Logo De Belofte

AALTEN - Een kwalitatief beter raadsdebat en meer inbreng voor de inwoners van de gemeente Aalten. Dat is de insteek van een halfjaarlijkse proef met een nieuwe opzet voor de vergaderstructuur van de gemeenteraad. Maar de inwoners lieten de eerste keer al verstek gaan, waardoor de vergadering werd geschrapt.

Burgemeester Anton Stapelkamp laat zich niet van de wijs brengen. ‘De cultuurnota die op de agenda stond, is niet de meest spannende nota. Bovendien waren er weinig grote veranderingen en hoeft geen enkele partij te vrezen voor de subsidie’, zegt Stapelkamp. ‘Het was leuk geweest voor het nieuwe systeem als er mensen waren gekomen, maar het is wel te begrijpen dat dat niet het geval was.’

Proef voor half jaar

Geen rondetafelgesprekken meer gevolgd door de raadsvergadering, maar daarvoor komen tijdens de proef voor een half jaar drie sessies in de plaats: beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. De raadsleden konden vorige week proefdraaien.

Fracties kunnen schriftelijk vragen stellen en worden tijdens een tafelgesprek door inwoners bijgepraat over hun standpunten (beeldvorming). Vervolgens gaan de raadsleden met elkaar in debat (oordeelsvorming) en de laatste stap is de formele raadsvergadering (Besluitvorming). Omdat er al over de agendapunten is gedebatteerd is de verwachting dat er meer hamerstukken op de agenda zullen staan.

Puntiger

Deze dinsdagavond is de eerste oordeelsvorming, de voormalige RTG (rondetafelgesprek). De fracties moeten het doen zonder inbreng van de inwoners, die zoals gezegd verstek lieten gaan.

‘Technische vragen worden niet meer gesteld, dat kan alleen schriftelijk. Het wordt puntiger, want raadsleden kunnen alleen zeggen wat ze ervan vinden en of wat er veranderd moet worden. Wethouders kunnen alleen op die vragen antwoorden', legt Stapelkant uit.

Beter op de hoogte

Volgens de burgemeester vereist de nieuwe aanpak meer dossierkennis. 'Raadsleden moeten veel beter op de hoogte zijn van een onderwerp dan in het verleden en krijgen ook betere antwoorden.'

'Een antwoord op papier beklijft ook beter dan mondeling. Aan het eind van de beraadslaging kan het een hamerstuk worden, eventueel met stemverklaring. Als ze er een bespreekstuk van willen maken voor de besluitvormende raad moeten ze direct óf een motie óf een amendement indienen. Bedoeling is dat de vergaderingen meer kwaliteit krijgen.’    

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.

Het laatste nieuws uit Aalten

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend