Logo De Belofte

AALTEN - Een kwalitatief beter raadsdebat en meer inbreng voor de inwoners van de gemeente Aalten. Dat is de insteek van een halfjaarlijkse proef met een nieuwe opzet voor de vergaderstructuur van de gemeenteraad. Maar de inwoners lieten de eerste keer al verstek gaan, waardoor de vergadering werd geschrapt.

Burgemeester Anton Stapelkamp laat zich niet van de wijs brengen. ‘De cultuurnota die op de agenda stond, is niet de meest spannende nota. Bovendien waren er weinig grote veranderingen en hoeft geen enkele partij te vrezen voor de subsidie’, zegt Stapelkamp. ‘Het was leuk geweest voor het nieuwe systeem als er mensen waren gekomen, maar het is wel te begrijpen dat dat niet het geval was.’

Proef voor half jaar

Geen rondetafelgesprekken meer gevolgd door de raadsvergadering, maar daarvoor komen tijdens de proef voor een half jaar drie sessies in de plaats: beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. De raadsleden konden vorige week proefdraaien.

Fracties kunnen schriftelijk vragen stellen en worden tijdens een tafelgesprek door inwoners bijgepraat over hun standpunten (beeldvorming). Vervolgens gaan de raadsleden met elkaar in debat (oordeelsvorming) en de laatste stap is de formele raadsvergadering (Besluitvorming). Omdat er al over de agendapunten is gedebatteerd is de verwachting dat er meer hamerstukken op de agenda zullen staan.

Puntiger

Deze dinsdagavond is de eerste oordeelsvorming, de voormalige RTG (rondetafelgesprek). De fracties moeten het doen zonder inbreng van de inwoners, die zoals gezegd verstek lieten gaan.

‘Technische vragen worden niet meer gesteld, dat kan alleen schriftelijk. Het wordt puntiger, want raadsleden kunnen alleen zeggen wat ze ervan vinden en of wat er veranderd moet worden. Wethouders kunnen alleen op die vragen antwoorden', legt Stapelkant uit.

Beter op de hoogte

Volgens de burgemeester vereist de nieuwe aanpak meer dossierkennis. 'Raadsleden moeten veel beter op de hoogte zijn van een onderwerp dan in het verleden en krijgen ook betere antwoorden.'

'Een antwoord op papier beklijft ook beter dan mondeling. Aan het eind van de beraadslaging kan het een hamerstuk worden, eventueel met stemverklaring. Als ze er een bespreekstuk van willen maken voor de besluitvormende raad moeten ze direct óf een motie óf een amendement indienen. Bedoeling is dat de vergaderingen meer kwaliteit krijgen.’    

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.

Het laatste nieuws uit Aalten

 • Burgemeester Aalten hamert op extra brandweerwagens

  14 januari 2020
  AALTEN - Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten hoopt via een amendement steun te krijgen voor de aanschaf van vier tot zes extra tankautospuiten voor de brandweer in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De 22 burgemeesters in de veiligheidsregio vergaderen woensdagavond over de voorgestelde bezuinigingen binnen de VNOG.
 • Aalten laat inwoners meepraten, maar niemand komt opdagen

  14 januari 2020
  AALTEN - Een kwalitatief beter raadsdebat en meer inbreng voor de inwoners van de gemeente Aalten. Dat is de insteek van een halfjaarlijkse proef met een nieuwe opzet voor de vergaderstructuur van de gemeenteraad. Maar de inwoners lieten de eerste keer al verstek gaan, waardoor de vergadering werd geschrapt.
 • Onbewaakte spoorwegovergangen in Aalten worden afgesloten

  12 december 2019
  AALTEN - De onbewaakte spoorwegovergangen op het Kleuverspad en de Groot Heinenweg in Aalten worden uit veiligheidsoverwegingen gesloten.Bij de eerste overweg komt een alternatieve route en bij de laatste heeft ProRail grond aangekocht, zodat de boer iets verderop voor de bedrijfsvoering niet meer afhankelijk is van de overweg.
 • Ook Aalten maakt zich sterk voor volwaardig ziekenhuis in Winterswijk

  05 december 2019
  AALTEN - De gemeenteraad van Aalten schaart zich, in navolging van de Winterswijkse raad, unaniem achter het behoud van een volwaardig Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. De Aaltense fracties zullen waar nodig een krachtig signaal afgeven, zo laat CDA-fractievoorzitter Raimond Smit namens alle fracties weten.
 • Aalten hoopt op extra windmolens en zonneparken

  27 november 2019
  AALTEN - Aalten hoopt door middel van extra windmolens en particuliere initiatieven voor zonneparken in 2030 energieneutraal te zijn. 'Dat streven we na', zei wethouder Martin Veldhuizen dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Het Aaltense Plan van Aanpak Duurzaamheid werd na drie amendementen en negen moties door de gemeenteraad aangenomen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend