Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders wil geen permanent verbod voor vrachtverkeer over de Waalbrug. Door de renovatie van de Waalbrug mogen vrachtauto's tijdelijk niet over de brug rijden. Een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wilde een onderzoek naar de instandhouding van dit verbod na de renovatie.

Op dit moment mogen vrachtauto’s niet over de Waalbrug vanwege renovatie van het betondek. 'Hoewel er een formele omleidingsroute is ingesteld via Oversteek, Energieweg, Neerbosscheweg en Graafseweg, zijn er veel vrachtauto’s die kiezen voor de route via de Tunnelweg en Marialaan. Dat is ook logisch omdat dat een aanzienlijk kortere route is', staat er in een gemeentelijk stuk. Vooral die laatste route zou hinder ondervinden van een permanent verbod.

'Verbod erg nadelig'

'Een grote toename van vrachtverkeer via de Marialaan is zeer onwenselijk. De Marialaan is krap vormgegeven en vooral de combinatie met in- en uitparkerende auto’s en overstekende fietsers en voetgangers zorgt hier voor onveilige situaties en materiële schades aan voertuigen. Ook de toenames op de Graafseweg en de route Hezelpoort – Weurtseweg – Laan van Oost-Indië zijn onwenselijk.

Verder zal een groot deel van het vrachtverkeer te maken krijgen met omrijbewegingen, waardoor deze het verkeersnetwerk met méér voertuigkilometers belasten. Dat is nadelig voor zowel verkeerkundige als milieukundige aspecten', is de conclusie van een onderzoek dat is ingesteld. 

De toe- en afname van vrachtverkeer in % per weg bij een permanent verbod.

Waalbrug -100%
Oversteek +66,1%
Prins Mauritssingel -14,8%
N325 -12,8%
Neerbosscheweg +16,6%
Hezelpoort (S101) +32,7%
Tunnelweg (S102) +104,1%
Graafseweg (S103) +23,1%

De voordelen voor het gebied rond de Waalbrug en Prins Mauritssingel wegen volgens Nijmegen niet op tegen de verwachte nadelen in voornamelijk Nijmegen-West. Het lijkt dan ook vrijwel zeker dat het verbod er niet zal komen.

Anderhalf jaar

De werkzaamheden aan de Waalbrug zijn in maart vorig jaar gestart. In totaal duurt de operatie anderhalf jaar. Daarna kan vrachtverkeer weer over de Waalbrug rijden. 

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.
 • Nijmegen ziet niets in afsluiten straten voor vakantie vieren

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college ziet niets in het organiseren van vakantiestraten in de Waalstad. Het voorstel daartoe kwam van coalitiepartij D66 die elders in het land soortgelijke initiatieven ziet. Maar het college noemt het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de bewoners zelf en niet van de gemeente om hun vakantie vorm te geven.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend