Logo De Belofte

NIJMEGEN - Eerder maakten bewoners van de Graafseweg in Nijmegen al 'bomen' van de lantaarnpalen in hun straat. Om hun roep om meer groen extra kracht bij te zetten, bestoken ze nu de gemeenteraadsleden met honderden ansichtkaarten: 'Groeten van de Graafseweg'.

De gemeenteraad moet binnenkort de knoop doorhakken: wordt de drukke Graafseweg versmald van vier- naar tweebaans? Als het aan de Nijmegenaren ligt die aan die vierbaansweg wonen wel. Zelf spreken ze over de Graafsesnelweg.

Lantaarnpalen aan een groot deel van de Graafseweg in Nijmegen zijn onlangs door aanwonenden voorzien van panelen waarop ze blaadjes geschilderd hebben. Zo willen ze aandacht vragen voor wat er volgens hen ontbreekt in de plannen die er liggen voor de weg: voldoende groen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Bart Drost

Acht bomen

Er zijn achttien bomen voorzien bij de herinrichting zoals die door de raad wordt voorgesteld. Tien staan er nu al. De winst van acht bomen is de buurt veel te schamel. Of de versmalling van vier naar twee wel doorgaat is ook nog onzeker. Het zijn spannende tijden voor de Nijmegenaren die aan de drukke verkeersader wonen.

Kunstenaar Diederik Grootjans uit Nijmegen heeft op de voorzijde van de ansichtkaarten een impressie gemaakt van hoe de Graafseweg eruit kan zien. Op de 'analoge spam' is ook voorgedrukt wat het belang van bomen voor de mens eigenlijk is. Bewoner Bart Drost sprak de gemeenteraad woensdagavond nog eens toe: 'Ik houd mijn hart vast. Stel mij niet teleur'. De bewoners schrijven ook nog persoonlijke boodschappen aan de raadsleden op de ansichtkaarten.

Raadsleden niet thuis gestalkt

De raadsleden worden straks niet thuis 'lastiggevallen' met de ongevraagde post. De griffie krijgt het vermoedelijk druk, want de honderden kaartjes worden naar het stadhuis verstuurd. Donderdag gaan de eerste kaarten de deur uit, dus het is nog even afwachten wat de raadsleden van de spam vinden... en of ze terug gaan schrijven.

Foto: Bart Drost

Foto: Bart Drost

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.
 • SP Nijmegen wil metingen geluidsoverlast en uitstoot Prins Mauritssingel

  19 mei 2020
  NIJMEGEN - Ga eens meten hoe echt zit met de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast bij de Prins Mauritssingel. Die oproep doet de SP aan het college van Nijmegen. Sinds eind 2019 vragen aanwonenden al om maatregelen, maar tot nu toe krijgen ze steeds nul op het rekest.
 • Raad Nijmegen: laat roeivereniging niet dobberen

  14 mei 2020
  NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal verdient beter. Dat vindt een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad, die woensdagavond stemde over het bestemmingsplan voor watersportcentrum Bastion bij de Spiegelwaal. De Waal heeft een drijvend botenhuis gekocht, maar kreeg van wethouder Vergunst geen vergunning om die in de Spiegelwaal te leggen. De wethouder moet er nu van de raad alles aan doen om de roeivereniging alsnog tegemoet te komen.
 • Wethouder Nijmegen: 'Raad niet gepasseerd over brandgevaarlijke panden'

  13 mei 2020
  NIJMEGEN - Wethouder Noël Vergunst van Nijmegen vindt niet dat hij de gemeenteraad heeft gepasseerd. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA en Stadspartij DNF. Die partijen vroegen al eerder tevergeefs om een lijst met mogelijk brandgevaarllijke panden. Een Nijmeegse burger kreeg de lijst vorige week wél na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend