Logo De Belofte

NUNSPEET - De initiatiefnemer van de restauratie van landgoed de Grote Bunte, moet met zijn plan terug naar de tekentafel. Dat is de conclusie na een inspraakavond bij de gemeente, maandagavond. Vrijwel de meeste partijen zijn het daar over eens. Er moet eerst worden overlegd met de buurt.

Er was veel kritiek op en er zijn nog veel vragen over het plan dat ondernemer Harry Frens heeft voor landgoed De Grote Bunte. Hij wil het landhuis opknappen en gebruiken voor de huisvesting voor dementerende bejaarden. Daarnaast wil Frens veertien woningen op het landgoed bouwen. En vooral dat laatste zorgde voor de nodige onrust onder de Nunspeetse bevolking. 

Met name het feit dat de plannen eerst in de media bekend werden gemaakt, werd niet gewaardeerd door de partijen. Conny Janssen van Gemeentebelang daarover: 'De meeste bewoners gaan uit van wat er in de krant staat en vormen meteen een oordeel', aldus Janssen. Ze had liever gezien dat de gemeente zelf met een persbericht was gekomen, zodat de initiatiefnemer niet van te voren al met 3-0 achter staat. Dat moet de volgende keer anders vindt Janssen.

Transparantie

Evert Leusink van de ChristenUnie vindt verder dat er sprake is van 'gebrek aan transparantie'. Leusink: 'De woningen langs de Molenweg moeten geld opleveren om het opknappen van het landhuis te bekostigen. Maar dat is niet controleerbaar door gebrek aan transparantie. Terwijl dat juist het hoofdargument is. Dat er kritiek op deze plannen zou komen kon je op je klompen aanvoelen en dat vinden we ook terecht.' Leusink vindt dat het plan terug genomen moet worden en dat er op een later moment een ander plan moet worden ingediend.

En dat vinden meer partijen. Marianne Frijlink van de VVD vat het samen: 'Wel fijn dat er eindelijk iets met de Grote Bunte gebeurt. De partij die het landhuis wil opknappen heeft al veel mooie dingen voor Nunspeet gedaan. Maar er wordt best laat met de bewoners gesproken en dat is jammer.'

Koos Meijer van CDA merkt op dat het gaat om het instemmen met een principe-verzoek. 'Maar', zo zegt Meijer, 'Instemmen met een principeverzoek betekent in veel gevallen dat een aantal zaken gaat rollen.' En ook Meijer vindt dat aan de betrokkenheid gewerkt moet worden. 'De kern wordt positief beoordeeld, maar het gaat om de zaken er omheen.'

Plan B

De voorzitter vatte na afloop van het debat de zaken samen: De raad heeft kennis genomen van het plan van de initiatiefnemer, maar vraagt om een aangepast plan. Er moet dus een plan B komen. De financiën blijven overigens voorlopig nog wel geheim.

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • CU Nunspeet roept op: 'politie, werk mee aan Handle with Care!'

  07 juli 2020
  NUNSPEET - Op advies van de landelijke politie werkt de politie op de Noord-Veluwe niet mee aan Handle with Care. Dat vindt de ChristenUnie (CU), evenals het college van burgemeester en wethouders, teleurstellend. De lokale fractie trekt daarom aan de bel bij de fractie in de Tweede Kamer. “Misschien kan de landelijke politie vanuit het kabinet aangespoord worden dit standpunt te herzien,” vindt CU-raadslid Jennifer Elskamp.
 • 'Tankstation moet plaatsmaken voor nieuw stationsgebied Nunspeet'

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Er gaan steeds meer stemmen op binnen de gemeenteraad van Nunspeet om het tankstation aan de Nijverheidsweg op te laten kopen door de gemeente. Daarmee zou er meer ruimte moeten komen voor de ingrijpende verbouwing van het stationsgebied in Nunspeet. Dat blijkt tijdens een technische bespreking van de plannen. 
 • Wethouder Gert van den Berg van Nunspeet stopt

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Gert van den Berg heeft de gemeenteraad van Nunspeet meegedeeld per 1 augustus te stoppen als wethouder van de gemeente Nunspeet. Per 1 augustus 2020 wordt hij Manager Jeugd GGZ & Wmo bij de Dimence Groep.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Hoe duurzaamheidsplannen Gelderland de komende jaren veranderen

  27 september 2020
  KLARENBEEK - Menig spandoek hangt er al. Maar ondanks de weerstand bij inwoners moeten er in de provincie honderden windmolens en duizenden hectares zonneparken komen. Om aan het Klimaatakkoord te voldoen, ontkomen gemeenten er niet aan om daar de komende tien jaar aan mee te werken.
 • Nog veel twijfels bij Noord-Veluwse politiek over klimaatstrategie

  27 september 2020
  DOORNSPIJK - Veel raadsleden op de Noord-Veluwe twijfelen over de duurzaamheidsplannen die de afgelopen tijd op hun bureau zijn beland. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle fracties op de Noord-Veluwe.
 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend