Logo De Belofte

ARNHEM - De opsporingscapaciteit voor zorgfraude wordt meer dan verdubbeld in Arnhem. Er wordt onderzocht hoeveel belastinggeld er naar winsten voor zorginstellingen gaat. En er komt een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijkheden om de zorg te organiseren 'zonder de perverse prikkels van de markt'.

Deze drie SP-voorstellen werden woensdagavond allemaal aangenomen na het debat over de misstanden in de Arnhemse zorg. 'Cliënten van zorggroep Kans vertelden hoe ze jarenlang niet de zorg kregen waar zij recht op hadden en die ze nodig hadden', zegt Sarah Dobbe (SP). 'Hun leven stond al die tijd stil.' Ondertussen keerde de directeur zichzelf tonnen winst uit, stelt Dobbe op basis van onderzoek van Omroep Gelderland.

'Maar het is niet alleen Kans. Ook stichting OnderDak, Albero, Dunya en nu Flexzorg. Daarvoor Rigtergroep, Zorgdrager en ga zo maar door', constateert Dobbe. 'Allemaal in Arnhem. En de meeste alleen maar bekend omdat journalisten van Omroep Gelderland en Follow the Money goed hun werk doen.' Hoe lang laten wij dit nog doorgaan, vraagt Dobbe zich af. 'Het zijn allemaal symptomen van de achterhaalde gedachte dat de zorg een markt is.'

Wethouder Roeland van der Zee geeft toe dat de gemeente in 2015 niet toegerust was op de zorgtaken die ze kreeg toegewezen. 'De inzet was primair om continuïteit van zorg te bieden.' Ook van het open systeem van marktwerking wil Van der Zee af. 'Als je als zorgaanbieder het juiste nummer had, kwam je al op de lijst.' Maar niet alleen de inkoop moet anders, ook de controle, constateert Van der Zee. 'Controleurs opereerden teveel separaat.'

Zie ook: Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

'Geld terughalen erg lastig'

Op de vraag van verschillende fracties of het gefraudeerde zorggeld teruggehaald wordt, reageert Van der Zee dat dat in de praktijk erg lastig is. Handhaving is volgens hem moeilijk omdat de voorschriften die de gemeente stelde 'te vaag zijn om op af te rekenen'. 'Dat gaan we verbeteren.'

Geen controle op pgb-fraude

En op fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb) wordt niet gecontroleerd, zegt Van der Zee na vragen van Dobbe. 'Omdat de inwoner de opdrachtgever is van de zorgverlener. Als die aangeeft dat de zorg goed is, moet je dat geloven.'

Op dit moment heeft de gemeente 1,6 fte in dienst voor het opsporen van zorgfraude. De raad besloot unaniem om daar minimaal twee fte bij te doen. Daar is Van der Zee blij mee. Dat kan zich volgens hem bovendien terugverdienen door fraude in te perken.

De onderzoeken naar de winsten van Arnhemse zorginstellingen en de mogelijkheden voor zorg zonder 'perverse marktprikkels' zijn volgens Van der Zee zinloos. Per 1 juli gaan de nieuwe, aangescherpte regels namelijk in. 'Misschien kunnen we die over twee jaar een keer evalueren', stelt Van der Zee voor. Maar daar dacht de raad anders over. Dus die onderzoeken gaan er toch komen.

'Slechter bijna niet mogelijk'

VVD-raadslid Karin Kalthoff meent dat het 'goed gaat' met de zorg in Arnhem. 'Incidenten zullen er altijd zijn.' Maar in die opvatting lijken de liberalen alleen te staan. 'Slechter lijkt na alle signalen bijna niet mogelijk', constateert Mattijs Loor (D66).

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem heeft na discriminatieaffaire tijdelijke gemeentesecretaris

  08 juni 2021
  ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft een nieuwe gemeentesecretaris, nadat de vorige opstapte na de discriminatierel in het stadhuis.
 • Arnhem overstelpt met wapens bij inleveractie

  04 juni 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wapeninleveractie loopt bijna ten einde. De hele week konden inwoners straffeloos en anoniem hun wapens inleveren. Vrijdag stond de teller rond middaguur op 140 ingeleverde wapens. Burgemeester Ahmed Marcouch verwacht aan het einde van de dag uit te komen op zo'n 200 ingeleverde wapens.
 • Arnhemse moeders staan op tegen wapens bij kinderen

  03 juni 2021
  ARNHEM - Arnhemse moeders uit de wijk Presikhaaf slaan de handen ineen in de strijd tegen wapens. In de week waarin Arnhemmers straffeloos hun wapens in kunnen leveren, willen zij een signaal afgeven. Op spandoeken schreven zij donderdagmiddag al hun moederlijke adviezen en hartenwensen. Want juist moeders kunnen impact hebben, weten zij.
 • Eric bouwt vogelhuisjes in tuin, maar moet honderden euro's voor vergunning betalen

  02 juni 2021
  ARNHEM - Door het bouwen van een zwaluwtil en mussenhotel in de achtertuin van zijn woning in het Arnhemse Monnikenhuizen dacht Eric van Maanen iets goeds te doen voor de vogels. Maar dat kwam hem duur te staan. De onderkomens staan op palen en zijn te hoog, dus heeft hij een vergunning nodig. Kosten: 420 euro. En de gemeente is niet van plan voor hem een uitzondering te maken.
 • Ambtelijke top weg uit Arnhem na discriminatierel

  02 juni 2021
  ARNHEM - De volledige ambtelijke top is vertrokken uit Arnhem na de discriminatierel die veel stof deed opwaaien. De gemeente meldt dat gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel een andere baan heeft per 1 augustus. Eerder had de concerndirecteur al een functie elders gevonden.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend