Logo De Belofte

NIJKERK - Een boze Wilbert van den Burg tijdens een raadsvergadering op het Nijkerkse gemeentehuis. Hij organiseert de Visual Art Rally, die vorig jaar in Nijkerk, Putten en Barneveld werd gereden. In het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente Nijkerk is echter geen ruimte voor de autorace.

In oktober gaven de drie burgemeesters gezamenlijk aan dat de rally vanwege veiligheid niet door kon gaan. Ook komt er geen wedstrijd ter voorkoming van overlast en ter bescherming van het milieu.

Van den Burg zegt dat hij, op wat kleine incidenten na, een positieve evaluatie heeft gehad met de gemeente Nijkerk. Van den Burg: 'Nu worden we weggezet als een stelletje amateurs, die met wat lintjes en zandzakken voor de veiligheid zorgen, terwijl we een professionele organisatie zijn.'

'Rally niet veilig'

De rally werd vorig jaar in drie plaatsen gereden. Die drie gemeenten hebben in hun gezamenlijke evaluatie geconcludeerd dat ze niet overtuigd zijn dat de rally veilig is voor de bezoekers.

Burgemeester Gerard Renkema: 'Ik vind het jammer dat het nu geframed wordt alsof we een hetze tegen de rally houden, dat is niet een geval. We willen niet de veiligheidsrisico's nemen die we vorig jaar wel hebben genomen.'

Renkema zegt meer dan een gerede twijfel te hebben dat de rally voor de toeschouwers afgelopen editie niet veilig was. Zo werden er veel verkeersovertredingen gemaakt door toeschouwers die tussen de verschillende plaatsen reden. 

Over twee weken gesprek

De organisatie en de burgemeester zitten eind deze maand nog om tafel om de rally van vorig jaar te evalueren. Raadsleden van de SGP en de Lokale Partij vroegen de burgemeester nogmaals een afweging te maken. Renkema: 'We gaan serieus in gesprek voor de evaluatie, maar op dit moment is mijn standpunt dat het niet zo veilig is dat het doorgang kan vinden. Er moeten wel heel overtuigende argumenten komen.'

Na afloop van de vergadering laat Wilbert van den Burg weten aan Nijkerk.nieuws dat hij gesprek met de burgmeester aangaat: 'ik geeft nog niet op.'

 

Reactie gemeente Putten

De gemeente Putten, één van de andere plaatsten waar de rally mogelijk gereden wordt laat weten dat ze de aanvraag voor de rally heeft ontvangen. De aanvraag is echter incompleet. Dit ondanks herhaaldelijke verzoeken om de aanvraag te voorzien van de benodigde stukken, zoals het definitieve parcours en het complete veiligheidsplan. Op het 'gezamelijk besluit' reageert de gemeente niet. 

Zie ook: Ongeluk met rallyauto's in Barneveld

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Nijkerk

 • Miljoenentekort door zorgkosten Nijkerk, maar hoe lost de gemeente dat op?

  02 juli 2020
  NIJKERK - Dit jaar stevent de gemeente Nijkerk weer af op een tekort van enkele miljoenen. De grootste oorzaak is de grote uitgaven op (met name) de jeugdzorg. De gemeenteraad maakt zich zorgen om die enorme uitgaven, zo blijkt bij de behandeling van de cijfers die in de voorjaarsbrief staan.
 • Grote zorgen om tekorten zwembad

  12 juni 2020
  NIJKERK - Het zwembad in Nijkerk zit financieel in zwaar weer. Daarom wil de exploitant, Optisport, fors minder betalen aan de gemeente en de huren van de verenigingen verhogen. Leden van de gemeenteraad balen van de tekorten en de zwemvereniging denkt dat een prijsverhoging hun de kop gaat kosten.
 • Drugsoverlast, het is er wel maar wordt (nog) niet gemeld

  09 juni 2020
  NIJKERK - Sinds twee maanden heeft de gemeente Nijkerk een meldpunt voor overlast van drugsgebruik in Hoevelaken en een hulplijn voor inwoners die worstelen met drugsverslaving. Van beide is nog niet veel gebruik gemaakt. De gemeente weet dat er drugs gebruikt wordt in Nijkerk, maar krijgt dus nog weinig (anonieme) meldingen binnen.
 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?

Overig verkiezingsnieuws

 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend