Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De stichting Behoud SKB, die niet is uitgenodigd voor de regiogroep die zich buigt over de toekomst van de ziekenhuizen in de Achterhoek, roept ziekenhuisbestuur Santiz op de fusie tussen het SKB en het Slingeland ongedaan te maken zodat beide ziekenhuizen zelfstandig verder kunnen gaan.

In een open brief aan het Santizbestuur wordt een toekomstige samenwerking tussen het Slingeland in Doetinchem en het  SKB in Winterswijk niet uitgesloten, waarbij de ziekenhuizen zich ook richten op de topklinische ziekenhuizen Rijnstate in Arnhem (Slingeland) en MST in Enschede (SKB). 

Geen vertrouwen

In de open brief wordt gesteld dat er geen vertrouwen is in een gelijkwaardige fusie tussen beide Achterhoekse ziekenhuizen en dat 'de medisch specialisten van het SKB met hun vragen weinig serieus worden genomen. En: 'In het medisch specialistisch collectief Achterhoek is een verhouding ontstaan van een bovenliggende en een onderliggende partij.'

Daarom pleit de stichting Behoud SKB voor 'bestuurlijk defuseren' en moet ziekenhuisbestuur Santiz een stapje terug doen: 'Creëer rust en vooral ruimte voor een ontwerp van een doordacht plan.'

Belofte

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en het Slingeland Ziekenhuis zijn bestuurlijk gefuseerd waarbij twee jaar geleden de belofte werd gedaan dat er twee gelijkwaardige ziekenhuizen naast elkaar zouden blijven bestaan.

Santiz maakte eind vorig jaar echter bekend dat er afdelingen van het SKB zouden worden overgeheveld naar de nieuwbouw van het Slingeland in 2025. Een besluit dat inmiddels voorlopig is teruggedraaid. De juridische fusie staat voor 1 januari 2021 op stapel. 

De stichting Behoud SKB, voortgekomen uit de stichting Vrienden van het SKB, bestaat uit de Winterswijkers Hendrik Jan Mensink, Jan Bart Wilschut en Anjo Joldersma.  

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogste rechter: géén supermarkt op voormalige Intratuin-locatie Twello

  28 februari 2020
  TWELLO - Er komt definitief geen supermarkt in het voormalige pand van de Intratuin in Twello. Dat heeft de Raad van State bepaald. Die oordeelt dat het college terecht weigert een vergunning te verlenen voor de supermarkt.
 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend