Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede moet nog eens goed kijken naar de parkeermogelijkheden bij het nieuwe station Ede-Wageningen. Veel parkeerplekken staan nog onveilig ver weg. Dat stellen lokale politici donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering waar de nieuwste ontwerpen werden besproken.

'De P&R-garage aan de noordzijde is nog steeds ver weg van het station', zegt Henk Kohsiek  (D66). 'Het is vijf tot zeven minuten lopen, afhankelijk van bij welk station je moet zijn.' Ook EdeNu en DKE uitten zorgen over de 'sociale veiligheid'.

Kohsiek pleit voor speciale parkeerplaatsen voor vrouwen, dichterbij het nog te bouwen station. Dat is veiliger voor hen, meent hij. Op die manier hoeven vrouwen niet alleen in het donker ver naar het station te lopen. Dichterbij het station zouden ook beveiligde betaald-parkeren-plekken kunnen komen. 

Oplossing 

'Het is een aandachtspunt', stelt wethouder Peter de Pater tegenover Omroep Gelderland. Hij kijkt naar een oplossingen, bijvoorbeeld die betaalde parkeerplaatsen dichterbij het station. 'En het publiek dat loopt tussen parkeergarage en station, moet daar veilig kunnen lopen. Dat is onze taak. Dat is een duidelijk boodschap van de raad en dat gaan we ook doen.' 

De wethouder geeft wel aan dat er vanwege het milieu bewust gekozen is voor het plaatsen van een parkeergarage 'iets verder weg' van het station. 'Degene die duurzaam reist of met de fiets komt, is het snelste bij het station, de parkeergarage ligt iets verder weg.'

Miljoenenbudget geheim

Overigens uitten enkele raadsleden ook bedenkingen bij de hoogte van het verbouwingsbudget en de financiële risico's. Onder meer coalitiepartijen VVD en CDA waren er kritisch over en vinden dat de financiën goed in de gaten moeten worden gehouden. 

Maar wat het budget voor station Ede-Wageningen is, is voor niet-raadsleden geheim. Het totaal aan kosten ligt in ieder geval hoger dan de 81 miljoen euro waarmee de gemeente in 2018 een bouwer probeerde te vinden. Die aanvraag liep uit op een teleurstelling. Er was geen enkele aannemer die het station Ede-Wageningen voor 81 miljoen euro wilde neerzetten.

Daarom is het ontwerp aangepast en doet de gemeente binnenkort een tweede poging. Met een nieuw plan, gaan ze de aanbestedingsmarkt op, althans als de gemeenteraad akkoord gaat met het verhogen van hun budget. Ook het Rijk en de Provincie Gelderland betalen aan het station mee. Volgende week wordt er over gestemd. 

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend