Logo De Belofte

EDE-WEST - De noodopvang voor probleemdaklozen in Ede zorgt voor onrust bij omwonenden. Buurtbewoners durven hun kinderen niet meer alleen op straat te laten spelen en voelen zich onveilig. Ze verwijten de gemeente dat er geen overleg is geweest.

Sinds eind december worden daklozen die in de Edese bossen sliepen, opgevangen in wooncontainers naast een kinderrijke nieuwbouwwijk in Ede. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Inbraken en diefstal

'Het gaat om een groep daklozen die naar ons is medegedeeld helemaal geen hulp wil, inbraken pleegt, spuiten achterlaat, diefstallen begaat en geplaatst wordt in een volledig nieuwe woonwijk met jonge kinderen', zegt Jeroen de Haas, een van de omwonenden. Hij voelt zich onveilig.

'Ik kan mijn kinderen niet meer buiten laten spelen, want je weet nooit wat er gebeurt.' Hij vertelt over een inbraak bij het kinderdagverblijf en een autodiefstal sinds de komst van de noodopvang voor de 'bosslapers'. Maar of dat ook echt door hen is gedaan, weet hij niet.  

De Haas heeft het gevoel dat hij en andere wijkbewoners niet mee mochten denken over de plek van de noodopvang omdat de gemeente wist dat er weerstand zou komen. 

Spoedprocedure

'Het is ongehoord dat we bij zo’n belangrijke gebeurtenis niet betrokken zijn', zegt hij. Maar de gemeente Ede spreekt van een spoedprocedure waarin simpelweg geen tijd was voor overleg.

'Met het oog op de naderende winter moest nog voor de kerst een voorziening voor deze buitenslapers worden gerealiseerd', zegt wethouder Lex Hoefsloot. De gemeente vond dit zwaarder wegen dan de mogelijkheid van inwoners om inspraak te hebben. 'Het college was zich bewust van de grote haast die geboden was, en heeft daarom bewust gekozen voor een oplossing die paste binnen het bestemmingsplan.' 

Oneens: 'probleem speelt al tien tot twintig jaar'

'Dat slaat nergens op', zegt De Haas. 'Het probleem speelt al tien tot twintig jaar. En nu moest er opeens onderdak geboden worden.' De bewoners hebben bezwaar aangetekend tegen de opvang. 

Maar de groep daklozen is voorlopig nog niet weg. De woonunits blijven in ieder geval tot april staan. Daarna worden ze gebruikt als extra pensionruimte omdat het Leger des Heils gaat verbouwen. Na die verbouwing krijgen de 'bosslapers' standaard een plek in het sociaal pension, is het plan. 

Cijfers overlast 

Waar omwonenden het idee hebben dat opvang van die speciale groep daklozen, veel overlast met zich meebrengt, ziet de gemeente dat echt anders. Ede verwacht dat de overlast van de groep daklozen in de omgeving juist afneemt als ze opgevangen worden.

Anders zwerven ze 's nachts rond en nu worden de daklozen met beveiliging opgevangen, is de gedachte. Maar of de opvang nu leidt tot een toe- of afname van de overlast, moet later blijken. De gemeente kon nog geen cijfers aanleveren. 

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
 • Zorggroep wegens geldproblemen niet in nieuw sportcomplex: 'Gemiste kans'

  04 maart 2021
  DRUTEN - Zorginstelling ‘s Heeren Loo trekt zich vanwege geldproblemen terug als hoofdgebruiker van een nieuw sportpark in Druten. Dat betekent dat er extra voorzieningen voor mensen met een beperkingen uit de ontwerpplannen van het complex worden geschrapt. Een gemiste kans, vindt de wethouder.
 • 'Moskee is prima, maar niet hier', moslims zoeken al 20 jaar

  04 maart 2021
  ARNHEM - Het is het verhaal van 20 jaar zoeken, vertelt voorzitter Bahaeddin Budak van de Islamitische Unie na afloop van het debat over een volgende mogelijke nieuwe plek voor de Arnhemse Ayasofya-moskee aan Omroep Gelderland. "Het komt altijd op hetzelfde neer: een moskee is prima, maar niet hier."
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • 'Onoprechte excuses na discriminatieaffaire opnieuw klap in gezicht'

  02 maart 2021
  ARNHEM - Binnen 24 uur na de marathonvergadering over de Arnhemse discriminatieaffaire moest de gemeente via al haar communicatiekanalen excuses maken aan de stad, besloot de gemeenteraad unaniem. Maar de 'onoprechte manier' waarop ze dat vervolgens deed, wekt woede en verbazing bij verschillende partijen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend