Logo De Belofte

TIEL - Voldoende speelgelegenheid, minder wateroverlast en een nieuwe plek voor de roeken: bouwer KlokGroep zegt er allemaal voor te zorgen, als er maar gebouwd kan worden aan de Echteldsedijk in Tiel. Het bedrijf wacht al twintig jaar op groen licht voor de bouw van drie woontorens.

Onder meer door andere keuzes door de overheid en door verschillende crisissen in de bouwsector kwamen de woontorens aan de Waal er steeds maar niet van. De laatste jaren lag het project weer stil. De gemeente worstelde met bezwaren van omwonenden tegen het verdwijnen van het populierenbosje De Pas op deze plek. Maar nu is er toch een overeenkomst gesloten met de gemeente om de torens met circa honderd appartementen en twaalf lossen woningen te bouwen.

'Ik vind dat we nu wel een keer aan de beurt zijn', zegt directeur Harold van Rooijen. 'De plannen zijn vanaf 1999 in meerdere visies van de gemeente opgenomen. Een groot deel van de omwonenden kocht de woning toen wij al bezig waren met de ontwikkeling van deze locatie. Ze hebben het altijd geweten.'

Positief bijdragen

Het bedrijf constateert dat veel bezwaren van bewoners te maken hebben met de bestaande situatie. Bijvoorbeeld overlast van kwelwater, te weinig parkeerplaatsen en de slechte speelvoorziening in de wijk. 'Wij hebben meegedacht en onderzocht waar we juist positief kunnen bijdragen', stelt een woordvoerder.

'Zo wordt de waterproblematiek minder door de aanleg van wadi's en komt er een veilige speelvoorziening. De benodigde parkeerplaatsen voldoen in elk geval aan de wettelijke norm. Ze krijgen een plek in het plan en niet in de buurt.'

Veel groen terug

De bouwer houdt naar eigen zeggen ook heel serieus rekening met bezwaren van omwonenden tegen de bouw van de torens zelf zoals het verdwijnen van groen en het wegnemen van zon. 'Met een parkstructuur blijft het plan onderdeel van het groene dijkgebied', vertelt de woordvoerder. 'Enkele populieren blijven staan en er worden nieuwe populieren geplant. Er komt dus ook heel veel groen terug. Daarbij wordt een wandelroute gemaakt van de Lijsterstraat naar de dijk die aansluit op de uiterwaarden.'

Wat betreft het wegnemen van zon en privacy is een studie gedaan naar de minst hinderlijk positie. 'De gebouwen zijn qua hoogte lager dan de huidige populieren', merkt de woordvoerder op. 'Wat natuurlijk niet wegneemt dat de beleving anders is.'

Nieuw bos

Heikel punt is de aanwezigheid van roeken in het populierenbosje. Het bedrijf stelt ervoor te zullen zorgen dat deze niet verdwijnen. 'Door middel van verzachtende maatregelen is dit vraagstuk oplosbaar. Een oplossing kan zijn om een nieuw bos aan te leggen. Dit kan dan als vervangende nestlocatie dienen. Dit proces met goed doordacht worden en vervolgens worden vastgelegd in een mitigatieplan in samenspraak met de provincie. Met dit proces zijn we op dit moment bezig.'

Waar het vervangende bos moet komen, staat nog niet vast. Het moet wel in de nabije omgeving gebeuren. Een mogelijke locatie is binnen het plan zelf, in de uiterste punt van de Echteldsedijk en de Nachtegaallaan.

Zie ook:

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel wil doorzetten met woningen voor mensen met psychische problemen

  09 maart 2020
  TIEL - De gemeente moet er alles aan doen om het woonproject voor mensen met psychische problemen aan de Schaarsdijkweg in Tiel tot stand te brengen. Die oproep doet wethouder Marcel Melissen. Volgens hem is dit het moment om door te zetten met het wijkje 'Anders Wonen' op deze locatie.
 • Renovatie Waalkade vertraagd en wordt duurder

  09 maart 2020
  TIEL - Het gaat 'niet echt lekker' met de vernieuwing van de Waalkade in Tiel. Dat meldt wethouder Marcel Melissen. Het project loopt vertraging op door technische tegenslag en hoogwater. Mogelijk komt zelfs het evenement Tiel Maritiem in de knel.
 • Tiel krijgt ook glasvezel in bebouwde kom

  04 maart 2020
  TIEL - Er komt glasvezel in de bebouwde kom van Tiel. De gemeente heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de Netwerk Exploitatiemaatschappij B.V. (NEM). Het gaat om zo'n 17.300 glasvezelaansluitingen.
 • Stadsmakelaar Tiel stopt ermee

  20 februari 2020
  TIEL - Stadsmakelaar Jorine de Soet stopt per 1 maart met haar werk om leegstand in de binnenstad van Tiel tegen te gaan. Zij is dan een jaar actief geweest. Waarom zij niet doorgaat en wat de ervaringen van het afgelopen jaar zijn, blijft vooralsnog onduidelijk.
 • Speciaal onderwijs Kentalis van start in De Regenboog in Tiel

  13 februari 2020
  TIEL - In basisschool De Regenboog in Tiel begint komend schooljaar speciaal onderwijs voor kinderen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn. Het gaat om een nevenvestiging van het speciaal onderwijs van de Nijmeegse organisatie Kentalis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend