Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Niets zou er naar buiten worden gebracht over de gesprekken tussen de provincie Gelderland en Scherpenzeel die gaan over het al dan niet zelfstandig blijven van de gemeente. Maar de Scherpenzeelse Krant kwam erachter dat dit toch is gebeurd.

Het lokale nieuwsblad ontdekte dat woensdagochtend een aantal uur een verslag op de website van de provincie heeft gestaan waarin duidelijk wordt dat gedeputeerde Jan Markink de zogeheten ARHI-procedure wil starten voor een bestuurlijke herindeling van Scherpenzeel en Barneveld. Dat is slecht nieuws voor Scherpenzeel, want die gemeente wil juist zelfstandig blijven.

Zie ook: Meerderheid raad Scherpenzeel kiest voor zelfstandigheid; nieuw college staat klaar

Zeer ontstemd

Het stuk is inmiddels van de site verdwenen, maar nog wel deels op de website van de Scherpenzeelse Krant te lezen. Er staat dat Markink tijdens de rondvraag van de vergadering met Gedeputeerde Staten op 21 januari deze mededeling deed. Volgens de gedeputeerde is Scherpenzeel in het gesprek van half januari daarover op de hoogte gesteld. In Scherpenzeel is zeer ontstemd gereageerd op het gepubliceerde stuk.

Ten eerste omdat afgesproken was enkel naar buiten te brengen dat de gesprekken tussen de provincie 'constructief en indringend' zouden zijn, en ten tweede omdat de lezing van de gedeputeerde niet klopt, zegt burgemeester Harry de Vries. Die vertelt desgevraagd aan de Scherpenzeelse Krant dat dit verslag niet strookt met de beleving van het Scherpenzeelse college.

Excuses

De Vries heeft contact gezocht met commissaris van de Koning John Berends en excuses gekregen. De Vries daarover: 'Ik vind dit een rimpeling in het proces. We moeten het niet groter maken dan het is. De wedstrijd is pas gespeeld, na het laatste fluitsignaal.'

Radiopresentator Rob Kleijs in gesprek met burgemeester Harry de Vries:

Woordvoerder Peter Droste van de provincie zegt tegen Omroep Gelderland in het duister te tasten over hoe dit heeft kunnen gebeuren. 

'We publiceren altijd een besluitenlijst na een vergadering van Gedeputeerde Staten. Dit onderwerp is informerend besproken en had dus nooit online mogen verschijnen.' De grote vraag is natuurlijk: klopt de inhoud? Daarover is Droste kort van stof: 'Ik ga daar niks over zeggen.'

Zie ookGesprek tussen provincie en Scherpenzeel was 'indringend maar constructief'

                

 

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend