Logo De Belofte

ARNHEM - De opsporingscapaciteit voor zorgfraude wordt meer dan verdubbeld in Arnhem. Er wordt onderzocht hoeveel belastinggeld er naar winsten voor zorginstellingen gaat. En er komt een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijkheden om de zorg te organiseren 'zonder de perverse prikkels van de markt'.

Deze drie SP-voorstellen werden woensdagavond allemaal aangenomen na het debat over de misstanden in de Arnhemse zorg. 'Cliënten van zorggroep Kans vertelden hoe ze jarenlang niet de zorg kregen waar zij recht op hadden en die ze nodig hadden', zegt Sarah Dobbe (SP). 'Hun leven stond al die tijd stil.' Ondertussen keerde de directeur zichzelf tonnen winst uit, stelt Dobbe op basis van onderzoek van Omroep Gelderland.

'Maar het is niet alleen Kans. Ook stichting OnderDak, Albero, Dunya en nu Flexzorg. Daarvoor Rigtergroep, Zorgdrager en ga zo maar door', constateert Dobbe. 'Allemaal in Arnhem. En de meeste alleen maar bekend omdat journalisten van Omroep Gelderland en Follow the Money goed hun werk doen.' Hoe lang laten wij dit nog doorgaan, vraagt Dobbe zich af. 'Het zijn allemaal symptomen van de achterhaalde gedachte dat de zorg een markt is.'

Wethouder Roeland van der Zee geeft toe dat de gemeente in 2015 niet toegerust was op de zorgtaken die ze kreeg toegewezen. 'De inzet was primair om continuïteit van zorg te bieden.' Ook van het open systeem van marktwerking wil Van der Zee af. 'Als je als zorgaanbieder het juiste nummer had, kwam je al op de lijst.' Maar niet alleen de inkoop moet anders, ook de controle, constateert Van der Zee. 'Controleurs opereerden teveel separaat.'

Zie ook: Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

'Geld terughalen erg lastig'

Op de vraag van verschillende fracties of het gefraudeerde zorggeld teruggehaald wordt, reageert Van der Zee dat dat in de praktijk erg lastig is. Handhaving is volgens hem moeilijk omdat de voorschriften die de gemeente stelde 'te vaag zijn om op af te rekenen'. 'Dat gaan we verbeteren.'

Geen controle op pgb-fraude

En op fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb) wordt niet gecontroleerd, zegt Van der Zee na vragen van Dobbe. 'Omdat de inwoner de opdrachtgever is van de zorgverlener. Als die aangeeft dat de zorg goed is, moet je dat geloven.'

Op dit moment heeft de gemeente 1,6 fte in dienst voor het opsporen van zorgfraude. De raad besloot unaniem om daar minimaal twee fte bij te doen. Daar is Van der Zee blij mee. Dat kan zich volgens hem bovendien terugverdienen door fraude in te perken.

De onderzoeken naar de winsten van Arnhemse zorginstellingen en de mogelijkheden voor zorg zonder 'perverse marktprikkels' zijn volgens Van der Zee zinloos. Per 1 juli gaan de nieuwe, aangescherpte regels namelijk in. 'Misschien kunnen we die over twee jaar een keer evalueren', stelt Van der Zee voor. Maar daar dacht de raad anders over. Dus die onderzoeken gaan er toch komen.

'Slechter bijna niet mogelijk'

VVD-raadslid Karin Kalthoff meent dat het 'goed gaat' met de zorg in Arnhem. 'Incidenten zullen er altijd zijn.' Maar in die opvatting lijken de liberalen alleen te staan. 'Slechter lijkt na alle signalen bijna niet mogelijk', constateert Mattijs Loor (D66).

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend