Logo De Belofte

OOSTERBEEK - In de gemeente Renkum worden vanaf dit jaar lintjes uitgereikt aan kinderen en jongeren die zich 'bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving'. Dat besloot de gemeenteraad. Het voorstel werd verdedigd door kinderburgemeester Remi Bakker.

Remi werd in mei geïnstalleerd. Kort na zijn aantreden gaf hij aan dat het regelen van de kinder- en jongerenlintjes één van zijn ambities was. En alsof hij daadwerkelijk onderdeel van het college is, zat de 12-jarige burgemeester dinsdagavond aan tafel naast burgemeester Agnes Schaap bij de Renkumse commissievergadering de raadsleden toe te spreken.

Zie ook: Remi aan de slag als kinderburgemeester: 'Mijn plannen houd ik nog even geheim'

'Kinderen die iets speciaals doen'

En dat deed hij met succes. Zijn voorstel werd een hamerstuk. Dat betekent dat het officieel op 19 februari unaniem en ongewijzigd wordt aangenomen. 'We willen de lintjes uitreiken aan kinderen die iets speciaals doen', betoogt Remi. 'Zoals voor iemand zorgen die het moeilijk heeft. Of ze hebben het zelf heel moeilijk, maar proberen daar toch doorheen te komen.'

De lintjes worden jaarlijks uitgereikt op 20 november. Dat is de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. De kinderlintjes zijn voor 6 tot en met 12-jarigen, en die voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Een onafhankelijke commissie zal samen met de kinderburgemeester de aanmeldingen beoordelen. Bij onvoldoende geschikte kandidaten wordt er geen lintje uitgereikt.

2000 euro

Scholen, buurtcomités, dorpsplatforms en sportverenigingen worden gevraagd om kinderen voor te dragen. Maar bijvoorbeeld buren en vrienden kunnen dat ook doen. Aanmelden kan het hele jaar door.

De geschatte kosten voor het uitreiken van de lintjes zijn 2000 euro.

Zie ook: Gemeente Renkum wil speciale lintjes voor kinderen

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend