Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).

'Arnhem is niet in control', vervolgt Hutten. 'De monitoring is pas onlangs een beetje op orde gebracht.' Volgens hem moeten er keuzes worden gemaakt en leiderschap getoond om niet verder in de financiële problemen te raken. 'Maar die chemie zie ik helaas nog niet in deze coalitie.'

Zie ook: Wethouder Arnhem na misstanden: 'Inkoop zorg voldeed niet'

Flexzorg kon in Arnhem nog jaren zorg leveren nadat fraudesignalen bekend waren. Er werd na die tijd nog een kennismakingsgesprek aangegaan met Flexzorg. De uitgangspunten van de zorginkoop voldeden niet, volgens Van der Zee. Inmiddels is het contract met Flexzorg beëindigd.

'Zorgcowboys helaas niet nieuw'

'Het is onacceptabel dat zorggeld voor kwetsbare Arnhemmers verdwijnt door fraude, slechte zorg of te hoge winsten', meent Eric Greving (PvdA). Volgens zijn coalitiegenoot Leendert Combee (VVD) is 'het fenomeen zorgcowboys helaas niet nieuw'. 'Het is een treurige en schadelijke ontwikkeling.' Of alle signalen in dit geval goed zijn bekeken, weet Combee niet.

Zie ook: Cliënt zat in buitenland, maar zorgaanbieder declareerde toch tientallen uren zorg

'Dit soort berichten zijn helaas schering en inslag', ziet ook Sabine Andeweg (D66). 'Het hele systeem gaat onder meer ten onder aan een overheid die in een blind geloof in de markt zoveel ruimte geeft dat excessen niet kunnen uitblijven.'

Er zal eind deze maand een debat plaatsvinden over zorgfraude. Guus van der Laak (Arnhem Centraal) wil daarin van de wethouder weten wat de acties en resultaten van het 'zorgfraudeteam' zijn. 'Maar als het zo is dat Arnhem nog steeds in zee gaat (of in elk geval vorig jaar nog ging) met dubieuze aanbieders, dan laat dit zien dat de controle nog steeds onvoldoende is.'

'Wethouder moet ontslag indienen'

Nico Wiggers (Arnhemse Ouderen Partij) vindt dat wethouder Van der Zee zijn ontslag in moet dienen. 'Hij moet zich kapot schamen.' Ook neemt Wiggers het de ambtenaren 'hoogst kwalijk dat zij dit hebben laten gebeuren'. 'In Nederland maken ambtenaren namelijk de dienst uit, vooral bij zwakke wethouders.'

Sarah Dobbe (SP) gaat vragen stellen over de kwestie. 'Het is schrijnend dat Arnhem een hoofdrol speelt in de beerput van zorgfraude en falend toezicht.' Fraude en winsten van zorggeld moeten volgens haar 'keihard worden aangepakt'. 'Het systeem moet op de schop.'

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Arnhem wil investeren in crisistijd en ziet schuldenberg groeien

  24 september 2020
  ARNHEM - Schulden lopen op, potjes worden leeg getrokken en de financiële stabiliteit daalt, blijkt uit de woensdag gepresenteerde begroting van de gemeente Arnhem voor de komende jaren. Het is een logisch gevolg van de Arnhemse keuzes om juist in deze crisistijd extra te investeren. "Er bestaat nu eenmaal geen gratis geld", constateert wethouder Ronald Paping.
 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Hoe duurzaamheidsplannen Gelderland de komende jaren veranderen

  27 september 2020
  KLARENBEEK - Menig spandoek hangt er al. Maar ondanks de weerstand bij inwoners moeten er in de provincie honderden windmolens en duizenden hectares zonneparken komen. Om aan het Klimaatakkoord te voldoen, ontkomen gemeenten er niet aan om daar de komende tien jaar aan mee te werken.
 • Nog veel twijfels bij Noord-Veluwse politiek over klimaatstrategie

  27 september 2020
  DOORNSPIJK - Veel raadsleden op de Noord-Veluwe twijfelen over de duurzaamheidsplannen die de afgelopen tijd op hun bureau zijn beland. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle fracties op de Noord-Veluwe.
 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend