Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).

'Arnhem is niet in control', vervolgt Hutten. 'De monitoring is pas onlangs een beetje op orde gebracht.' Volgens hem moeten er keuzes worden gemaakt en leiderschap getoond om niet verder in de financiële problemen te raken. 'Maar die chemie zie ik helaas nog niet in deze coalitie.'

Zie ook: Wethouder Arnhem na misstanden: 'Inkoop zorg voldeed niet'

Flexzorg kon in Arnhem nog jaren zorg leveren nadat fraudesignalen bekend waren. Er werd na die tijd nog een kennismakingsgesprek aangegaan met Flexzorg. De uitgangspunten van de zorginkoop voldeden niet, volgens Van der Zee. Inmiddels is het contract met Flexzorg beëindigd.

'Zorgcowboys helaas niet nieuw'

'Het is onacceptabel dat zorggeld voor kwetsbare Arnhemmers verdwijnt door fraude, slechte zorg of te hoge winsten', meent Eric Greving (PvdA). Volgens zijn coalitiegenoot Leendert Combee (VVD) is 'het fenomeen zorgcowboys helaas niet nieuw'. 'Het is een treurige en schadelijke ontwikkeling.' Of alle signalen in dit geval goed zijn bekeken, weet Combee niet.

Zie ook: Cliënt zat in buitenland, maar zorgaanbieder declareerde toch tientallen uren zorg

'Dit soort berichten zijn helaas schering en inslag', ziet ook Sabine Andeweg (D66). 'Het hele systeem gaat onder meer ten onder aan een overheid die in een blind geloof in de markt zoveel ruimte geeft dat excessen niet kunnen uitblijven.'

Er zal eind deze maand een debat plaatsvinden over zorgfraude. Guus van der Laak (Arnhem Centraal) wil daarin van de wethouder weten wat de acties en resultaten van het 'zorgfraudeteam' zijn. 'Maar als het zo is dat Arnhem nog steeds in zee gaat (of in elk geval vorig jaar nog ging) met dubieuze aanbieders, dan laat dit zien dat de controle nog steeds onvoldoende is.'

'Wethouder moet ontslag indienen'

Nico Wiggers (Arnhemse Ouderen Partij) vindt dat wethouder Van der Zee zijn ontslag in moet dienen. 'Hij moet zich kapot schamen.' Ook neemt Wiggers het de ambtenaren 'hoogst kwalijk dat zij dit hebben laten gebeuren'. 'In Nederland maken ambtenaren namelijk de dienst uit, vooral bij zwakke wethouders.'

Sarah Dobbe (SP) gaat vragen stellen over de kwestie. 'Het is schrijnend dat Arnhem een hoofdrol speelt in de beerput van zorgfraude en falend toezicht.' Fraude en winsten van zorggeld moeten volgens haar 'keihard worden aangepakt'. 'Het systeem moet op de schop.'

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend