Logo De Belofte

EDE - Ede groeit en de brandweer moet daarom uitbreiden. Maar voor extra brandweermannen heeft de kazerne Ede-Centrum nu geen plaats en een nieuwe post bouwen duurt jaren. Daarom komt de gemeente met een soort noodoplossing: verbouwen.

Dat is nodig, omdat Ede het liefst eind dit jaar over wil op zogenoemde 24-uurs-diensten voor de brandweer. 'Dat betekent dat er een professionele brandweer zal zijn, een beroepsploeg zoals dat heet, waar we nu nog grotendeels met vrijwilligers werken', zegt burgemeester René Verhulst.

Slaapplekken op kazerne 

Voor de brandweerlieden die 's nachts dienst hebben, moeten er slaapplekken komen. Daarom is verbouwen van de huidige brandweerkazerne in Ede-Centrum nodig. Naar schatting gaan die '(provisorische) aanpassingen' ongeveer 70.000 euro kosten, is te lezen in gemeentestukken. 

Daarnaast zijn er de kosten voor de inzet van extra brandweermensen. Het gaat om ongeveer 1,5 miljoen euro per jaar extra aan personeelskosten. 

Nieuwe locatie: Proosdijerveldweg?

Ondertussen wordt er gekeken naar een nieuwe locatie voor de kazerne, die door bebouwing in het Westen niet meer centraal ligt. 'Maar dat duurt nog drie, vier of vijf jaar en zo lang kunnen we niet wachten met het starten van die volcontinudienst', aldus Verhulst. 

De gemeente onderzoekt momenteel of de brandweerkazerne verplaatst kan worden naar de rotonde aan de Proosdijerveldweg. 'Dat is op dit moment de meest aannemelijke locatie', zegt de burgemeester. 

Als de nieuwe kazerne er komt, verdwijnen de verouderde brandweerpost in Ede-Centrum en de kazerne aan de Stadspoort. 

Naast de Proosdijerveldweg bekijkt de gemeente ook nog andere locatie-opties voor een nieuwe brandweerkazerne. De gemeente heeft met een een kaart inzichtelijk gemaakt waar de nieuwe post eventueel kan komen.

De donkergroene gebieden hebben de voorkeur. 

Afbeelding
Kaart met mogelijke locaties voor een nieuwe brandweerkazerne. Foto: Gemeente Ede.

Zie ook: Ede zoekt nieuwe plek voor brandweer

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend