Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).

'Arnhem is niet in control', vervolgt Hutten. 'De monitoring is pas onlangs een beetje op orde gebracht.' Volgens hem moeten er keuzes worden gemaakt en leiderschap getoond om niet verder in de financiële problemen te raken. 'Maar die chemie zie ik helaas nog niet in deze coalitie.'

Zie ook: Wethouder Arnhem na misstanden: 'Inkoop zorg voldeed niet'

Flexzorg kon in Arnhem nog jaren zorg leveren nadat fraudesignalen bekend waren. Er werd na die tijd nog een kennismakingsgesprek aangegaan met Flexzorg. De uitgangspunten van de zorginkoop voldeden niet, volgens Van der Zee. Inmiddels is het contract met Flexzorg beëindigd.

'Zorgcowboys helaas niet nieuw'

'Het is onacceptabel dat zorggeld voor kwetsbare Arnhemmers verdwijnt door fraude, slechte zorg of te hoge winsten', meent Eric Greving (PvdA). Volgens zijn coalitiegenoot Leendert Combee (VVD) is 'het fenomeen zorgcowboys helaas niet nieuw'. 'Het is een treurige en schadelijke ontwikkeling.' Of alle signalen in dit geval goed zijn bekeken, weet Combee niet.

Zie ook: Cliënt zat in buitenland, maar zorgaanbieder declareerde toch tientallen uren zorg

'Dit soort berichten zijn helaas schering en inslag', ziet ook Sabine Andeweg (D66). 'Het hele systeem gaat onder meer ten onder aan een overheid die in een blind geloof in de markt zoveel ruimte geeft dat excessen niet kunnen uitblijven.'

Er zal eind deze maand een debat plaatsvinden over zorgfraude. Guus van der Laak (Arnhem Centraal) wil daarin van de wethouder weten wat de acties en resultaten van het 'zorgfraudeteam' zijn. 'Maar als het zo is dat Arnhem nog steeds in zee gaat (of in elk geval vorig jaar nog ging) met dubieuze aanbieders, dan laat dit zien dat de controle nog steeds onvoldoende is.'

'Wethouder moet ontslag indienen'

Nico Wiggers (Arnhemse Ouderen Partij) vindt dat wethouder Van der Zee zijn ontslag in moet dienen. 'Hij moet zich kapot schamen.' Ook neemt Wiggers het de ambtenaren 'hoogst kwalijk dat zij dit hebben laten gebeuren'. 'In Nederland maken ambtenaren namelijk de dienst uit, vooral bij zwakke wethouders.'

Sarah Dobbe (SP) gaat vragen stellen over de kwestie. 'Het is schrijnend dat Arnhem een hoofdrol speelt in de beerput van zorgfraude en falend toezicht.' Fraude en winsten van zorggeld moeten volgens haar 'keihard worden aangepakt'. 'Het systeem moet op de schop.'

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend