Logo De Belofte

ARNHEM - Er is een grote behoefte aan betaalbare 'sociale' koopwoningen in Arnhem. Maar die zijn moeilijk te realiseren, zegt wethouder Ronald Paping. Bovendien vallen huizen tot 310.000 euro straks al onder sociale koop. Maar is dat nog wel bereikbaar voor mensen met een smalle beurs?

De druk op de woningmarkt is enorm. Tot 2030 moeten er in Arnhem 7.470 woningen bijkomen. De grootste vraag is naar sociale koopwoningen. Daarvan zijn er 3.325 nodig.

Wat maakt het zo lastig om deze categorie woningen te bouwen in Arnhem?

Wethouder Paping: 'Stijgende bouwkosten maken dat voor deze prijs woningen steeds moeilijker te realiseren zijn.'

U gaf aan dat de normen voor wat we sociale koop noemen veranderen. Wat verandert er precies?

'De wettelijke bovengrens voor een sociale koopwoning lag op 200.000 euro. En die ligt vanaf 2020 op 310.000 euro.'

Zijn deze woningen dan nog wel met goed fatsoen sociale koop te noemen? Is het niet zo dat woningen aan de bovenkant van deze norm voor mensen met een kleine portemonnee dan ook niet meer te bereiken zijn?

'Dat is een van de redenen waarom we verder onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om deze woningen te realiseren en betaalbaar te houden. Daarnaast zullen door de verruiming meer mensen in aanmerking komen voor sociale huur. En deze woningen kunnen later weer worden verkocht als sociale koopwoning.'

U heeft gezegd dat voor mensen die graag een sociale koopwoning willen, een sociale huurwoning een alternatief is. Maar is dat een wenselijke ontwikkeling? Deze mensen worden dan namelijk geen woningbezitter. Iets wat ook financieel uiteindelijk wel belangrijk voor iemand kan zijn.

'We onderzoeken de mogelijkheden voor bouw en behoud van sociale koop, indien dit door stijgende bouwkosten in de huidige markt niet realiseerbaar is, is sociale huur een alternatief.'

'In zijn algemeenheid kan hierop ook niet echt een eenduidig antwoord worden gegeven. Voor veel vragers naar sociale koop kan sociale huur een alternatief zijn, maar voldoen ze nu niet aan de toewijzingseisen. Kopen kan leiden tot bezitsvorming, maar ook meer financiële risico's en minder flexibiliteit.'

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.

Overig verkiezingsnieuws

 • Motie ‘Opnemen kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen’ aangenomen

  27 mei 2020
  HATTEM - CDA-fractievoorzitter Teun Juk diende maandagavond mede namens PvdA, D66, en ChristenUnie een motie in voor het opnemen van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen.
 • Zutphen verwacht tekort van 2 miljoen euro door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend