Logo De Belofte

APELDOORN - Inwoners van Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen zien het liefst dat windmolens bij bedrijventerreinen komen. Dat blijkt uit een enquête van de Cleantech Regio waar deze gemeenten onder vallen.

In opdracht van de Cleantech Regio en de onderhavige gemeenten heeft Moventem een onderzoek over de Regionale Energiestrategie (RES) uitgevoerd. In totaal hebben 2.933 inwoners deze vragenlijst volledig ingevuld.

De meerderheid van de respondenten vindt het belangrijk dat de regio energieneutraal wordt. Met name respondenten uit gemeente Zutphen en respondenten ouder dan 74 jaar.

Windmolens

Bijna 60 procent vindt dat locaties voor windmolens zoveel mogelijk bij bedrijventerreinen en industrieterreinen moeten komen. Daarnaast ziet een meerderheid windmolens ook het liefst langs bestaande (snel)wegen en waterwegen. 

Respondenten hebben absoluut geen voorkeur voor een groot windpark op de Veluwe, als het gaat om de opwek van windenergie in de regio. Ook windmolens geclusterd bij bossen en landgoederen en langs de IJssel zien de inwoners niet zitten. 

Zonneparken

Zonneparken zien ze het liefst verwerkt in geluidschermen. Daarnaast heeft 41 procent een voorkeur voor zonneparken bij bedrijventerreinen en industrieterreinen. In Brummen gaat de voorkeur van 41 procent uit naar zonneparken bij de stortplaats.

Vooral jongere inwoners hebben volgens het onderzoek liever dat zonne-energie wordt opgewekt bij bruggen en viaducten. Oudere respondenten hebben vaker een voorkeur voor zonneparken bij bedrijven- en industrieterreinen. 

Regionale Energie Strategie

In het internationale klimaatakkoord van Parijs is besloten Nederland in 2030 een CO2-reductie moet hebben van minimaal 49 procent ten opzichte van het jaar 1990. Elke gemeente, provincie en ook waterschap werkt daarom op dit moment binnen een regio om de uitstoot van CO2 te verminderen.

De informatie uit de enquête wordt straks verwerkt in een totaalvisie van de Cleantech Regio. Deze visie wordt omgezet in een zogenaamd RES-bod, dat uiterlijk 1 juni 2020 wordt aangeboden aan de colleges van de zeven gemeenten. Naar verwachting gaan de colleges in het voorjaar van 2021 beslissen of ze met het bod akkoord gaan.

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend