Logo De Belofte

WIJCHEN - Wijchen wil dwars door het leefgebied van beschermde diersoorten een fietspad aanleggen, ondanks negatief advies van onderzoeksbureau Tauw. Hoewel de gemeente geen toestemming heeft van de provincie, is ze al begonnen met voorbereidende werkzaamheden.

Vossen, eekhoorns, egels en vleermuizen noemen de natuurstrook langs de Ravesteinseweg allemaal hun thuis. Ook beschermde diersoorten als de bunzing, wezel en das snuffelen er rond. Daarom mag de gemeente niet zomaar vijftig bomen in het gebied kappen om er een fietspad aan te leggen.

‘Verschuif het pad een paar meter’

Het college huurde ingenieursbureau Tauw in om te onderzoeken in hoeverre er gebouwd mag worden. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente eerst toestemming nodig heeft van de provincie. De Vereniging Natuur en Milieu Wijchen diende een bezwaarschrift in omdat Wijchen die toestemming nu nog niet heeft, maar wel al is begonnen met voorbereidende werkzaamheden.

‘Als het fietspad een paar meter verschuift, is de natuur daar al erg mee geholpen’, vertelt Theo Hesen van de natuurvereniging. Omwonenden ontvingen een brief waarin staat dat Wijchen in het voorjaar officieel begint met de aanleg van het pad. ‘Maar dan broeden de vogels en die mag je dan ook niet storen.’

‘Ambities gaan ten koste van natuur’

De PvdA stelde vragen aan het college, waarmee zij helder wil krijgen waarom de gemeente al is begonnen met het uitvoeren van de plannen. ‘We waarderen de ambities van onze gemeente, maar te vaak gaan die ten koste van de natuur’, stelt fractievoorzitter Peter Gatzen. ‘Misschien is het een kostenverhaal, maar de goedkoopste optie is niet altijd de beste.’

Het college wil nog niet reageren. Ze geeft aan over een paar weken met antwoorden te komen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend