AALTEN - Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten hoopt via een amendement steun te krijgen voor de aanschaf van vier tot zes extra tankautospuiten voor de brandweer in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De 22 burgemeesters in de veiligheidsregio vergaderen woensdagavond over de voorgestelde bezuinigingen binnen de VNOG.
Volgens de VNOG kunnen de meeste brandweerposten wel uit met één tankautospuit, sommige krijgen er twee. Met name in de Achterhoek komt het uitgangspunt dat twee tankautospuiten binnen 15 minuten ter plekke moeten zijn onder druk te staan.
Niet uit te leggen
Een adviescommissie heeft de VNOG op 10 december vorig jaar gevraagd nog eens naar die zogenaamde witte vlekken te kijken, maar op 11 december kwam er al een negatief antwoord. 'Merkwaardig, het advies wordt overgenomen maar er wordt niets mee gedaan. Ik kan me niet voorstellen dat dit al binnen een dag is gedaan', zegt Stapelkamp. 'Het gevolg is dat de veiligheid in de witte vlekken minder gewaarborgd is dan in andere gebieden en dat is niet uit te leggen. De VNOG dient al haar inwoners gelijk te behandelen.'
Te weinig robuust
Stapelkamp hoopt zijn collega's van de noodzaak van méér tweede tankautospuiten te overtuigen. 'Met het verlies van maar liefst acht van de 26 tankautospuiten in de Achterhoek wordt de slagkracht en veerkracht van de organisatie te beperkt en te weinig robuust', zegt de Aaltense burgemeester, die een amendement zal indienen.
'Een extra tankautospuit kost naar opgave van de directie 56.500 euro, met vier tot zes tankautospuiten erbij in de hele veiligheidsregio gaat het dan om 226.000 tot 339.000 euro erbij ten opzichte van het huidige voorstel.Op een begroting van 60 miljoen euro is dat niet erg veel, minder dan 1 procent. Het lijkt mij een bedrag dat de veiligheid van de bewoners in de witte vlekken waard is. Volgens onderzoek is de VNOG eerder een goedkope dan een dure veiligheidsregio.'
Grote zorg
Het gebruik van één tankautospuit heeft gevolgen voor de bezetting van de brandweerposten, stelt Stapelkamp: 'Minder materieel betekent logischerwijs ook minder personeel op de posten, dat kan oplopen tot 30 procent minder vrijwilligers. Het aantal uitrukken blijft gelijk of loopt op, waardoor de werkdruk voor de overgebleven vrijwilligers zal toenemen. Dat is ook een punt van grote zorg.'
Zie ook: Brandweer: grote zorgen om verlies wagens Veluwe en Achterhoek
Overig verkiezingsnieuws
-
ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
-
DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
-
ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
-
ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
-
ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
Het laatste nieuws uit Aalten
-
AALTEN - Henk Meerdink is dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in Aalten onderscheiden met de Aaltense eremedaille. Hij zwaaide na 42 jaar af als raadslid en werd door burgemeester Anton Stapelkamp toegesproken en vereerd met de eremedaille.
-
AALTEN - De gemeente Aalten neemt muziekdocenten van Boogie Woogie in dienst. Dat is het gevolg van de breuk van Aalten met de muziekschool in Winterswijk. Aalten vindt de kosten voor de huisvesting in Winterswijk te duur. De Aaltense muziekverenigingen nemen het onderwijs voor harmonie en fanfare in eigen hand.
-
AALTEN - De gemeenteraad van Aalten kiest voor een fietspad 'met twee richtingen' aan de dorpszijde op de Ringweg (N318) in Aalten. Dat betekent dat fietsers op het fietspad vanuit Varsseveld rechtdoor kunnen fietsen op de 'Gesinkbult' richting Winterswijk.
-
AALTEN - Zestig vrouwen in Aalten hebben zich bij burgemeester én cursusleider Anton Stapelkamp opgegeven om meer te weten te komen over de lokale politiek. Vooralsnog heeft één vrouw serieuze ambities in de lokale politiek te gaan.
-
AALTEN - Oost-Achterhoekse leden van de Koninklijke Horeca Nederland slaan de handen ineen om de coronacrisis het hoofd te bieden. 'We moeten zorgen dat we goed voorbereid zijn op de kaalslag die gaat komen. Het wordt leeg in onze bedrijven', zegt regiobestuurder Martin Huning van de Koninlijke Horeca Nederland.