Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).

'Arnhem is niet in control', vervolgt Hutten. 'De monitoring is pas onlangs een beetje op orde gebracht.' Volgens hem moeten er keuzes worden gemaakt en leiderschap getoond om niet verder in de financiële problemen te raken. 'Maar die chemie zie ik helaas nog niet in deze coalitie.'

Zie ook: Wethouder Arnhem na misstanden: 'Inkoop zorg voldeed niet'

Flexzorg kon in Arnhem nog jaren zorg leveren nadat fraudesignalen bekend waren. Er werd na die tijd nog een kennismakingsgesprek aangegaan met Flexzorg. De uitgangspunten van de zorginkoop voldeden niet, volgens Van der Zee. Inmiddels is het contract met Flexzorg beëindigd.

'Zorgcowboys helaas niet nieuw'

'Het is onacceptabel dat zorggeld voor kwetsbare Arnhemmers verdwijnt door fraude, slechte zorg of te hoge winsten', meent Eric Greving (PvdA). Volgens zijn coalitiegenoot Leendert Combee (VVD) is 'het fenomeen zorgcowboys helaas niet nieuw'. 'Het is een treurige en schadelijke ontwikkeling.' Of alle signalen in dit geval goed zijn bekeken, weet Combee niet.

Zie ook: Cliënt zat in buitenland, maar zorgaanbieder declareerde toch tientallen uren zorg

'Dit soort berichten zijn helaas schering en inslag', ziet ook Sabine Andeweg (D66). 'Het hele systeem gaat onder meer ten onder aan een overheid die in een blind geloof in de markt zoveel ruimte geeft dat excessen niet kunnen uitblijven.'

Er zal eind deze maand een debat plaatsvinden over zorgfraude. Guus van der Laak (Arnhem Centraal) wil daarin van de wethouder weten wat de acties en resultaten van het 'zorgfraudeteam' zijn. 'Maar als het zo is dat Arnhem nog steeds in zee gaat (of in elk geval vorig jaar nog ging) met dubieuze aanbieders, dan laat dit zien dat de controle nog steeds onvoldoende is.'

'Wethouder moet ontslag indienen'

Nico Wiggers (Arnhemse Ouderen Partij) vindt dat wethouder Van der Zee zijn ontslag in moet dienen. 'Hij moet zich kapot schamen.' Ook neemt Wiggers het de ambtenaren 'hoogst kwalijk dat zij dit hebben laten gebeuren'. 'In Nederland maken ambtenaren namelijk de dienst uit, vooral bij zwakke wethouders.'

Sarah Dobbe (SP) gaat vragen stellen over de kwestie. 'Het is schrijnend dat Arnhem een hoofdrol speelt in de beerput van zorgfraude en falend toezicht.' Fraude en winsten van zorggeld moeten volgens haar 'keihard worden aangepakt'. 'Het systeem moet op de schop.'

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • D66 stelt Utrechts jeugdzorgmodel als Arnhems voorbeeld

  25 februari 2020
  ARNHEM - 'We zien aan alle kanten dat het zoals het nu gaat op de lange termijn niet houdbaar is', zegt Sabine Andeweg (D66) in reactie op de nieuwe Arnhemse bezuinigingsvoorstellen op jeugdzorg. Arnhem kan volgens haar leren van Utrecht. 'Qua systematiek een modelgemeente.'
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogste rechter: géén supermarkt op voormalige Intratuin-locatie Twello

  28 februari 2020
  TWELLO - Er komt definitief geen supermarkt in het voormalige pand van de Intratuin in Twello. Dat heeft de Raad van State bepaald. Die oordeelt dat het college terecht weigert een vergunning te verlenen voor de supermarkt.
 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend