Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Niets zou er naar buiten worden gebracht over de gesprekken tussen de provincie Gelderland en Scherpenzeel die gaan over het al dan niet zelfstandig blijven van de gemeente. Maar de Scherpenzeelse Krant kwam erachter dat dit toch is gebeurd.

Het lokale nieuwsblad ontdekte dat woensdagochtend een aantal uur een verslag op de website van de provincie heeft gestaan waarin duidelijk wordt dat gedeputeerde Jan Markink de zogeheten ARHI-procedure wil starten voor een bestuurlijke herindeling van Scherpenzeel en Barneveld. Dat is slecht nieuws voor Scherpenzeel, want die gemeente wil juist zelfstandig blijven.

Zie ook: Meerderheid raad Scherpenzeel kiest voor zelfstandigheid; nieuw college staat klaar

Zeer ontstemd

Het stuk is inmiddels van de site verdwenen, maar nog wel deels op de website van de Scherpenzeelse Krant te lezen. Er staat dat Markink tijdens de rondvraag van de vergadering met Gedeputeerde Staten op 21 januari deze mededeling deed. Volgens de gedeputeerde is Scherpenzeel in het gesprek van half januari daarover op de hoogte gesteld. In Scherpenzeel is zeer ontstemd gereageerd op het gepubliceerde stuk.

Ten eerste omdat afgesproken was enkel naar buiten te brengen dat de gesprekken tussen de provincie 'constructief en indringend' zouden zijn, en ten tweede omdat de lezing van de gedeputeerde niet klopt, zegt burgemeester Harry de Vries. Die vertelt desgevraagd aan de Scherpenzeelse Krant dat dit verslag niet strookt met de beleving van het Scherpenzeelse college.

Excuses

De Vries heeft contact gezocht met commissaris van de Koning John Berends en excuses gekregen. De Vries daarover: 'Ik vind dit een rimpeling in het proces. We moeten het niet groter maken dan het is. De wedstrijd is pas gespeeld, na het laatste fluitsignaal.'

Radiopresentator Rob Kleijs in gesprek met burgemeester Harry de Vries:

Woordvoerder Peter Droste van de provincie zegt tegen Omroep Gelderland in het duister te tasten over hoe dit heeft kunnen gebeuren. 

'We publiceren altijd een besluitenlijst na een vergadering van Gedeputeerde Staten. Dit onderwerp is informerend besproken en had dus nooit online mogen verschijnen.' De grote vraag is natuurlijk: klopt de inhoud? Daarover is Droste kort van stof: 'Ik ga daar niks over zeggen.'

Zie ookGesprek tussen provincie en Scherpenzeel was 'indringend maar constructief'

                

 

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

Overig verkiezingsnieuws

 • Corona-gedenkplek moet mensen troost bieden in tijden van crisis

  30 september 2020
  WIJCHEN - Ter nagedachtenis van alle coronaslachtoffers richt Wijchen aan de Meerdreef een speciaal plekje in waar mensen naartoe kunnen gaan voor troost. De burgemeester maakt 6 oktober een begin door een boom te planten, die symbool moet staan voor de viering van het leven.
 • Overbetuwe richt extra standplaatsen in voor woonwagens

  30 september 2020
  ELST - Woonwagenbewoners in Overbetuwe krijgen binnenkort nieuwe standplaatsen voor hun wagens. Naar aanleiding van een behoefte-onderzoek heeft de gemeente twee nieuwe locaties aangewezen. De verwachting is dat ze in 2022 klaar zijn voor gebruik.
 • Toezicht en handhaving voldoet niet: 'Schaamrood op kaken'

  30 september 2020
  DE STEEG - Het beleid voor toezicht en handhaving in de gemeente Rheden voldoet niet aan wettelijke eisen en kwaliteitscriteria. Bij gebrek aan sturing bepalen medewerkers zelf hun werkzaamheden. Dat concludeert de rekenkamer in haar rapport. "Ik las het met schaamrood op de kaken", erkent fractievoorzitter Magda Rook (GPR Burgerbelangen).
 • Nieuwe regels 'een feest' voor pandjesbazen

  29 september 2020
  ARNHEM - De nieuwe regels voor kamerverhuur die het stadsbestuur voorstelt, zetten de stad op slot, stelt VVD-raadslid Menno Loos. "Voor de huidige pandeigenaren is dat een feestje." Die hoeven namelijk niet aan de nieuwe kwaliteitseisen te voldoen en krijgen ondertussen nauwelijks concurrentie, legt hij uit. Een raadsmeerderheid steekt dan ook een stokje voor de plannen.
 • Sportbedrijf Doetinchem in 2021 van start

  29 september 2020
  DOETINCHEM - Sportcentrum Rozengaarde, Sportservice Doetinchem en het beheer en de exploitatie van de binnensportaccommodaties (Buha) gaan vanaf 1 januari 2021 samen verder als het Sportbedrijf Doetinchem. De gemeenteraad heeft daar positief over besloten.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend