Logo De Belofte

EDE-WEST - De noodopvang voor probleemdaklozen in Ede zorgt voor onrust bij omwonenden. Buurtbewoners durven hun kinderen niet meer alleen op straat te laten spelen en voelen zich onveilig. Ze verwijten de gemeente dat er geen overleg is geweest.

Sinds eind december worden daklozen die in de Edese bossen sliepen, opgevangen in wooncontainers naast een kinderrijke nieuwbouwwijk in Ede. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Inbraken en diefstal

'Het gaat om een groep daklozen die naar ons is medegedeeld helemaal geen hulp wil, inbraken pleegt, spuiten achterlaat, diefstallen begaat en geplaatst wordt in een volledig nieuwe woonwijk met jonge kinderen', zegt Jeroen de Haas, een van de omwonenden. Hij voelt zich onveilig.

'Ik kan mijn kinderen niet meer buiten laten spelen, want je weet nooit wat er gebeurt.' Hij vertelt over een inbraak bij het kinderdagverblijf en een autodiefstal sinds de komst van de noodopvang voor de 'bosslapers'. Maar of dat ook echt door hen is gedaan, weet hij niet.  

De Haas heeft het gevoel dat hij en andere wijkbewoners niet mee mochten denken over de plek van de noodopvang omdat de gemeente wist dat er weerstand zou komen. 

Spoedprocedure

'Het is ongehoord dat we bij zo’n belangrijke gebeurtenis niet betrokken zijn', zegt hij. Maar de gemeente Ede spreekt van een spoedprocedure waarin simpelweg geen tijd was voor overleg.

'Met het oog op de naderende winter moest nog voor de kerst een voorziening voor deze buitenslapers worden gerealiseerd', zegt wethouder Lex Hoefsloot. De gemeente vond dit zwaarder wegen dan de mogelijkheid van inwoners om inspraak te hebben. 'Het college was zich bewust van de grote haast die geboden was, en heeft daarom bewust gekozen voor een oplossing die paste binnen het bestemmingsplan.' 

Oneens: 'probleem speelt al tien tot twintig jaar'

'Dat slaat nergens op', zegt De Haas. 'Het probleem speelt al tien tot twintig jaar. En nu moest er opeens onderdak geboden worden.' De bewoners hebben bezwaar aangetekend tegen de opvang. 

Maar de groep daklozen is voorlopig nog niet weg. De woonunits blijven in ieder geval tot april staan. Daarna worden ze gebruikt als extra pensionruimte omdat het Leger des Heils gaat verbouwen. Na die verbouwing krijgen de 'bosslapers' standaard een plek in het sociaal pension, is het plan. 

Cijfers overlast 

Waar omwonenden het idee hebben dat opvang van die speciale groep daklozen, veel overlast met zich meebrengt, ziet de gemeente dat echt anders. Ede verwacht dat de overlast van de groep daklozen in de omgeving juist afneemt als ze opgevangen worden.

Anders zwerven ze 's nachts rond en nu worden de daklozen met beveiliging opgevangen, is de gedachte. Maar of de opvang nu leidt tot een toe- of afname van de overlast, moet later blijken. De gemeente kon nog geen cijfers aanleveren. 

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend