Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Niets zou er naar buiten worden gebracht over de gesprekken tussen de provincie Gelderland en Scherpenzeel die gaan over het al dan niet zelfstandig blijven van de gemeente. Maar de Scherpenzeelse Krant kwam erachter dat dit toch is gebeurd.

Het lokale nieuwsblad ontdekte dat woensdagochtend een aantal uur een verslag op de website van de provincie heeft gestaan waarin duidelijk wordt dat gedeputeerde Jan Markink de zogeheten ARHI-procedure wil starten voor een bestuurlijke herindeling van Scherpenzeel en Barneveld. Dat is slecht nieuws voor Scherpenzeel, want die gemeente wil juist zelfstandig blijven.

Zie ook: Meerderheid raad Scherpenzeel kiest voor zelfstandigheid; nieuw college staat klaar

Zeer ontstemd

Het stuk is inmiddels van de site verdwenen, maar nog wel deels op de website van de Scherpenzeelse Krant te lezen. Er staat dat Markink tijdens de rondvraag van de vergadering met Gedeputeerde Staten op 21 januari deze mededeling deed. Volgens de gedeputeerde is Scherpenzeel in het gesprek van half januari daarover op de hoogte gesteld. In Scherpenzeel is zeer ontstemd gereageerd op het gepubliceerde stuk.

Ten eerste omdat afgesproken was enkel naar buiten te brengen dat de gesprekken tussen de provincie 'constructief en indringend' zouden zijn, en ten tweede omdat de lezing van de gedeputeerde niet klopt, zegt burgemeester Harry de Vries. Die vertelt desgevraagd aan de Scherpenzeelse Krant dat dit verslag niet strookt met de beleving van het Scherpenzeelse college.

Excuses

De Vries heeft contact gezocht met commissaris van de Koning John Berends en excuses gekregen. De Vries daarover: 'Ik vind dit een rimpeling in het proces. We moeten het niet groter maken dan het is. De wedstrijd is pas gespeeld, na het laatste fluitsignaal.'

Radiopresentator Rob Kleijs in gesprek met burgemeester Harry de Vries:

Woordvoerder Peter Droste van de provincie zegt tegen Omroep Gelderland in het duister te tasten over hoe dit heeft kunnen gebeuren. 

'We publiceren altijd een besluitenlijst na een vergadering van Gedeputeerde Staten. Dit onderwerp is informerend besproken en had dus nooit online mogen verschijnen.' De grote vraag is natuurlijk: klopt de inhoud? Daarover is Droste kort van stof: 'Ik ga daar niks over zeggen.'

Zie ookGesprek tussen provincie en Scherpenzeel was 'indringend maar constructief'

                

 

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
 • Scherpenzeel vraagt om 'onbevooroordeelde, frisse blik' van Statenleden

  07 april 2020
  SCHERPENZEEL - Burgemeester en wethouders van Scherpenzeel hebben de Statenleden van de provincie Gelderland een brief geschreven. Scherpenzeel wil zelfstandig blijven en vraagt Statenleden of ze langs willen komen voor een werkbezoek. Daarnaast vraagt ze Statenleden om een 'onbevooroordeelde, frisse blik'.
 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • 700 handtekeningen voor behoud bieb Scherpenzeel

  30 januari 2020
  SCHERPENZEEL - 700 van de ruim 9000 inwoners van Scherpenzeel hebben hun handtekening gezet onder de petitie die ervoor moet zorgen dat de bieb in de gemeente blijft. Het nieuwe college heeft plannen om uit kostenoverweging de bibliotheek om te vormen tot een 'steunpunt'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend