Logo De Belofte

ARNHEM - Mensen die in Arnhem dakloos raken moeten soms 125 dagen wachten voor ze begeleiding krijgen. Gemiddeld duurt dat 54 dagen. Dat moet korter, vindt het Arnhemse college.

Het is één van de adviezen die het stadsbestuur overneemt, na bestudering van het onderzoeksrapport waarin daklozen zelf aan het woord kwamen. Hoewel de wachttijdverkorting onderzocht wordt, houdt wethouder Martien Louwers een slag om de arm. Een begeleidingstraject is volgens haar namelijk maatwerk waaraan uitgebreid onderzoek naar onder meer verslaving, schulden, eerdere hulpverlening en de medische situatie vooraf gaat.

Zie ook: Arnhemse daklozen willen sneller hulp en een menselijkere benadering

Daklozenloket

Ook wordt de mogelijkheid voor een daklozenloket onderzocht. Eén plek waar een dakloze met al zijn vragen, gedurende zijn hele traject terecht kan. Op dit moment is deze informatie versnipperd beschikbaar, constateert Louwers. Ook wil zij tegemoet komen aan de behoefte aan 'zinvolle dagactiviteiten'.

Voor daklozen met 'psychische problematiek of verward gedrag' die een prikkelarme omgeving nodig hebben, zijn eenpersoonskamers beschikbaar. Bij crisissituaties die niet zwaar genoeg zijn voor een 'ggz-crisisbed' is als pilot een zogeheten 'zorgcarrouselsysteem' ingericht. Daarin werken verschillende organisaties samen aan een 'time-out voorziening'.

'Wachttijden zijn altijd ontkend'

'De lange wachttijden zijn altijd ontkend', zegt PvdA-raadslid Ria de Vries. 'Nu staat er zwart op wit dat dit wel 125 dagen kan duren. Dan zit iemand al ruim vier maanden in de opvang en is er nog niks gedaan. Er is geen uitkering, ziektekostenverzekering of briefadres geregeld.'

'Behalve de goede ideeën staat er nog nergens hoe de plannen worden uitgevoerd', ziet De Vries bovendien. En daarover maakt ook fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP) zich zorgen. 'Het is een dikke mist. Er is wel wat meer nodig om mensen van straat te krijgen en te helpen.'

Eerder stelde Elfrink vragen over hoe het college met de adviezen om wil gaan. Die worden volgens hem ook met deze brief niet beantwoord. 'Geen enkel antwoord op de vraag hoe we deze mensen weer een dak boven hun hoofd geven, met de juiste begeleiding die daar bijhoort.'

Zie ook: Arnhem neemt deel aan proef voor dakloze jongeren

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Arnhem wil investeren in crisistijd en ziet schuldenberg groeien

  24 september 2020
  ARNHEM - Schulden lopen op, potjes worden leeg getrokken en de financiële stabiliteit daalt, blijkt uit de woensdag gepresenteerde begroting van de gemeente Arnhem voor de komende jaren. Het is een logisch gevolg van de Arnhemse keuzes om juist in deze crisistijd extra te investeren. "Er bestaat nu eenmaal geen gratis geld", constateert wethouder Ronald Paping.
 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Hoe duurzaamheidsplannen Gelderland de komende jaren veranderen

  27 september 2020
  KLARENBEEK - Menig spandoek hangt er al. Maar ondanks de weerstand bij inwoners moeten er in de provincie honderden windmolens en duizenden hectares zonneparken komen. Om aan het Klimaatakkoord te voldoen, ontkomen gemeenten er niet aan om daar de komende tien jaar aan mee te werken.
 • Nog veel twijfels bij Noord-Veluwse politiek over klimaatstrategie

  27 september 2020
  DOORNSPIJK - Veel raadsleden op de Noord-Veluwe twijfelen over de duurzaamheidsplannen die de afgelopen tijd op hun bureau zijn beland. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle fracties op de Noord-Veluwe.
 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend