Logo De Belofte

APELDOORN - Inwoners van Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen zien het liefst dat windmolens bij bedrijventerreinen komen. Dat blijkt uit een enquête van de Cleantech Regio waar deze gemeenten onder vallen.

In opdracht van de Cleantech Regio en de onderhavige gemeenten heeft Moventem een onderzoek over de Regionale Energiestrategie (RES) uitgevoerd. In totaal hebben 2.933 inwoners deze vragenlijst volledig ingevuld.

De meerderheid van de respondenten vindt het belangrijk dat de regio energieneutraal wordt. Met name respondenten uit gemeente Zutphen en respondenten ouder dan 74 jaar.

Windmolens

Bijna 60 procent vindt dat locaties voor windmolens zoveel mogelijk bij bedrijventerreinen en industrieterreinen moeten komen. Daarnaast ziet een meerderheid windmolens ook het liefst langs bestaande (snel)wegen en waterwegen. 

Respondenten hebben absoluut geen voorkeur voor een groot windpark op de Veluwe, als het gaat om de opwek van windenergie in de regio. Ook windmolens geclusterd bij bossen en landgoederen en langs de IJssel zien de inwoners niet zitten. 

Zonneparken

Zonneparken zien ze het liefst verwerkt in geluidschermen. Daarnaast heeft 41 procent een voorkeur voor zonneparken bij bedrijventerreinen en industrieterreinen. In Brummen gaat de voorkeur van 41 procent uit naar zonneparken bij de stortplaats.

Vooral jongere inwoners hebben volgens het onderzoek liever dat zonne-energie wordt opgewekt bij bruggen en viaducten. Oudere respondenten hebben vaker een voorkeur voor zonneparken bij bedrijven- en industrieterreinen. 

Regionale Energie Strategie

In het internationale klimaatakkoord van Parijs is besloten Nederland in 2030 een CO2-reductie moet hebben van minimaal 49 procent ten opzichte van het jaar 1990. Elke gemeente, provincie en ook waterschap werkt daarom op dit moment binnen een regio om de uitstoot van CO2 te verminderen.

De informatie uit de enquête wordt straks verwerkt in een totaalvisie van de Cleantech Regio. Deze visie wordt omgezet in een zogenaamd RES-bod, dat uiterlijk 1 juni 2020 wordt aangeboden aan de colleges van de zeven gemeenten. Naar verwachting gaan de colleges in het voorjaar van 2021 beslissen of ze met het bod akkoord gaan.

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Apeldoorn voert dit jaar nog geen vuurwerkverbod in

  21 april 2020
  APELDOORN - Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht.
 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.
 • 'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

  05 maart 2020
  APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
 • Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

  02 maart 2020
  APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.
 • Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

  13 februari 2020
  APELDOORN - Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend