Logo De Belofte

NIJKERK - Een boze Wilbert van den Burg tijdens een raadsvergadering op het Nijkerkse gemeentehuis. Hij organiseert de Visual Art Rally, die vorig jaar in Nijkerk, Putten en Barneveld werd gereden. In het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente Nijkerk is echter geen ruimte voor de autorace.

In oktober gaven de drie burgemeesters gezamenlijk aan dat de rally vanwege veiligheid niet door kon gaan. Ook komt er geen wedstrijd ter voorkoming van overlast en ter bescherming van het milieu.

Van den Burg zegt dat hij, op wat kleine incidenten na, een positieve evaluatie heeft gehad met de gemeente Nijkerk. Van den Burg: 'Nu worden we weggezet als een stelletje amateurs, die met wat lintjes en zandzakken voor de veiligheid zorgen, terwijl we een professionele organisatie zijn.'

'Rally niet veilig'

De rally werd vorig jaar in drie plaatsen gereden. Die drie gemeenten hebben in hun gezamenlijke evaluatie geconcludeerd dat ze niet overtuigd zijn dat de rally veilig is voor de bezoekers.

Burgemeester Gerard Renkema: 'Ik vind het jammer dat het nu geframed wordt alsof we een hetze tegen de rally houden, dat is niet een geval. We willen niet de veiligheidsrisico's nemen die we vorig jaar wel hebben genomen.'

Renkema zegt meer dan een gerede twijfel te hebben dat de rally voor de toeschouwers afgelopen editie niet veilig was. Zo werden er veel verkeersovertredingen gemaakt door toeschouwers die tussen de verschillende plaatsen reden. 

Over twee weken gesprek

De organisatie en de burgemeester zitten eind deze maand nog om tafel om de rally van vorig jaar te evalueren. Raadsleden van de SGP en de Lokale Partij vroegen de burgemeester nogmaals een afweging te maken. Renkema: 'We gaan serieus in gesprek voor de evaluatie, maar op dit moment is mijn standpunt dat het niet zo veilig is dat het doorgang kan vinden. Er moeten wel heel overtuigende argumenten komen.'

Na afloop van de vergadering laat Wilbert van den Burg weten aan Nijkerk.nieuws dat hij gesprek met de burgmeester aangaat: 'ik geeft nog niet op.'

 

Reactie gemeente Putten

De gemeente Putten, één van de andere plaatsten waar de rally mogelijk gereden wordt laat weten dat ze de aanvraag voor de rally heeft ontvangen. De aanvraag is echter incompleet. Dit ondanks herhaaldelijke verzoeken om de aanvraag te voorzien van de benodigde stukken, zoals het definitieve parcours en het complete veiligheidsplan. Op het 'gezamelijk besluit' reageert de gemeente niet. 

Zie ook: Ongeluk met rallyauto's in Barneveld

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Nijkerk

 • Miljoenentekort door zorgkosten Nijkerk, maar hoe lost de gemeente dat op?

  02 juli 2020
  NIJKERK - Dit jaar stevent de gemeente Nijkerk weer af op een tekort van enkele miljoenen. De grootste oorzaak is de grote uitgaven op (met name) de jeugdzorg. De gemeenteraad maakt zich zorgen om die enorme uitgaven, zo blijkt bij de behandeling van de cijfers die in de voorjaarsbrief staan.
 • Grote zorgen om tekorten zwembad

  12 juni 2020
  NIJKERK - Het zwembad in Nijkerk zit financieel in zwaar weer. Daarom wil de exploitant, Optisport, fors minder betalen aan de gemeente en de huren van de verenigingen verhogen. Leden van de gemeenteraad balen van de tekorten en de zwemvereniging denkt dat een prijsverhoging hun de kop gaat kosten.
 • Drugsoverlast, het is er wel maar wordt (nog) niet gemeld

  09 juni 2020
  NIJKERK - Sinds twee maanden heeft de gemeente Nijkerk een meldpunt voor overlast van drugsgebruik in Hoevelaken en een hulplijn voor inwoners die worstelen met drugsverslaving. Van beide is nog niet veel gebruik gemaakt. De gemeente weet dat er drugs gebruikt wordt in Nijkerk, maar krijgt dus nog weinig (anonieme) meldingen binnen.
 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend