Logo De Belofte

AALTEN - Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten hoopt via een amendement steun te krijgen voor de aanschaf van vier tot zes extra tankautospuiten voor de brandweer in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De 22 burgemeesters in de veiligheidsregio vergaderen woensdagavond over de voorgestelde bezuinigingen binnen de VNOG.

Volgens de VNOG kunnen de meeste brandweerposten wel uit met één tankautospuit, sommige krijgen er twee. Met name in de Achterhoek komt het uitgangspunt dat twee tankautospuiten binnen 15 minuten ter plekke moeten zijn onder druk te staan.

Niet uit te leggen

Een adviescommissie heeft de VNOG op 10 december vorig jaar gevraagd nog eens naar die zogenaamde witte vlekken te kijken, maar op 11 december kwam er al een negatief antwoord. 'Merkwaardig, het advies wordt overgenomen maar er wordt niets mee gedaan. Ik kan me niet voorstellen dat dit al binnen een dag is gedaan', zegt Stapelkamp. 'Het gevolg is dat de veiligheid in de witte vlekken minder gewaarborgd is dan in andere gebieden en dat is niet uit te leggen. De VNOG dient al haar inwoners gelijk te behandelen.'

Te weinig robuust

Stapelkamp hoopt zijn collega's van de noodzaak van méér tweede tankautospuiten te overtuigen. 'Met het verlies van maar liefst acht van de 26 tankautospuiten in de Achterhoek wordt de slagkracht en veerkracht van de organisatie te beperkt en te weinig robuust', zegt de Aaltense burgemeester, die een amendement zal indienen.

'Een extra tankautospuit kost naar opgave van de directie 56.500 euro, met vier tot zes tankautospuiten erbij in de hele veiligheidsregio gaat het dan om 226.000 tot 339.000 euro erbij ten opzichte van het huidige voorstel.Op een begroting van 60 miljoen euro is dat niet erg veel, minder dan 1 procent. Het lijkt mij een bedrag dat de veiligheid van de bewoners in de witte vlekken waard is. Volgens onderzoek is de VNOG eerder een goedkope dan een dure veiligheidsregio.'   

Grote zorg

Het gebruik van één tankautospuit heeft gevolgen voor de bezetting van de brandweerposten, stelt Stapelkamp: 'Minder materieel betekent logischerwijs ook minder personeel op de posten, dat kan oplopen tot 30 procent minder vrijwilligers. Het aantal uitrukken blijft gelijk of loopt op, waardoor de werkdruk voor de overgebleven vrijwilligers zal toenemen. Dat is ook een punt van grote zorg.'

Zie ook: Brandweer: grote zorgen om verlies wagens Veluwe en Achterhoek

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
 • Montferland wil meer ouderen laten sporten

  27 februari 2020
  DIDAM - Omdat inwoners steeds vaker individueel sporten en dorpen door fusies sportvelden kwijtraken, wil Montferland meer duidelijkheid geven over de mogelijkheden qua sport. De wethouder zet met het nieuwe beleid in op verbinding tussen partijen en vindt dat er in elke kern en doelgroep gesport moet worden.
 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.

Het laatste nieuws uit Aalten

 • Albert Heijn in Aalten kan uitbreiden, bibliotheek verhuist

  25 februari 2020
  AALTEN - De Albert Heijn op de Hoven in Aalten mag uitbreiden met drie appartementen boven de supermarkt en een parkeerkelder eronder. Dat betekent dat de bibliotheek naar de Lage Blik verhuist. De gemeenteraad van Aalten had er dinsdagavond unaniem 334.000 euro voor over.
 • Woonwinkel in Aalten dreigt te verzuipen door grotere Albert Heijn

  07 februari 2020
  AALTEN - Berry en Regina Warner van een woonwinkel in de Hogestraat in Aalten zijn tegen het afsluiten van de doorgang van de parkeerplaats van de Albert Heijn naar 'hun' straat. De klanten van de supermarkt zijn hun reddingsboei.
 • Burgemeester Aalten hamert op extra brandweerwagens

  14 januari 2020
  AALTEN - Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten hoopt via een amendement steun te krijgen voor de aanschaf van vier tot zes extra tankautospuiten voor de brandweer in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De 22 burgemeesters in de veiligheidsregio vergaderen woensdagavond over de voorgestelde bezuinigingen binnen de VNOG.
 • Aalten laat inwoners meepraten, maar niemand komt opdagen

  14 januari 2020
  AALTEN - Een kwalitatief beter raadsdebat en meer inbreng voor de inwoners van de gemeente Aalten. Dat is de insteek van een halfjaarlijkse proef met een nieuwe opzet voor de vergaderstructuur van de gemeenteraad. Maar de inwoners lieten de eerste keer al verstek gaan, waardoor de vergadering werd geschrapt.
 • Onbewaakte spoorwegovergangen in Aalten worden afgesloten

  12 december 2019
  AALTEN - De onbewaakte spoorwegovergangen op het Kleuverspad en de Groot Heinenweg in Aalten worden uit veiligheidsoverwegingen gesloten.Bij de eerste overweg komt een alternatieve route en bij de laatste heeft ProRail grond aangekocht, zodat de boer iets verderop voor de bedrijfsvoering niet meer afhankelijk is van de overweg.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend