Logo De Belofte

AALTEN - Berry en Regina Warner van een woonwinkel in de Hogestraat in Aalten zijn tegen het afsluiten van de doorgang van de parkeerplaats van de Albert Heijn naar 'hun' straat. De klanten van de supermarkt zijn hun reddingsboei.

Aalten wil een compacter winkelcentrum, waar 'De Toonderij' van de familie Warner net buiten komt te vallen. De plannen gaan gepaard met de uitbreiding van de supermarkt Albert Heijn op De Hoven. Er komen drie appartementen boven de supermarkt en eronder een parkeerkelder met zo’n 59 parkeerplaatsen.

De bibliotheek, nu nog gevestigd in een deel van de supermarkt aan de kant van de Hogestraat, verhuist naar het voormalige Aldi-pand op de Lage Blik.  

Afbeelding
De bibliotheek, aan de achterkant van de Albert Heijn.

De Warners willen niet noodgedwongen de stekker uit de winkel trekken, daarmee zou hun droom uiteen spatten. ‘Het is onze eerste winkel en onze passie’, vertelt Berry Warner, die in Aalten is opgegroeid en daarna naar Zwolle is verhuisd. Hij is teruggekomen naar Aalten om voor het eerst ondernemer te worden.

'Redden we het niet'

‘We hebben het pand in 2015 gekocht en in 2016 de zaak geopend', zegt Warner. 'Met de huidige vaste lasten is het voor ons op te brengen, maar de afsluiting van de doorgang baart ons grote zorgen. We moeten het hebben van voorbijgangers.' 

Regina Warner knikt instemmend: ‘Er moeten bij ons mensen voorbijkomen, anders verkopen we niet genoeg en redden we het niet.’

Eenzijdig beleid

Toen ze naar Aalten kwamen was er van de plannen voor een compacter winkelcentrum nog geen sprake. Warner: ‘Ik vind het eenzijdig beleid, want juist voor starters zijn er nog betaalbare winkelpanden in de Hogestraat. Hoe krijg je de kleine ondernemers anders naar Aalten? Zonder reuring redden ze het niet.'

Warner heeft zijn hoop gevestigd op een plan voor de supermarkt met twee ingangen. 'Ook eentje aan de Hogestraat. Bijvoorbeeld alleen voor de fietsers en aan de andere kant een ingang voor de klanten die met de auto komen.’

Afbeelding
Albert Heijn in Aalten die wordt uitgebreid. Foto: Omroep Gelderland

Nieuwe uitstraling

Wethouder Ted Kok vindt het centrumplan met de verbouwing van de supermarkt een aanwinst voor Aalten. 'Met de nieuwe supermarkt aan de ene kop van het centrum en de nieuwe bibliotheek aan de andere kop krijgt het centrum een nieuwe uitstraling', zegt hij.

Volgens de wethouder staat de familie Warner met haar bezwaren alleen. 'We hebben in 2018 de eerste informatie naar buiten gebracht en veel mensen kwamen op die avond af. Daarvan zijn twee zienswijzen overgebleven', zegt Kok. Hij doelt ook op een positieve reactie van de bibliotheek. 'Wat een tweede ingang voor de supermarkt betreft, die is niet haalbaar. Dat gaat zeker niet gebeuren.' 

 

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.

Het laatste nieuws uit Aalten

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend