Logo De Belofte

ARNHEM - Zorgonderneming Flexzorg kon in Arnhem nog jaren zorg leveren nadat fraudesignalen bij de gemeente bekend waren. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Volgens wethouder Roeland van der Zee heeft de gemeente de zorg wel onder controle.

Volgens het onderzoek was er zelfs nog een kennismakingsgesprek met Flexzorg na de fraudesignalen. Het is niet voor het eerst dat zorgaanbieders in Arnhem winst maken, maar onvoldoende zorg leveren. 

Zie ook: Klagende cliënten, tonnen winst voor de zorgdirecteur

Waarom is de gemeente Arnhem gewoon doorgegaan met deze zorgaanbieder met dit verleden in Apeldoorn?

Van der Zee: 'Arnhem had al een contract met Flexzorg toen er signalen binnenkwamen vanuit Apeldoorn. Na deze signalen is dit opgepakt door de toezichthouders en zijn Arnhemse wijkteams terughoudend geweest in het toewijzen van cliënten.'

'Vervolgens is er met Flexzorg gesproken over beschermd wonen, maar daar is geen contract voor getekend. Ook zijn de eisen in de huidige contracten getoetst, Flexzorg voldeed. Daarna is gecontroleerd op de kwaliteit van zorg.' 

Cliëntenstop en contractopzegging voor aandacht in de media
Roeland van der Zee

'Dat een aanbieder in Apeldoorn niet voldoet betekent niet bij voorbaat dat de aanbieder in deze regio niet voldoet. Wel is het een aanleiding om de aanbieder scherp te volgen en dat is gebeurd. De uitkomst daarvan bij Flexzorg is een cliëntenstop en contractopzegging.'

Zie ook: Cliënt zat in buitenland, maar zorgaanbieder declareerde toch tientallen uren zorg

Hoe kan het dat zo'n bedrijf reclasseringscliënten mag begeleiden? En waarom licht u jeugdbescherming en reclassering niet in als zij er cliënten hebben zitten?

'Reclassering bepaalt zelf waar zij cliënten naar verwijzen. De gemeente heeft geen inkooprelatie met de reclassering, alleen met jeugdreclassering. Jeugdreclassering wist wel van de signalen uit Apeldoorn. Inmiddels zijn er wel afspraken gemaakt over het uitwisselen van informatie.'

'De instellingen waar wij mee werken worden sinds 2019 proactief geïnformeerd over onderzoeken die lopen naar zorgaanbieders. Ook moeten jeugdbescherming en reclassering vanaf komende juli doorverwijzen naar een aanbieder waar de gemeente een contract mee heeft.' 

Foto: ANP

Het lijkt erop dat elke keer als er een journalist aan de boom gaat schudden van de Arnhemse zorgaanbieders, er lijken uit de kast komen rollen. Wat zegt dat over het Arnhemse zorgsysteem en het toezicht daarop?

'In het geval van Flexzorg was er al een cliëntenstop en contractopzegging gegeven nog voordat er aandacht in de media was. Er zijn meer aanbieders waarbij proactief de contracten zijn opgezegd. Daarnaast loopt er onderzoek naar verschillende aanbieders.'

Hoe kijkt u op dit moment aan tegen de manier waarop Arnhem zorg inkoopt? De inkoopafdeling heeft ook na het ontvangen van de waarschuwingen vanuit Apeldoorn nog een kennismakingsgesprek met Flexzorg gevoerd.

'Inmiddels is duidelijk dat de uitgangspunten van de huidige inkoop niet meer voldeden. Dat is eind 2018 vastgesteld en heeft geleid tot een nieuwe inkoop per 1 juli 2020. Daarnaast is de inschrijving op de huidige contractering gesloten per 1 juni 2019. Ook is een regionaal kwaliteitskader vastgesteld. Dit betekent intensievere kwaliteitstoetsing bij inschrijving en op de naleving.'

Is de gemeente nog wel in control op dit gebied?

'Ja. Dat wil overigens niet zeggen dat er nooit iets mis kan gaan.'

Dit is daarbij niet het eerste voorbeeld van een zorgaanbieder die veel te hoge winsten maakt en niet de zorg levert waarvoor wordt betaald. Is dat niet een hele belangrijke verklaring voor de steeds maar oplopende zorgkosten?

'Volgens onze analyse stijgen de kosten van de zorg vooral doordat onze inwoners steeds beter de weg naar de sociale wijkteams en dus naar de zorg weten te vinden. Dat neemt niet weg dat we scherp moeten blijven toezien op de juiste besteding van zorggelden.'

Wat gaat de gemeente eraan doen om het geld terug te halen?

'Waar we dat hard kunnen maken, zijn er inderdaad procedures om teveel betaald zorggeld terug te vorderen en gebeurt dit ook.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend