Logo De Belofte

ARNHEM - Mensen die in Arnhem dakloos raken moeten soms 125 dagen wachten voor ze begeleiding krijgen. Gemiddeld duurt dat 54 dagen. Dat moet korter, vindt het Arnhemse college.

Het is één van de adviezen die het stadsbestuur overneemt, na bestudering van het onderzoeksrapport waarin daklozen zelf aan het woord kwamen. Hoewel de wachttijdverkorting onderzocht wordt, houdt wethouder Martien Louwers een slag om de arm. Een begeleidingstraject is volgens haar namelijk maatwerk waaraan uitgebreid onderzoek naar onder meer verslaving, schulden, eerdere hulpverlening en de medische situatie vooraf gaat.

Zie ook: Arnhemse daklozen willen sneller hulp en een menselijkere benadering

Daklozenloket

Ook wordt de mogelijkheid voor een daklozenloket onderzocht. Eén plek waar een dakloze met al zijn vragen, gedurende zijn hele traject terecht kan. Op dit moment is deze informatie versnipperd beschikbaar, constateert Louwers. Ook wil zij tegemoet komen aan de behoefte aan 'zinvolle dagactiviteiten'.

Voor daklozen met 'psychische problematiek of verward gedrag' die een prikkelarme omgeving nodig hebben, zijn eenpersoonskamers beschikbaar. Bij crisissituaties die niet zwaar genoeg zijn voor een 'ggz-crisisbed' is als pilot een zogeheten 'zorgcarrouselsysteem' ingericht. Daarin werken verschillende organisaties samen aan een 'time-out voorziening'.

'Wachttijden zijn altijd ontkend'

'De lange wachttijden zijn altijd ontkend', zegt PvdA-raadslid Ria de Vries. 'Nu staat er zwart op wit dat dit wel 125 dagen kan duren. Dan zit iemand al ruim vier maanden in de opvang en is er nog niks gedaan. Er is geen uitkering, ziektekostenverzekering of briefadres geregeld.'

'Behalve de goede ideeën staat er nog nergens hoe de plannen worden uitgevoerd', ziet De Vries bovendien. En daarover maakt ook fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP) zich zorgen. 'Het is een dikke mist. Er is wel wat meer nodig om mensen van straat te krijgen en te helpen.'

Eerder stelde Elfrink vragen over hoe het college met de adviezen om wil gaan. Die worden volgens hem ook met deze brief niet beantwoord. 'Geen enkel antwoord op de vraag hoe we deze mensen weer een dak boven hun hoofd geven, met de juiste begeleiding die daar bijhoort.'

Zie ook: Arnhem neemt deel aan proef voor dakloze jongeren

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend