Logo De Belofte

NUNSPEET - De initiatiefnemer van de restauratie van landgoed de Grote Bunte, moet met zijn plan terug naar de tekentafel. Dat is de conclusie na een inspraakavond bij de gemeente, maandagavond. Vrijwel de meeste partijen zijn het daar over eens. Er moet eerst worden overlegd met de buurt.

Er was veel kritiek op en er zijn nog veel vragen over het plan dat ondernemer Harry Frens heeft voor landgoed De Grote Bunte. Hij wil het landhuis opknappen en gebruiken voor de huisvesting voor dementerende bejaarden. Daarnaast wil Frens veertien woningen op het landgoed bouwen. En vooral dat laatste zorgde voor de nodige onrust onder de Nunspeetse bevolking. 

Met name het feit dat de plannen eerst in de media bekend werden gemaakt, werd niet gewaardeerd door de partijen. Conny Janssen van Gemeentebelang daarover: 'De meeste bewoners gaan uit van wat er in de krant staat en vormen meteen een oordeel', aldus Janssen. Ze had liever gezien dat de gemeente zelf met een persbericht was gekomen, zodat de initiatiefnemer niet van te voren al met 3-0 achter staat. Dat moet de volgende keer anders vindt Janssen.

Transparantie

Evert Leusink van de ChristenUnie vindt verder dat er sprake is van 'gebrek aan transparantie'. Leusink: 'De woningen langs de Molenweg moeten geld opleveren om het opknappen van het landhuis te bekostigen. Maar dat is niet controleerbaar door gebrek aan transparantie. Terwijl dat juist het hoofdargument is. Dat er kritiek op deze plannen zou komen kon je op je klompen aanvoelen en dat vinden we ook terecht.' Leusink vindt dat het plan terug genomen moet worden en dat er op een later moment een ander plan moet worden ingediend.

En dat vinden meer partijen. Marianne Frijlink van de VVD vat het samen: 'Wel fijn dat er eindelijk iets met de Grote Bunte gebeurt. De partij die het landhuis wil opknappen heeft al veel mooie dingen voor Nunspeet gedaan. Maar er wordt best laat met de bewoners gesproken en dat is jammer.'

Koos Meijer van CDA merkt op dat het gaat om het instemmen met een principe-verzoek. 'Maar', zo zegt Meijer, 'Instemmen met een principeverzoek betekent in veel gevallen dat een aantal zaken gaat rollen.' En ook Meijer vindt dat aan de betrokkenheid gewerkt moet worden. 'De kern wordt positief beoordeeld, maar het gaat om de zaken er omheen.'

Plan B

De voorzitter vatte na afloop van het debat de zaken samen: De raad heeft kennis genomen van het plan van de initiatiefnemer, maar vraagt om een aangepast plan. Er moet dus een plan B komen. De financiën blijven overigens voorlopig nog wel geheim.

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • 'Van Defensie leren over getraumatiseerde zorgmedewerkers'

  17 mei 2020
  NUNSPEET - Er is een vergelijking te maken tussen wat zorgmedewerkers in coronatijd meemaken en militairen die uitgezonden worden 'en ook ernstige zaken meemaken'. Dat zegt burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet. Hij wil daarom leren hoe Defensie met posttraumatische stressstoornissen (PTSS) omgaat.
 • Burgemeester Nunspeet overtreedt privacywet bewust om coronacrisis

  16 mei 2020
  NUNSPEET - Burgemeester Breunis van de Weerd van het zwaar getroffen Nunspeet heeft de privacywet meermaals overtreden tijdens de coronacrisis om erger te voorkomen. 'Er zijn echt momenten dat ik bewust verder ben gegaan dan de wet mij eigenlijk toestaat. Vanwege de crisissituatie en de de noodzaak om toch kennis te delen.'
 • 'Extra doden door doorgeslagen privacywet', zegt burgemeester van Nunspeet

  16 mei 2020
  NUNSPEET - 'De doorgeslagen privacywet heeft extra doden gekost.' Dat zegt burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet. 'Toen het parlement debatteerde over te weinig ic-bedden, overleden bij ons massaal mensen in verpleeghuizen. Niemand wist het, want officiële instanties mochten het niet melden.'
 • Burgemeester Putten informeert raad over impact coronavirus

  01 mei 2020
  PUTTEN - De Puttense burgemeester Lambooij heeft de gemeenteraad een zesde brief gestuurd over het coronavirus. In de brief schetst hij op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van het virus.
 • 33 appartementen in oud kantoorgebouw Nunspeet

  23 april 2020
  NUNSPEET - In een leegstand kantoorpand aan de Elspeterweg 12 in Nunspeet moeten 33 appartementen worden gerealiseerd. Ook komt er een algemene ruimte voor de bewoners. Tenminste, als het aan de gemeenteraad van Nunspeet ligt. Die heeft daar donderdagavond unaniem mee ingestemd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend