Logo De Belofte

NIJKERK - Een boze Wilbert van den Burg tijdens een raadsvergadering op het Nijkerkse gemeentehuis. Hij organiseert de Visual Art Rally, die vorig jaar in Nijkerk, Putten en Barneveld werd gereden. In het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente Nijkerk is echter geen ruimte voor de autorace.

In oktober gaven de drie burgemeesters gezamenlijk aan dat de rally vanwege veiligheid niet door kon gaan. Ook komt er geen wedstrijd ter voorkoming van overlast en ter bescherming van het milieu.

Van den Burg zegt dat hij, op wat kleine incidenten na, een positieve evaluatie heeft gehad met de gemeente Nijkerk. Van den Burg: 'Nu worden we weggezet als een stelletje amateurs, die met wat lintjes en zandzakken voor de veiligheid zorgen, terwijl we een professionele organisatie zijn.'

'Rally niet veilig'

De rally werd vorig jaar in drie plaatsen gereden. Die drie gemeenten hebben in hun gezamenlijke evaluatie geconcludeerd dat ze niet overtuigd zijn dat de rally veilig is voor de bezoekers.

Burgemeester Gerard Renkema: 'Ik vind het jammer dat het nu geframed wordt alsof we een hetze tegen de rally houden, dat is niet een geval. We willen niet de veiligheidsrisico's nemen die we vorig jaar wel hebben genomen.'

Renkema zegt meer dan een gerede twijfel te hebben dat de rally voor de toeschouwers afgelopen editie niet veilig was. Zo werden er veel verkeersovertredingen gemaakt door toeschouwers die tussen de verschillende plaatsen reden. 

Over twee weken gesprek

De organisatie en de burgemeester zitten eind deze maand nog om tafel om de rally van vorig jaar te evalueren. Raadsleden van de SGP en de Lokale Partij vroegen de burgemeester nogmaals een afweging te maken. Renkema: 'We gaan serieus in gesprek voor de evaluatie, maar op dit moment is mijn standpunt dat het niet zo veilig is dat het doorgang kan vinden. Er moeten wel heel overtuigende argumenten komen.'

Na afloop van de vergadering laat Wilbert van den Burg weten aan Nijkerk.nieuws dat hij gesprek met de burgmeester aangaat: 'ik geeft nog niet op.'

 

Reactie gemeente Putten

De gemeente Putten, één van de andere plaatsten waar de rally mogelijk gereden wordt laat weten dat ze de aanvraag voor de rally heeft ontvangen. De aanvraag is echter incompleet. Dit ondanks herhaaldelijke verzoeken om de aanvraag te voorzien van de benodigde stukken, zoals het definitieve parcours en het complete veiligheidsplan. Op het 'gezamelijk besluit' reageert de gemeente niet. 

Zie ook: Ongeluk met rallyauto's in Barneveld

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Nijkerk

 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • 'We worden weggezet als stelletje amateurs', autorally van de baan

  16 januari 2020
  NIJKERK - Een boze Wilbert van den Burg tijdens een raadsvergadering op het Nijkerkse gemeentehuis. Hij organiseert de Visual Art Rally, die vorig jaar in Nijkerk, Putten en Barneveld werd gereden. In het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente Nijkerk is echter geen ruimte voor de autorace.
 • Burgemeester Nijkerk: geen behoefte aan wijzend vingertje van Rijksoverheid

  06 januari 2020
  NIJKERK - Burgemeester Renkema van Nijkerk vindt de rijksbudgetten voor de zorgtaken van de gemeente 'volstrekt ontoereikend'. Dat zei hij in zijn nieuwjaarsspeech. De gemeente moet al jaren geld bijleggen, omdat de jeugdzorg en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning veel meer kost dan dat Den Haag betaalt.
 • Nijkerk stelt 1 euro per inwoner beschikbaar voor herdenking 75 jaar vrijheid

  10 december 2019
  NIJKERK - Het gemeentebestuur van Nijkerk heeft 45.000 euro beschikbaar gesteld voor het vieren en herdenken van 75 jaar vrijheid in 2020. Die ene euro per inwoner is bedoeld om initiatieven van bewoners financieel te ondersteunen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend