Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De stichting Behoud SKB, die niet is uitgenodigd voor de regiogroep die zich buigt over de toekomst van de ziekenhuizen in de Achterhoek, roept ziekenhuisbestuur Santiz op de fusie tussen het SKB en het Slingeland ongedaan te maken zodat beide ziekenhuizen zelfstandig verder kunnen gaan.

In een open brief aan het Santizbestuur wordt een toekomstige samenwerking tussen het Slingeland in Doetinchem en het  SKB in Winterswijk niet uitgesloten, waarbij de ziekenhuizen zich ook richten op de topklinische ziekenhuizen Rijnstate in Arnhem (Slingeland) en MST in Enschede (SKB). 

Geen vertrouwen

In de open brief wordt gesteld dat er geen vertrouwen is in een gelijkwaardige fusie tussen beide Achterhoekse ziekenhuizen en dat 'de medisch specialisten van het SKB met hun vragen weinig serieus worden genomen. En: 'In het medisch specialistisch collectief Achterhoek is een verhouding ontstaan van een bovenliggende en een onderliggende partij.'

Daarom pleit de stichting Behoud SKB voor 'bestuurlijk defuseren' en moet ziekenhuisbestuur Santiz een stapje terug doen: 'Creëer rust en vooral ruimte voor een ontwerp van een doordacht plan.'

Belofte

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en het Slingeland Ziekenhuis zijn bestuurlijk gefuseerd waarbij twee jaar geleden de belofte werd gedaan dat er twee gelijkwaardige ziekenhuizen naast elkaar zouden blijven bestaan.

Santiz maakte eind vorig jaar echter bekend dat er afdelingen van het SKB zouden worden overgeheveld naar de nieuwbouw van het Slingeland in 2025. Een besluit dat inmiddels voorlopig is teruggedraaid. De juridische fusie staat voor 1 januari 2021 op stapel. 

De stichting Behoud SKB, voortgekomen uit de stichting Vrienden van het SKB, bestaat uit de Winterswijkers Hendrik Jan Mensink, Jan Bart Wilschut en Anjo Joldersma.  

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend