Logo De Belofte

AALTEN - Berry en Regina Warner van een woonwinkel in de Hogestraat in Aalten zijn tegen het afsluiten van de doorgang van de parkeerplaats van de Albert Heijn naar 'hun' straat. De klanten van de supermarkt zijn hun reddingsboei.

Aalten wil een compacter winkelcentrum, waar 'De Toonderij' van de familie Warner net buiten komt te vallen. De plannen gaan gepaard met de uitbreiding van de supermarkt Albert Heijn op De Hoven. Er komen drie appartementen boven de supermarkt en eronder een parkeerkelder met zo’n 59 parkeerplaatsen.

De bibliotheek, nu nog gevestigd in een deel van de supermarkt aan de kant van de Hogestraat, verhuist naar het voormalige Aldi-pand op de Lage Blik.  

Afbeelding
De bibliotheek, aan de achterkant van de Albert Heijn.

De Warners willen niet noodgedwongen de stekker uit de winkel trekken, daarmee zou hun droom uiteen spatten. ‘Het is onze eerste winkel en onze passie’, vertelt Berry Warner, die in Aalten is opgegroeid en daarna naar Zwolle is verhuisd. Hij is teruggekomen naar Aalten om voor het eerst ondernemer te worden.

'Redden we het niet'

‘We hebben het pand in 2015 gekocht en in 2016 de zaak geopend', zegt Warner. 'Met de huidige vaste lasten is het voor ons op te brengen, maar de afsluiting van de doorgang baart ons grote zorgen. We moeten het hebben van voorbijgangers.' 

Regina Warner knikt instemmend: ‘Er moeten bij ons mensen voorbijkomen, anders verkopen we niet genoeg en redden we het niet.’

Eenzijdig beleid

Toen ze naar Aalten kwamen was er van de plannen voor een compacter winkelcentrum nog geen sprake. Warner: ‘Ik vind het eenzijdig beleid, want juist voor starters zijn er nog betaalbare winkelpanden in de Hogestraat. Hoe krijg je de kleine ondernemers anders naar Aalten? Zonder reuring redden ze het niet.'

Warner heeft zijn hoop gevestigd op een plan voor de supermarkt met twee ingangen. 'Ook eentje aan de Hogestraat. Bijvoorbeeld alleen voor de fietsers en aan de andere kant een ingang voor de klanten die met de auto komen.’

Afbeelding
Albert Heijn in Aalten die wordt uitgebreid. Foto: Omroep Gelderland

Nieuwe uitstraling

Wethouder Ted Kok vindt het centrumplan met de verbouwing van de supermarkt een aanwinst voor Aalten. 'Met de nieuwe supermarkt aan de ene kop van het centrum en de nieuwe bibliotheek aan de andere kop krijgt het centrum een nieuwe uitstraling', zegt hij.

Volgens de wethouder staat de familie Warner met haar bezwaren alleen. 'We hebben in 2018 de eerste informatie naar buiten gebracht en veel mensen kwamen op die avond af. Daarvan zijn twee zienswijzen overgebleven', zegt Kok. Hij doelt ook op een positieve reactie van de bibliotheek. 'Wat een tweede ingang voor de supermarkt betreft, die is niet haalbaar. Dat gaat zeker niet gebeuren.' 

 

Overig verkiezingsnieuws

 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
 • Zorggroep wegens geldproblemen niet in nieuw sportcomplex: 'Gemiste kans'

  04 maart 2021
  DRUTEN - Zorginstelling ‘s Heeren Loo trekt zich vanwege geldproblemen terug als hoofdgebruiker van een nieuw sportpark in Druten. Dat betekent dat er extra voorzieningen voor mensen met een beperkingen uit de ontwerpplannen van het complex worden geschrapt. Een gemiste kans, vindt de wethouder.
 • 'Moskee is prima, maar niet hier', moslims zoeken al 20 jaar

  04 maart 2021
  ARNHEM - Het is het verhaal van 20 jaar zoeken, vertelt voorzitter Bahaeddin Budak van de Islamitische Unie na afloop van het debat over een volgende mogelijke nieuwe plek voor de Arnhemse Ayasofya-moskee aan Omroep Gelderland. "Het komt altijd op hetzelfde neer: een moskee is prima, maar niet hier."
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • 'Onoprechte excuses na discriminatieaffaire opnieuw klap in gezicht'

  02 maart 2021
  ARNHEM - Binnen 24 uur na de marathonvergadering over de Arnhemse discriminatieaffaire moest de gemeente via al haar communicatiekanalen excuses maken aan de stad, besloot de gemeenteraad unaniem. Maar de 'onoprechte manier' waarop ze dat vervolgens deed, wekt woede en verbazing bij verschillende partijen.

Het laatste nieuws uit Aalten

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend