiveerd afgeweken kan worden bij het bepalen van hinder?' Dat vindt Loor niet. 'Ik vraag me daarbij af hoe het college een medische afweging gaat maken. Want dat is waar het hier over gaat.' Criteria dienen volgens hem 'volkomen objectief' te zijn.

Een medische verklaring van een arts zou een optie zijn, meent Bouwkamp. 'Maar die medische verklaringen kennen we uit de topsport waar iedereen tegenwoordig zo'n beetje astma heeft', stelt De Groot cynisch. Hij is bang dat het verkrijgen van een verklaring 'een peulenschil' is.

'Het zou je kind maar zijn'

Fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP) vindt dat het college met dit voorstel 'elke realiteitszin' is verloren. 'Het zou je kind maar zijn die last heeft van een allergie', spiegelt hij voor. 'Dan gaat die boom echt wel om. Ongeacht wat de gemeente daarvan vindt.'

Overigens ligt er een ander voorstel dat D66 mede heeft ingediend om bomen op privé-terrein sowieso niet vergunningsplichtig te maken. Dat voorstel lijkt kansrijk, en als het wordt aangenomen is deze discussie daarmee ook direct beslecht.

Zie ook: Arnhemmer mag blijven kappen in zijn eigen tuin

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • D66 stelt Utrechts jeugdzorgmodel als Arnhems voorbeeld

  25 februari 2020
  ARNHEM - 'We zien aan alle kanten dat het zoals het nu gaat op de lange termijn niet houdbaar is', zegt Sabine Andeweg (D66) in reactie op de nieuwe Arnhemse bezuinigingsvoorstellen op jeugdzorg. Arnhem kan volgens haar leren van Utrecht. 'Qua systematiek een modelgemeente.'
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogste rechter: géén supermarkt op voormalige Intratuin-locatie Twello

  28 februari 2020
  TWELLO - Er komt definitief geen supermarkt in het voormalige pand van de Intratuin in Twello. Dat heeft de Raad van State bepaald. Die oordeelt dat het college terecht weigert een vergunning te verlenen voor de supermarkt.
 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend