Logo De Belofte

NIJKERK - Een boze Wilbert van den Burg tijdens een raadsvergadering op het Nijkerkse gemeentehuis. Hij organiseert de Visual Art Rally, die vorig jaar in Nijkerk, Putten en Barneveld werd gereden. In het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente Nijkerk is echter geen ruimte voor de autorace.

In oktober gaven de drie burgemeesters gezamenlijk aan dat de rally vanwege veiligheid niet door kon gaan. Ook komt er geen wedstrijd ter voorkoming van overlast en ter bescherming van het milieu.

Van den Burg zegt dat hij, op wat kleine incidenten na, een positieve evaluatie heeft gehad met de gemeente Nijkerk. Van den Burg: 'Nu worden we weggezet als een stelletje amateurs, die met wat lintjes en zandzakken voor de veiligheid zorgen, terwijl we een professionele organisatie zijn.'

'Rally niet veilig'

De rally werd vorig jaar in drie plaatsen gereden. Die drie gemeenten hebben in hun gezamenlijke evaluatie geconcludeerd dat ze niet overtuigd zijn dat de rally veilig is voor de bezoekers.

Burgemeester Gerard Renkema: 'Ik vind het jammer dat het nu geframed wordt alsof we een hetze tegen de rally houden, dat is niet een geval. We willen niet de veiligheidsrisico's nemen die we vorig jaar wel hebben genomen.'

Renkema zegt meer dan een gerede twijfel te hebben dat de rally voor de toeschouwers afgelopen editie niet veilig was. Zo werden er veel verkeersovertredingen gemaakt door toeschouwers die tussen de verschillende plaatsen reden. 

Over twee weken gesprek

De organisatie en de burgemeester zitten eind deze maand nog om tafel om de rally van vorig jaar te evalueren. Raadsleden van de SGP en de Lokale Partij vroegen de burgemeester nogmaals een afweging te maken. Renkema: 'We gaan serieus in gesprek voor de evaluatie, maar op dit moment is mijn standpunt dat het niet zo veilig is dat het doorgang kan vinden. Er moeten wel heel overtuigende argumenten komen.'

Na afloop van de vergadering laat Wilbert van den Burg weten aan Nijkerk.nieuws dat hij gesprek met de burgmeester aangaat: 'ik geeft nog niet op.'

 

Reactie gemeente Putten

De gemeente Putten, één van de andere plaatsten waar de rally mogelijk gereden wordt laat weten dat ze de aanvraag voor de rally heeft ontvangen. De aanvraag is echter incompleet. Dit ondanks herhaaldelijke verzoeken om de aanvraag te voorzien van de benodigde stukken, zoals het definitieve parcours en het complete veiligheidsplan. Op het 'gezamelijk besluit' reageert de gemeente niet. 

Zie ook: Ongeluk met rallyauto's in Barneveld

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Nijkerk

 • Miljoenentekort door zorgkosten Nijkerk, maar hoe lost de gemeente dat op?

  02 juli 2020
  NIJKERK - Dit jaar stevent de gemeente Nijkerk weer af op een tekort van enkele miljoenen. De grootste oorzaak is de grote uitgaven op (met name) de jeugdzorg. De gemeenteraad maakt zich zorgen om die enorme uitgaven, zo blijkt bij de behandeling van de cijfers die in de voorjaarsbrief staan.
 • Grote zorgen om tekorten zwembad

  12 juni 2020
  NIJKERK - Het zwembad in Nijkerk zit financieel in zwaar weer. Daarom wil de exploitant, Optisport, fors minder betalen aan de gemeente en de huren van de verenigingen verhogen. Leden van de gemeenteraad balen van de tekorten en de zwemvereniging denkt dat een prijsverhoging hun de kop gaat kosten.
 • Drugsoverlast, het is er wel maar wordt (nog) niet gemeld

  09 juni 2020
  NIJKERK - Sinds twee maanden heeft de gemeente Nijkerk een meldpunt voor overlast van drugsgebruik in Hoevelaken en een hulplijn voor inwoners die worstelen met drugsverslaving. Van beide is nog niet veel gebruik gemaakt. De gemeente weet dat er drugs gebruikt wordt in Nijkerk, maar krijgt dus nog weinig (anonieme) meldingen binnen.
 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend