Logo De Belofte

ARNHEM - Mensen die in Arnhem dakloos raken moeten soms 125 dagen wachten voor ze begeleiding krijgen. Gemiddeld duurt dat 54 dagen. Dat moet korter, vindt het Arnhemse college.

Het is één van de adviezen die het stadsbestuur overneemt, na bestudering van het onderzoeksrapport waarin daklozen zelf aan het woord kwamen. Hoewel de wachttijdverkorting onderzocht wordt, houdt wethouder Martien Louwers een slag om de arm. Een begeleidingstraject is volgens haar namelijk maatwerk waaraan uitgebreid onderzoek naar onder meer verslaving, schulden, eerdere hulpverlening en de medische situatie vooraf gaat.

Zie ook: Arnhemse daklozen willen sneller hulp en een menselijkere benadering

Daklozenloket

Ook wordt de mogelijkheid voor een daklozenloket onderzocht. Eén plek waar een dakloze met al zijn vragen, gedurende zijn hele traject terecht kan. Op dit moment is deze informatie versnipperd beschikbaar, constateert Louwers. Ook wil zij tegemoet komen aan de behoefte aan 'zinvolle dagactiviteiten'.

Voor daklozen met 'psychische problematiek of verward gedrag' die een prikkelarme omgeving nodig hebben, zijn eenpersoonskamers beschikbaar. Bij crisissituaties die niet zwaar genoeg zijn voor een 'ggz-crisisbed' is als pilot een zogeheten 'zorgcarrouselsysteem' ingericht. Daarin werken verschillende organisaties samen aan een 'time-out voorziening'.

'Wachttijden zijn altijd ontkend'

'De lange wachttijden zijn altijd ontkend', zegt PvdA-raadslid Ria de Vries. 'Nu staat er zwart op wit dat dit wel 125 dagen kan duren. Dan zit iemand al ruim vier maanden in de opvang en is er nog niks gedaan. Er is geen uitkering, ziektekostenverzekering of briefadres geregeld.'

'Behalve de goede ideeën staat er nog nergens hoe de plannen worden uitgevoerd', ziet De Vries bovendien. En daarover maakt ook fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP) zich zorgen. 'Het is een dikke mist. Er is wel wat meer nodig om mensen van straat te krijgen en te helpen.'

Eerder stelde Elfrink vragen over hoe het college met de adviezen om wil gaan. Die worden volgens hem ook met deze brief niet beantwoord. 'Geen enkel antwoord op de vraag hoe we deze mensen weer een dak boven hun hoofd geven, met de juiste begeleiding die daar bijhoort.'

Zie ook: Arnhem neemt deel aan proef voor dakloze jongeren

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • D66 stelt Utrechts jeugdzorgmodel als Arnhems voorbeeld

  25 februari 2020
  ARNHEM - 'We zien aan alle kanten dat het zoals het nu gaat op de lange termijn niet houdbaar is', zegt Sabine Andeweg (D66) in reactie op de nieuwe Arnhemse bezuinigingsvoorstellen op jeugdzorg. Arnhem kan volgens haar leren van Utrecht. 'Qua systematiek een modelgemeente.'
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogste rechter: géén supermarkt op voormalige Intratuin-locatie Twello

  28 februari 2020
  TWELLO - Er komt definitief geen supermarkt in het voormalige pand van de Intratuin in Twello. Dat heeft de Raad van State bepaald. Die oordeelt dat het college terecht weigert een vergunning te verlenen voor de supermarkt.
 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend