Logo De Belofte

EDE-WEST - De noodopvang voor probleemdaklozen in Ede zorgt voor onrust bij omwonenden. Buurtbewoners durven hun kinderen niet meer alleen op straat te laten spelen en voelen zich onveilig. Ze verwijten de gemeente dat er geen overleg is geweest.

Sinds eind december worden daklozen die in de Edese bossen sliepen, opgevangen in wooncontainers naast een kinderrijke nieuwbouwwijk in Ede. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Inbraken en diefstal

'Het gaat om een groep daklozen die naar ons is medegedeeld helemaal geen hulp wil, inbraken pleegt, spuiten achterlaat, diefstallen begaat en geplaatst wordt in een volledig nieuwe woonwijk met jonge kinderen', zegt Jeroen de Haas, een van de omwonenden. Hij voelt zich onveilig.

'Ik kan mijn kinderen niet meer buiten laten spelen, want je weet nooit wat er gebeurt.' Hij vertelt over een inbraak bij het kinderdagverblijf en een autodiefstal sinds de komst van de noodopvang voor de 'bosslapers'. Maar of dat ook echt door hen is gedaan, weet hij niet.  

De Haas heeft het gevoel dat hij en andere wijkbewoners niet mee mochten denken over de plek van de noodopvang omdat de gemeente wist dat er weerstand zou komen. 

Spoedprocedure

'Het is ongehoord dat we bij zo’n belangrijke gebeurtenis niet betrokken zijn', zegt hij. Maar de gemeente Ede spreekt van een spoedprocedure waarin simpelweg geen tijd was voor overleg.

'Met het oog op de naderende winter moest nog voor de kerst een voorziening voor deze buitenslapers worden gerealiseerd', zegt wethouder Lex Hoefsloot. De gemeente vond dit zwaarder wegen dan de mogelijkheid van inwoners om inspraak te hebben. 'Het college was zich bewust van de grote haast die geboden was, en heeft daarom bewust gekozen voor een oplossing die paste binnen het bestemmingsplan.' 

Oneens: 'probleem speelt al tien tot twintig jaar'

'Dat slaat nergens op', zegt De Haas. 'Het probleem speelt al tien tot twintig jaar. En nu moest er opeens onderdak geboden worden.' De bewoners hebben bezwaar aangetekend tegen de opvang. 

Maar de groep daklozen is voorlopig nog niet weg. De woonunits blijven in ieder geval tot april staan. Daarna worden ze gebruikt als extra pensionruimte omdat het Leger des Heils gaat verbouwen. Na die verbouwing krijgen de 'bosslapers' standaard een plek in het sociaal pension, is het plan. 

Cijfers overlast 

Waar omwonenden het idee hebben dat opvang van die speciale groep daklozen, veel overlast met zich meebrengt, ziet de gemeente dat echt anders. Ede verwacht dat de overlast van de groep daklozen in de omgeving juist afneemt als ze opgevangen worden.

Anders zwerven ze 's nachts rond en nu worden de daklozen met beveiliging opgevangen, is de gedachte. Maar of de opvang nu leidt tot een toe- of afname van de overlast, moet later blijken. De gemeente kon nog geen cijfers aanleveren. 

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend