Logo De Belofte

NIJMEGEN - Lantaarnpalen aan een groot deel van de Graafseweg in Nijmegen zijn door aanwonenden voorzien van panelen waarop ze blaadjes geschilderd hebben. Zo willen ze aandacht vragen voor wat er volgens hen ontbreekt in de plannen die er liggen voor de weg: groen.

De gemeenteraad moet binnenkort de knoop doorhakken: wordt de drukke Graafseweg versmald van vier- naar tweebaans? Als het aan de Nijmegenaren ligt die aan die vierbaansweg wonen wel. In die plannen is ook beschreven dat de verkeersader groener moet.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Verdomd weinig bomen

Eén van de bezorgde bewoners is Bart Drost: 'Toen we de plannen zagen voor de nieuwe weg, zagen we dat er wel verdomd weinig bomen waren ingetekend'. En dus hebben de buurtbewoners zich van hun creatieve kant laten zien met kwasten en verf.

'We hebben van de lantaarnpalen bomen gemaakt', zegt Drost terwijl hij zijn ogen langs de straatverlichting laat glijden. Wie de omgeving van de weg al groen genoeg vindt heeft het mis, volgens de buurtbewoners. 'Dan moet je iets beter kijken', meent Drost. 'Want het is niet groen genoeg. En als het groen is, is het groen van privémensen en niet groen van de stad. En de stad moet voor groen gaan zorgen. Daar gaat het om.'

'Graafsesnelweg'

Meer groen is goed, vinden ze. En van niet te onderschatten belang. Bijvoorbeeld voor je psychische welzijn. Drost: 'En daarnaast compenseren die bomen weer heel veel wat die auto's allemaal aan vuiligheid de lucht in brengen.'

Het is nu in spanning afwachten voor de mensen daar, die zelf de Graafseweg snelweg noemen. 'Het is zeker spannend voor de buurt', concludeert Dros. 'Om kort te gaan: we gaan nog steeds voor van vier- naar tweebaans. Maar wat er ook gebeurt: gemeente vergeet niet dat er groen bij moet. Veel groen.'

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.
 • Nijmegen ziet niets in afsluiten straten voor vakantie vieren

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college ziet niets in het organiseren van vakantiestraten in de Waalstad. Het voorstel daartoe kwam van coalitiepartij D66 die elders in het land soortgelijke initiatieven ziet. Maar het college noemt het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de bewoners zelf en niet van de gemeente om hun vakantie vorm te geven.
 • Bruls: ‘Start verkoop legale wiet kan wel tot 2022 duren’

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het kan wel tot 2022 duren voordat er daadwerkelijk gestart wordt met de verkoop van softdrugs van officieel vergunde telers in het kader van het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Het ‘wietexperiment’ duurt minimaal vier jaar en wordt naast Nijmegen ook uitgevoerd in Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Tilburg en Zaanstad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend