Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Niets zou er naar buiten worden gebracht over de gesprekken tussen de provincie Gelderland en Scherpenzeel die gaan over het al dan niet zelfstandig blijven van de gemeente. Maar de Scherpenzeelse Krant kwam erachter dat dit toch is gebeurd.

Het lokale nieuwsblad ontdekte dat woensdagochtend een aantal uur een verslag op de website van de provincie heeft gestaan waarin duidelijk wordt dat gedeputeerde Jan Markink de zogeheten ARHI-procedure wil starten voor een bestuurlijke herindeling van Scherpenzeel en Barneveld. Dat is slecht nieuws voor Scherpenzeel, want die gemeente wil juist zelfstandig blijven.

Zie ook: Meerderheid raad Scherpenzeel kiest voor zelfstandigheid; nieuw college staat klaar

Zeer ontstemd

Het stuk is inmiddels van de site verdwenen, maar nog wel deels op de website van de Scherpenzeelse Krant te lezen. Er staat dat Markink tijdens de rondvraag van de vergadering met Gedeputeerde Staten op 21 januari deze mededeling deed. Volgens de gedeputeerde is Scherpenzeel in het gesprek van half januari daarover op de hoogte gesteld. In Scherpenzeel is zeer ontstemd gereageerd op het gepubliceerde stuk.

Ten eerste omdat afgesproken was enkel naar buiten te brengen dat de gesprekken tussen de provincie 'constructief en indringend' zouden zijn, en ten tweede omdat de lezing van de gedeputeerde niet klopt, zegt burgemeester Harry de Vries. Die vertelt desgevraagd aan de Scherpenzeelse Krant dat dit verslag niet strookt met de beleving van het Scherpenzeelse college.

Excuses

De Vries heeft contact gezocht met commissaris van de Koning John Berends en excuses gekregen. De Vries daarover: 'Ik vind dit een rimpeling in het proces. We moeten het niet groter maken dan het is. De wedstrijd is pas gespeeld, na het laatste fluitsignaal.'

Radiopresentator Rob Kleijs in gesprek met burgemeester Harry de Vries:

Woordvoerder Peter Droste van de provincie zegt tegen Omroep Gelderland in het duister te tasten over hoe dit heeft kunnen gebeuren. 

'We publiceren altijd een besluitenlijst na een vergadering van Gedeputeerde Staten. Dit onderwerp is informerend besproken en had dus nooit online mogen verschijnen.' De grote vraag is natuurlijk: klopt de inhoud? Daarover is Droste kort van stof: 'Ik ga daar niks over zeggen.'

Zie ookGesprek tussen provincie en Scherpenzeel was 'indringend maar constructief'

                

 

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • 700 handtekeningen voor behoud bieb Scherpenzeel

  30 januari 2020
  SCHERPENZEEL - 700 van de ruim 9000 inwoners van Scherpenzeel hebben hun handtekening gezet onder de petitie die ervoor moet zorgen dat de bieb in de gemeente blijft. Het nieuwe college heeft plannen om uit kostenoverweging de bibliotheek om te vormen tot een 'steunpunt'.
 • Provincie blundert met nieuws over fusie tussen Scherpenzeel en Barneveld

  29 januari 2020
  SCHERPENZEEL - Niets zou er naar buiten worden gebracht over de gesprekken tussen de provincie Gelderland en Scherpenzeel die gaan over het al dan niet zelfstandig blijven van de gemeente. Maar de Scherpenzeelse Krant kwam erachter dat dit toch is gebeurd.
 • Scherpenzeel houdt voorlopig waarnemend burgemeester

  12 december 2019
  SCHERPENZEEL - Harry de Vries blijft voorlopig waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Partijen uit de gemeenteraad vroegen in een overleg met de provincie juist om de vacature open te stellen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend