Logo De Belofte

ARNHEM - Zorgonderneming Flexzorg kon in Arnhem nog jaren zorg leveren nadat fraudesignalen bij de gemeente bekend waren. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Volgens wethouder Roeland van der Zee heeft de gemeente de zorg wel onder controle.

Volgens het onderzoek was er zelfs nog een kennismakingsgesprek met Flexzorg na de fraudesignalen. Het is niet voor het eerst dat zorgaanbieders in Arnhem winst maken, maar onvoldoende zorg leveren. 

Zie ook: Klagende cliënten, tonnen winst voor de zorgdirecteur

Waarom is de gemeente Arnhem gewoon doorgegaan met deze zorgaanbieder met dit verleden in Apeldoorn?

Van der Zee: 'Arnhem had al een contract met Flexzorg toen er signalen binnenkwamen vanuit Apeldoorn. Na deze signalen is dit opgepakt door de toezichthouders en zijn Arnhemse wijkteams terughoudend geweest in het toewijzen van cliënten.'

'Vervolgens is er met Flexzorg gesproken over beschermd wonen, maar daar is geen contract voor getekend. Ook zijn de eisen in de huidige contracten getoetst, Flexzorg voldeed. Daarna is gecontroleerd op de kwaliteit van zorg.' 

Cliëntenstop en contractopzegging voor aandacht in de media
Roeland van der Zee

'Dat een aanbieder in Apeldoorn niet voldoet betekent niet bij voorbaat dat de aanbieder in deze regio niet voldoet. Wel is het een aanleiding om de aanbieder scherp te volgen en dat is gebeurd. De uitkomst daarvan bij Flexzorg is een cliëntenstop en contractopzegging.'

Zie ook: Cliënt zat in buitenland, maar zorgaanbieder declareerde toch tientallen uren zorg

Hoe kan het dat zo'n bedrijf reclasseringscliënten mag begeleiden? En waarom licht u jeugdbescherming en reclassering niet in als zij er cliënten hebben zitten?

'Reclassering bepaalt zelf waar zij cliënten naar verwijzen. De gemeente heeft geen inkooprelatie met de reclassering, alleen met jeugdreclassering. Jeugdreclassering wist wel van de signalen uit Apeldoorn. Inmiddels zijn er wel afspraken gemaakt over het uitwisselen van informatie.'

'De instellingen waar wij mee werken worden sinds 2019 proactief geïnformeerd over onderzoeken die lopen naar zorgaanbieders. Ook moeten jeugdbescherming en reclassering vanaf komende juli doorverwijzen naar een aanbieder waar de gemeente een contract mee heeft.' 

Foto: ANP

Het lijkt erop dat elke keer als er een journalist aan de boom gaat schudden van de Arnhemse zorgaanbieders, er lijken uit de kast komen rollen. Wat zegt dat over het Arnhemse zorgsysteem en het toezicht daarop?

'In het geval van Flexzorg was er al een cliëntenstop en contractopzegging gegeven nog voordat er aandacht in de media was. Er zijn meer aanbieders waarbij proactief de contracten zijn opgezegd. Daarnaast loopt er onderzoek naar verschillende aanbieders.'

Hoe kijkt u op dit moment aan tegen de manier waarop Arnhem zorg inkoopt? De inkoopafdeling heeft ook na het ontvangen van de waarschuwingen vanuit Apeldoorn nog een kennismakingsgesprek met Flexzorg gevoerd.

'Inmiddels is duidelijk dat de uitgangspunten van de huidige inkoop niet meer voldeden. Dat is eind 2018 vastgesteld en heeft geleid tot een nieuwe inkoop per 1 juli 2020. Daarnaast is de inschrijving op de huidige contractering gesloten per 1 juni 2019. Ook is een regionaal kwaliteitskader vastgesteld. Dit betekent intensievere kwaliteitstoetsing bij inschrijving en op de naleving.'

Is de gemeente nog wel in control op dit gebied?

'Ja. Dat wil overigens niet zeggen dat er nooit iets mis kan gaan.'

Dit is daarbij niet het eerste voorbeeld van een zorgaanbieder die veel te hoge winsten maakt en niet de zorg levert waarvoor wordt betaald. Is dat niet een hele belangrijke verklaring voor de steeds maar oplopende zorgkosten?

'Volgens onze analyse stijgen de kosten van de zorg vooral doordat onze inwoners steeds beter de weg naar de sociale wijkteams en dus naar de zorg weten te vinden. Dat neemt niet weg dat we scherp moeten blijven toezien op de juiste besteding van zorggelden.'

Wat gaat de gemeente eraan doen om het geld terug te halen?

'Waar we dat hard kunnen maken, zijn er inderdaad procedures om teveel betaald zorggeld terug te vorderen en gebeurt dit ook.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • D66 stelt Utrechts jeugdzorgmodel als Arnhems voorbeeld

  25 februari 2020
  ARNHEM - 'We zien aan alle kanten dat het zoals het nu gaat op de lange termijn niet houdbaar is', zegt Sabine Andeweg (D66) in reactie op de nieuwe Arnhemse bezuinigingsvoorstellen op jeugdzorg. Arnhem kan volgens haar leren van Utrecht. 'Qua systematiek een modelgemeente.'
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogste rechter: géén supermarkt op voormalige Intratuin-locatie Twello

  28 februari 2020
  TWELLO - Er komt definitief geen supermarkt in het voormalige pand van de Intratuin in Twello. Dat heeft de Raad van State bepaald. Die oordeelt dat het college terecht weigert een vergunning te verlenen voor de supermarkt.
 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend