Logo De Belofte

WAGENINGEN - In Wageningen wordt permanente bewoning op vakantieparken hard aangepakt. De gemeente is er blij mee, want er is meer ruimte voor toeristen. Maar chaleteigenaren hebben kritiek en waarschuwen voor verloedering.

Sinds 1 september 2018 treedt de gemeente Wageningen handhavend op tegen vakantieparkbewoners. Ze kregen zes maanden de tijd om het park te verlaten, anders volgde een dwangsom van 20.000 euro. 

Doel grotendeels bereikt 

De strenge aanpak heeft in Wageningen resultaat gehad. Op de Wielerbaan, het enige vakantiepark van de stad, zijn tientallen mensen vertrokken. 'Het recreatiepark is weer ruim beschikbaar voor recreatieve doeleinden', stelt een gemeentewoordvoerder. Vakantieparkketen TopParken, die de meerderheid van de huisjes op het park in beheer heeft, is daar blij mee. 

Maar er wordt op een paar plekken nog wel degelijk gewoond. Vijf van de veertig vastgestelde overtredingszaken lopen nog. 'Deze personen hebben, ondanks hun inspanningen, geen nieuwe woonruimte kunnen vinden. Met hen wordt nu gekeken naar een passende oplossing.'

Financiële en lichamelijke problemen

Het zijn volgens de gemeente allemaal mensen uit zogenoemde 'kwetsbare groepen', bijvoorbeeld mensen met schulden of gezondheidsproblemen. De gemeente geeft hen - onder begeleiding van hulpverleners - meer tijd om te vertrekken.

Sommige chaleteigenaren vinden dat oneerlijk ten opzichte van de andere bewoners. Bovendien zou de gemeente Wageningen volgens hen doorgaan met het permanent plaatsen van kwetsbare mensen op de camping. Maar de gemeente ontkent dat. 

'Slimme' gastarbeiders

Ook gastarbeiders verblijven mogelijk nog wel eens op het recreatiepark. Bezoekers zeggen tegen Omroep Gelderland dat ze auto's met witte kentekens en meerdere mannen erin hebben zien rijden.

Een woordvoerder van TopParken stelt dat het kan gebeuren dat gastarbeiders op vakantieparken verblijven, maar dat het niet de bedoeling is. 'Ze zijn slim genoeg. Maar als wij dit merken, gaan wij in gesprek. Wij willen absoluut niet dat gasten er last van hebben.'

Hij benadrukt dat het park, vanwege privacyregels, gastarbeiders niet altijd van tevoren kan weren. 'Wij mogen niet vragen wat het doel is van een verblijf.' Mensen mogen doorgaans maximaal drie maanden aaneengesloten een vakantiewoning huren. 

'Negatief gevolg: verloedering'

Het lijkt er dus op dat handhaving effect heeft, maar het niet lukt om permanente bewoning en niet-recreatief gebruik op het park helemaal te voorkomen. Handhaven tegen vakantieparkbewoning heeft daarnaast ook negatieve gevolgen, waarschuwt de vereniging van chaleteigenaren (VVE).

Tekst gaat door onder foto:

Afbeelding
Afgelopen zomer stond een van de chalet-terreinen er zo bij. Foto: Adrie van Wijk

'De boel verloedert', stelt penningmeester Adrie van Wijk. 'Het gras staat hoog, heggen worden niet meer gesnoeid. Ik schaam me als ik nieuwe gasten krijg.' Hij heeft het over het particuliere deel van het park, niet over het deel van TopParken. Daar is voor zover bekend geen sprake van verloedering.

Voorheen werden de 41 particuliere chalets volgens Van Wijk goed onderhouden door de eigenaren, maar een deel heeft er volgens hem nog weinig te zoeken. 'Ze mogen er zelf niet meer wonen, verhuren willen ze niet, en verkopen levert te weinig op.'

Verantwoordelijkheid

Op dit moment zijn nog maar enkele chalets op het park die niet of nauwelijks onderhouden worden, maar de VVE is bang dat het er steeds meer worden. Die verloedering gaat recreatief gebruik van de vakantiehuisjes juist tegen, stelt de organisatie. Hun chalets worden straks niet meer verhuurd, is de vrees.  

De gemeente wijst op de verantwoordelijkheid van de chaleteigenaren. 'Het zou fijn zijn als er vanuit de VVE van de particuliere eigenaren gezamenlijke afspraken worden gemaakt om hun deel van de camping schoon te houden', stelt een woordvoerder.

Handhaving gaat door

Landelijk is er een roep om wonen op vakantieparken juist weer legaal te maken. Maar dat gaat de gemeente Wageningen niet doen. Handhaving op permanente bewoning gaat door.

'Het was voor de gemeente destijds een bewuste keuze om te gaan handhaven, met als reden dat we het recreatiepark willen laten gebruiken waarvoor het bedoeld is: recreatie. Daar staan we nog steeds achter en we zien geen aanleiding om ons beleid aan te passen', aldus de woordvoerder van de gemeente. 

Het handhaven op permanente bewoning van het recreatiepark heeft Wageningen overigens nog geen geld opgeleverd. Alle mensen die per se moesten vertrekken, zijn binnen de termijn van 6 maanden vertrokken en hoefden dus geen 20.000 euro te betalen. De bewoners hadden daarvoor ook al een jaar de tijd gekregen om vrijwillig te vertrekken.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Naar een gezonde stad met de Voedselagenda

  26 april 2021
  WAGENINGEN - Al enkele jaren werkt de gemeente Wageningen samen met inwoners, lokale en regionale partners aan een voedselagenda voor een gezonde en duurzame stad. De gemeente gaat een nieuwe Wageningse Voedselagenda opstellen met concrete plannen voor de komende tien jaar. U kunt hierover meepraten op 28 april van 19.30 – 21.00u in een online bijeenkomst.
 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend