Logo De Belofte

WIJCHEN - Wijchen wil dwars door het leefgebied van beschermde diersoorten een fietspad aanleggen, ondanks negatief advies van onderzoeksbureau Tauw. Hoewel de gemeente geen toestemming heeft van de provincie, is ze al begonnen met voorbereidende werkzaamheden.

Vossen, eekhoorns, egels en vleermuizen noemen de natuurstrook langs de Ravesteinseweg allemaal hun thuis. Ook beschermde diersoorten als de bunzing, wezel en das snuffelen er rond. Daarom mag de gemeente niet zomaar vijftig bomen in het gebied kappen om er een fietspad aan te leggen.

‘Verschuif het pad een paar meter’

Het college huurde ingenieursbureau Tauw in om te onderzoeken in hoeverre er gebouwd mag worden. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente eerst toestemming nodig heeft van de provincie. De Vereniging Natuur en Milieu Wijchen diende een bezwaarschrift in omdat Wijchen die toestemming nu nog niet heeft, maar wel al is begonnen met voorbereidende werkzaamheden.

‘Als het fietspad een paar meter verschuift, is de natuur daar al erg mee geholpen’, vertelt Theo Hesen van de natuurvereniging. Omwonenden ontvingen een brief waarin staat dat Wijchen in het voorjaar officieel begint met de aanleg van het pad. ‘Maar dan broeden de vogels en die mag je dan ook niet storen.’

‘Ambities gaan ten koste van natuur’

De PvdA stelde vragen aan het college, waarmee zij helder wil krijgen waarom de gemeente al is begonnen met het uitvoeren van de plannen. ‘We waarderen de ambities van onze gemeente, maar te vaak gaan die ten koste van de natuur’, stelt fractievoorzitter Peter Gatzen. ‘Misschien is het een kostenverhaal, maar de goedkoopste optie is niet altijd de beste.’

Het college wil nog niet reageren. Ze geeft aan over een paar weken met antwoorden te komen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend