Logo De Belofte

- Het verhuren van vakantiewoningen voor permanente bewoning wordt ook in de gemeente Ede verboden. Politieke partijen hebben geen kritiek op dat plan, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Veel verhuurders van vakantiehuisjes gaan nu nog vrijuit als ze hun woning permanent verhuren, bijvoorbeeld aan gastarbeiders of een gescheiden ouder met kinderen. Dat komt omdat het park waar de huisjes staan, nog een oud bestemmingsplan heeft. Daarin is bepaald dat alleen de huurder strafbaar is. Dat gaat veranderen. 

Vanaf maart

Vanaf maart dit jaar riskeren alle verhuurders die hun vakantiewoning permanent verhuren een dwangsom van 20.000 euro. De gemeente wil op die manier permanente bewoning op vakantieparken een halt toeroepen en ze juist aantrekkelijker maken voor toeristen. 

Op de vingers getikt 

Ede werd eerder door de Raad van State op de vingers getikt, omdat ze zich niet aan de eigen regels hield. De gemeente legde een woningverhuurder uit Otterlo een dwangsom van 40.000 euro op. Maar dat mocht niet, oordeelde de Raad van State in 2017: het laten gebruiken van een recreatiewoning voor permanente bewoning was volgens het bestemmingsplan niet verboden. 

Zie ook: Ede scherpt regels vakantieparken aan na eigen fouten

Verhuurplicht

De gemeente Ede gaat het verhuren van vakantiewoningen aan toeristen de komende jaren juist verplicht stellen. Dat heeft de gemeenteraad vorige maand besloten. Ook die maatregel moet permanente bewoning tegengaan. 

De zogenoemde 'plicht tot bedrijfsmatige verhuur' gaat in de loop van 2020 op de eerste parken gelden. Voor parken waar vakantiehuisjes 'sinds jaar en dag' uitsluitend privé gebruikt worden, komt een uitzondering van de verhuurplicht. En ook als een woning al voor 1995 onafgebroken permanent bewoond is, verandert er niets.

Zie ook: Gemeente Ede stelt verhuur vakantiewoningen verplicht

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogste rechter: géén supermarkt op voormalige Intratuin-locatie Twello

  28 februari 2020
  TWELLO - Er komt definitief geen supermarkt in het voormalige pand van de Intratuin in Twello. Dat heeft de Raad van State bepaald. Die oordeelt dat het college terecht weigert een vergunning te verlenen voor de supermarkt.
 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend