Logo De Belofte

NUNSPEET - De initiatiefnemer van de restauratie van landgoed de Grote Bunte, moet met zijn plan terug naar de tekentafel. Dat is de conclusie na een inspraakavond bij de gemeente, maandagavond. Vrijwel de meeste partijen zijn het daar over eens. Er moet eerst worden overlegd met de buurt.

Er was veel kritiek op en er zijn nog veel vragen over het plan dat ondernemer Harry Frens heeft voor landgoed De Grote Bunte. Hij wil het landhuis opknappen en gebruiken voor de huisvesting voor dementerende bejaarden. Daarnaast wil Frens veertien woningen op het landgoed bouwen. En vooral dat laatste zorgde voor de nodige onrust onder de Nunspeetse bevolking. 

Met name het feit dat de plannen eerst in de media bekend werden gemaakt, werd niet gewaardeerd door de partijen. Conny Janssen van Gemeentebelang daarover: 'De meeste bewoners gaan uit van wat er in de krant staat en vormen meteen een oordeel', aldus Janssen. Ze had liever gezien dat de gemeente zelf met een persbericht was gekomen, zodat de initiatiefnemer niet van te voren al met 3-0 achter staat. Dat moet de volgende keer anders vindt Janssen.

Transparantie

Evert Leusink van de ChristenUnie vindt verder dat er sprake is van 'gebrek aan transparantie'. Leusink: 'De woningen langs de Molenweg moeten geld opleveren om het opknappen van het landhuis te bekostigen. Maar dat is niet controleerbaar door gebrek aan transparantie. Terwijl dat juist het hoofdargument is. Dat er kritiek op deze plannen zou komen kon je op je klompen aanvoelen en dat vinden we ook terecht.' Leusink vindt dat het plan terug genomen moet worden en dat er op een later moment een ander plan moet worden ingediend.

En dat vinden meer partijen. Marianne Frijlink van de VVD vat het samen: 'Wel fijn dat er eindelijk iets met de Grote Bunte gebeurt. De partij die het landhuis wil opknappen heeft al veel mooie dingen voor Nunspeet gedaan. Maar er wordt best laat met de bewoners gesproken en dat is jammer.'

Koos Meijer van CDA merkt op dat het gaat om het instemmen met een principe-verzoek. 'Maar', zo zegt Meijer, 'Instemmen met een principeverzoek betekent in veel gevallen dat een aantal zaken gaat rollen.' En ook Meijer vindt dat aan de betrokkenheid gewerkt moet worden. 'De kern wordt positief beoordeeld, maar het gaat om de zaken er omheen.'

Plan B

De voorzitter vatte na afloop van het debat de zaken samen: De raad heeft kennis genomen van het plan van de initiatiefnemer, maar vraagt om een aangepast plan. Er moet dus een plan B komen. De financiën blijven overigens voorlopig nog wel geheim.

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
 • Gemeente Nunspeet wil aandacht vestigen op bewustwording natuurbrandrisico’s

  20 februari 2020
  NUNSPEET - Evenals vorig jaar wil het gemeentebestuur van Nunspeet dit voorjaar weer de aandacht vestigen op natuurbrandrisico’s, en wat mensen zelf kunnen doen op die risico’s te verkleinen. Alle bewoners in risicovolle gebieden (bos- en natuurgebieden) zullen weer een brief in de bus krijgen met preventietips.
 • Bijeenkomsten: Natuurbrandpreventie, verkeers- en vervoersplan en woonvisie van de gemeente Nunspeet.

  20 februari 2020
  HULSHORST - In dorpshuis De Wieken in Hulshorst worden maandag 2 maart twee openbare bijeenkomsten gehouden over natuurbrandpreventie, het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan en de concept woonvisie van de gemeente Nunspeet.
 • Verkenners: Noord-Veluwse gemeenten moeten meer samenwerken, niet fuseren

  30 januari 2020
  ARNHEM - De provinciale verkenners voor de kop van de Veluwe pleiten voor meer bestuurlijke samenwerking tussen de Noord-Veluwse gemeenten. Vooral op het gebied van ICT, financiën, personeelsbeleid, facilitaire zaken en huisvesting zien de verkenners kans op een goede samenwerking. Dat is te lezen in hun rapport: 'Samen voor de Kop van de Veluwe - een pleidooi voor actie', dat donderdag verscheen.
 • Plan Grote Bunte terug naar de tekentafel

  13 januari 2020
  NUNSPEET - De initiatiefnemer van de restauratie van landgoed de Grote Bunte, moet met zijn plan terug naar de tekentafel. Dat is de conclusie na een inspraakavond bij de gemeente, maandagavond. Vrijwel de meeste partijen zijn het daar over eens. Er moet eerst worden overlegd met de buurt.

Overig verkiezingsnieuws

 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
 • Montferland wil meer ouderen laten sporten

  27 februari 2020
  DIDAM - Omdat inwoners steeds vaker individueel sporten en dorpen door fusies sportvelden kwijtraken, wil Montferland meer duidelijkheid geven over de mogelijkheden qua sport. De wethouder zet met het nieuwe beleid in op verbinding tussen partijen en vindt dat er in elke kern en doelgroep gesport moet worden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend