Logo De Belofte

EDE-WEST - De noodopvang voor probleemdaklozen in Ede zorgt voor onrust bij omwonenden. Buurtbewoners durven hun kinderen niet meer alleen op straat te laten spelen en voelen zich onveilig. Ze verwijten de gemeente dat er geen overleg is geweest.

Sinds eind december worden daklozen die in de Edese bossen sliepen, opgevangen in wooncontainers naast een kinderrijke nieuwbouwwijk in Ede. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Inbraken en diefstal

'Het gaat om een groep daklozen die naar ons is medegedeeld helemaal geen hulp wil, inbraken pleegt, spuiten achterlaat, diefstallen begaat en geplaatst wordt in een volledig nieuwe woonwijk met jonge kinderen', zegt Jeroen de Haas, een van de omwonenden. Hij voelt zich onveilig.

'Ik kan mijn kinderen niet meer buiten laten spelen, want je weet nooit wat er gebeurt.' Hij vertelt over een inbraak bij het kinderdagverblijf en een autodiefstal sinds de komst van de noodopvang voor de 'bosslapers'. Maar of dat ook echt door hen is gedaan, weet hij niet.  

De Haas heeft het gevoel dat hij en andere wijkbewoners niet mee mochten denken over de plek van de noodopvang omdat de gemeente wist dat er weerstand zou komen. 

Spoedprocedure

'Het is ongehoord dat we bij zo’n belangrijke gebeurtenis niet betrokken zijn', zegt hij. Maar de gemeente Ede spreekt van een spoedprocedure waarin simpelweg geen tijd was voor overleg.

'Met het oog op de naderende winter moest nog voor de kerst een voorziening voor deze buitenslapers worden gerealiseerd', zegt wethouder Lex Hoefsloot. De gemeente vond dit zwaarder wegen dan de mogelijkheid van inwoners om inspraak te hebben. 'Het college was zich bewust van de grote haast die geboden was, en heeft daarom bewust gekozen voor een oplossing die paste binnen het bestemmingsplan.' 

Oneens: 'probleem speelt al tien tot twintig jaar'

'Dat slaat nergens op', zegt De Haas. 'Het probleem speelt al tien tot twintig jaar. En nu moest er opeens onderdak geboden worden.' De bewoners hebben bezwaar aangetekend tegen de opvang. 

Maar de groep daklozen is voorlopig nog niet weg. De woonunits blijven in ieder geval tot april staan. Daarna worden ze gebruikt als extra pensionruimte omdat het Leger des Heils gaat verbouwen. Na die verbouwing krijgen de 'bosslapers' standaard een plek in het sociaal pension, is het plan. 

Cijfers overlast 

Waar omwonenden het idee hebben dat opvang van die speciale groep daklozen, veel overlast met zich meebrengt, ziet de gemeente dat echt anders. Ede verwacht dat de overlast van de groep daklozen in de omgeving juist afneemt als ze opgevangen worden.

Anders zwerven ze 's nachts rond en nu worden de daklozen met beveiliging opgevangen, is de gedachte. Maar of de opvang nu leidt tot een toe- of afname van de overlast, moet later blijken. De gemeente kon nog geen cijfers aanleveren. 

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Ede

 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
 • Supermarkten Ede mogen ook komende zondagen langer open

  25 maart 2020
  EDE - Supermarkten in de gemeente Ede mogen de komende twee zondagen, 29 maart en 5 april, langer open vanwege het coronavirus. Winkeliers die dat willen, kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente. Er geldt wel één voorwaarde.
 • 125 miljoen euro subsidie voor Edese biomassacentrales

  18 maart 2020
  EDE - Voor de drie biomassacentrales in Ede is bijna 125 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar. Het gaat om rijkssubsidie ter stimulering van duurzame energieproductie (SDE+). Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
 • Heb je plek voor zonnepanelen? Ede heeft wel interesse

  11 maart 2020
  EDE - De gemeente Ede is op zoek naar zogenoemde 'restgronden' waar zonnepanelen op aangelegd mogen worden. Particulieren of bedrijven die een dak of veld over hebben, kunnen zich melden bij de gemeente.
 • Tien Edenaren verdacht van rellen tijdens oud en nieuw

  10 maart 2020
  EDE - De politie heeft tien mensen opgespoord die iets te maken hebben met de oud en nieuw rellen in Ede. Dat zegt burgemeester René Verhulst. Hij kondigt ook aan dat de gemeente maatregelen gaat nemen om de overlast in de wijk Veldhuizen A komende jaarwisseling te beperken.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend