HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil via zogenaamde 'huiskamergesprekken' napraten met bewoners van de wijk Drielanden. De afgelopen maanden ontstond daar onrust, nadat via een anonieme brief bekend werd gemaakt dat een veroordeelde pedofiel in de wijk was komen wonen. Het gezin is inmiddels vertrokken uit het huis en zoekt naar woonruimte in een andere gemeente.
Met het vertrek van de familie is de onrust nog niet weg, is te lezen in brief van het college aan de gemeenteraad. 'Voor een deel van de naaste bewoners voelt het vertrek van het gezin als een oplossing. Voor een ander deel ligt dat genuanceerder', staat daarin geschreven. De gemeente ziet dat er behoefte is om verder te praten, en wil dat dan ook doen.
In kleine groepen
De gemeente stuurt een brief naar buurtbewoners, om hen uit te nodigen voor zogenaamde huiskamergesprekken. 'Het heeft onze voorkeur om dat in de vorm van ‘een huiskamergesprek’ met acht tot tien mensen te doen. Dat geeft de mogelijkheid om echt met elkaar in gesprek te komen', schrijft burgemeester Harm Jan van Schaik.
In december 2019 ontvingen buurtbewoners een anonieme brief, waarin te lezen was dat een veroordeelde pedofiel, die zijn straf had uitgezeten, in de wijk was komen wonen. Het gezin van de man werd in de periode daarna bedreigd, en de deur van hun huis werd met zwaar vuurwerk uit de sponning geblazen.
Dat leidde ertoe dat het gezin vertrok uit de wijk. De gemeente Harderwijk helpt hen in hun zoektocht naar een nieuwe woning, buiten de gemeentegrenzen.
Zie ook:
Dit is een verhaal van
De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan
hier.
Door: Rik Kapitein
Het laatste nieuws uit Harderwijk
-
HARDERWIJK - Een 56-jarige man uit Harderwijk is veroordeeld voor het bedreigen en stalken van burgemeester Harm Jan van Schaik uit diezelfde gemeente. Ook heeft de man vijf gemeentemedewerkers beledigd, oordeelde de rechtbank maandagmiddag. Zijn gevangenisstraf van 150 dagen waarvan 108 voorwaardelijk betekent niet dat hij weer terug de cel in moet, deze heeft hij al uitgezeten. Daarnaast zijn er contactverboden opgelegd.
-
HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil via zogenaamde 'huiskamergesprekken' napraten met bewoners van de wijk Drielanden. De afgelopen maanden ontstond daar onrust, nadat via een anonieme brief bekend werd gemaakt dat een veroordeelde pedofiel in de wijk was komen wonen. Het gezin is inmiddels vertrokken uit het huis en zoekt naar woonruimte in een andere gemeente.
-
HARDERWIJK - Woensdag bezocht wethouder Gert van den Berg samen met de wethouders Zorg en Welzijn van de Regio Noord-Veluwe een aantal maatschappelijke zorginstellingen in Harderwijk.
-
HARDERWIJK - Plannen voor het nieuwe zwembad in De Sypel in Harderwijk worden steeds concreter. Er komt een groot zwembad van 22 bij 10 meter, een wedstrijdbad, een recreatief deel en dat alles binnen een sportcomplex dat straks verduurzaamd moet zijn. Het bad zelf moet energieneutraal worden.
-
HARDERWIJK - De gemeenteraad in Harderwijk heeft donderdagavond ingestemd met de uitvoering van een pilot voor vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.