Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk viert 26 april de bevrijding en als er Winterswijkers opstaan die op 5 mei, de nationale bevrijdingsdag, de vrijheid willen vieren dan wil de gemeente Winterswijk die plannen daarvoor faciliteren. Dat vertelde burgemeester Joris Bengevoord deze donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

Bengevoord reageerde daarmee op het inspreken door Marion Oteman, inwoonster van Winterswijk. Zij uitte op uitgebreide wijze haar onvrede over het besluit om de bevrijding op 26 april te vieren en niet op 5 mei. Dit vond ze kwetsend voor de inwoners en met name de ouderen boven de 75 jaar. Ze verklaarde namens 'de losse Winterswijkers' te spreken.

'Geen Winterswijkse'

Oteman stelde vast dat er een gebrek aan communicatie was geweest en sprak de hoop uit dat er op 5 mei tóch nog een activiteit wordt georganiseerd. 'Tot slot wil ik u mijn gevoel duidelijk maken dat, als op 26 april toch de Bevrijdingsdag in Winterswijk wordt gevierd, ik even geen Winterswijkse ben en mij in mijn Nederlandse nationaliteit voel aangetast', zo besloot Oteman haar betoog.

De burgemeester weerlegde het verwijt van een gebrekkige communicatie door te wijzen op de vele oproepen op social media, in een weekblad en op gemeentelijke vragen aan inwoners om met ideeën te komen voor het vieren van de bevrijding in Winterswijk.

Geen traditie

'Er is samen met de provincie een programma gemaakt, met als thema voor de Achterhoek: Vrijheid vieren we samen. Dat doen we met de Duitse buren. Daarbij is gekozen voor de datum van 26 april en dat is niet gebeurd om het historisch besef te doen verdwijnen', verklaarde Bengevoord.

Hij wees ook op het verleden: 'Winterswijk kent geen traditie op 5 mei, op vorig jaar na met het concert op het Hilgelo. Als er nu behoefte blijkt te zijn op 5 mei iets te doen en ik vind het jammer dat we dat nu pas horen, dan gaan we daar naar kijken. Als die behoefte er is, dan moeten we snel om tafel. Maar het moet wel vanuit de Winterswijkers komen.'  

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend