Logo De Belofte

ARNHEM - Bedrijven en recreatieverenigingen zijn tevreden met het collegevoorstel voor uitkoop van de woonboten in de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk in Arnhem. Veel woonbootbewoners voelen zich te weinig gehoord. En daar spelen een aantal partijen op in.

Eind vorig jaar kwam wethouder Jan van Dellen met een plan dat een oplossing moet bieden in de al jaren slepende kwestie van de ongewenste ligplaatsen in de Arnhemse haven. Voornaamste conclusie: een alternatief is er niet, de woonbootbewoners moeten worden uitgekocht. En daarover spraken de betrokken partijen woensdagavond met de gemeenteraad.

Zie ook: Politieke steun voor vertrek Arnhemse woonboten

Dat de bedrijven en verenigingen het voorstel omarmen, is niet zo gek. Zij mogen immers blijven en hebben na het vertrek van de woonboten meer ruimte voor hun activiteiten. 'We hadden de laatste jaren geen ruimte om ons werk goed te doen en uit te breiden', zegt Jan Fransen (Fransen Technical Services) namens enkele bedrijven in de haven. 'Het zal één van de weinige plekken in Nederland zijn waar nog watergebonden bedrijvigheid mogelijk is.'

'Boost voor industriegebied'

'Het plan zal een boost geven aan het industriegebied', meent Petra Eijkelkamp (Helldörfer lasbedrijf). Een aantal verenigingen, zoals waterscouting Miguel Pro, vragen wel om meer garanties voor hun activiteiten op de lange termijn. 'We zitten tenslotte al 80 jaar in de haven', stelt Geo Dam van roeivereniging Jason.

'Doden niet ondenkbaar'

En dat de huidige situatie onwenselijk is, daar zijn de meeste bewoners het wel over eens. Er wordt vooral gewezen op de veiligheid. Een aantal doden of zwaargewonden aankomende zomer is niet ondenkbaar, stelt woonbootbewoner Jeroen Spaander. 'Kies voor echte oplossingen, anders kan de burgemeester straks een keer naar een begrafenis', vult bewoner Henk Wijninga hem aan.

Marloes Spaander vindt dat er onvoldoende is gekeken naar de aangedragen oplossingen. Hoewel er wel een document ligt waarin Van Dellen uitlegt waarom deze in zijn ogen niet reëel zijn.

'De wethouder heeft 1,5 uur bij ons aan tafel gezeten', vertelt haar partner Jeroen. 'Hij heeft hulp beloofd, maar er is slechts één uitkomst: uitkopen. Dat valt ons heel erg tegen.' Volgens hem worden hun oplossingen 'onterecht afgewezen' met een 'onzinverhaal'.

Nogmaals in gesprek

En daarop nemen Arnhem Centraal en de Arnhemse Ouderen Partij het initiatief om nogmaals in gesprek te gaan. Daarbij zullen ze alle raadsfracties en bewoners uitnodigen. Doel is om een aanpassing op het voorstel te bedenken waar iedereen zich in kan vinden. VVD-leider Leendert Combee zegt dat zijn partij aan zal sluiten, maar twijfelt aan het nut. Volgens hem zijn er al meerdere gesprekken geweest. 'Maar je kunt het natuurlijk altijd proberen.'

Ook over de kosten van het plan maken verschillende fracties zich zorgen. Daar is dit jaar 1,15 miljoen euro voor gereserveerd. Veel te weinig, als je de woonbootbewoners moet geloven. Arnhem Centraal-raadslid René Kraaijenbrink meent zelfs dat uitkopen niet reëel is, omdat dit 'veel te duur' wordt. Wethouder Van Dellen zal hier in de komende raadsvergaderingen wat meer duidelijkheid over geven.

'Samen aan de finishlijn'

Eelco Slont legt uit wat uitkopen voor hem persoonlijk betekent. Vanwege zijn uitkeringssituatie zal hij geen hypotheek voor een huis krijgen. Vervolgens wordt zijn uitkering gestopt, tot het geld dat hij aan de uitkoop overhoudt op is. Wel heeft Slont vertrouwen in de aanpak van Van Dellen. 'We bellen en hij komt op de koffie. Veel problemen zijn niet direct oplosbaar, maar ik geloof erin dat hij met mij aan de finishlijn zal staan.'

Zie ook: Woonboten in Arnhem moeten weg: 'Ronduit onbeschoft en kwaadaardig'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.

Overig verkiezingsnieuws

 • Motie ‘Opnemen kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen’ aangenomen

  27 mei 2020
  HATTEM - CDA-fractievoorzitter Teun Juk diende maandagavond mede namens PvdA, D66, en ChristenUnie een motie in voor het opnemen van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen.
 • Zutphen verwacht tekort van 2 miljoen euro door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend