Logo De Belofte

EDE - De jaarwisseling heeft de gemeente Ede 8260 euro gekost. Dat blijkt uit schadecijfers die Omroep Gelderland bij de gemeente heeft opgevraagd.

Een woordvoerder spreekt van een 'lichte toename' ten opzichte van de voorgaande twee jaarwisselingen. In 2017-2018 ging het om 7500 euro en in 2018-2019 om 7100 euro. 

Vuur op straat

Dat het bedrag nu hoger ligt, komt volgens de gemeente vooral door de vuurtjes in oliedrums op straat. Daardoor is asfaltschade ontstaan. Het herstellen van die schade kostte de gemeente Ede meer dan 5000 euro.

Verder was er voor 1200 euro schade aan afvalbakken, 1225 euro aan verkeersvoorzieningen en 320 euro aan groen en bomen. Het opruimen van brandresten kostte 415 euro. 

Veldhuizen

De onrust in Veldhuizen wordt niet als oorzaak van de hogere schadekosten genoemd. In die wijk bekogelden jongeren tijdens oud en nieuw hulpverleners en omwonenden met vuurwerk. De materiële schade als gevolg daarvan, lijkt voor de gemeente beperkt te zijn gebleven. 

Vroeger hogere schade 

Opmerkelijk genoeg staat het schadebedrag in vergelijking met jaren terug nu relatief laag. In de jaarwisseling van 2014 naar 2015 leed de gemeente Ede liefst 26.500 euro schade. De twee jaarwisselingen daarna ging het om zo'n 14.000 euro. Nu dus om 8260 euro.  'Alle schade is natuurlijk te veel en zonde van het geld', besluit de voorlichter. 

In de cijfers van de gemeente Ede is alleen de schade aan de openbare ruimte meegenomen. De schade aan woningen en auto's valt hier bijvoorbeeld niet onder.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
 • Supermarkten Ede mogen ook komende zondagen langer open

  25 maart 2020
  EDE - Supermarkten in de gemeente Ede mogen de komende twee zondagen, 29 maart en 5 april, langer open vanwege het coronavirus. Winkeliers die dat willen, kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente. Er geldt wel één voorwaarde.
 • 125 miljoen euro subsidie voor Edese biomassacentrales

  18 maart 2020
  EDE - Voor de drie biomassacentrales in Ede is bijna 125 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar. Het gaat om rijkssubsidie ter stimulering van duurzame energieproductie (SDE+). Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
 • Heb je plek voor zonnepanelen? Ede heeft wel interesse

  11 maart 2020
  EDE - De gemeente Ede is op zoek naar zogenoemde 'restgronden' waar zonnepanelen op aangelegd mogen worden. Particulieren of bedrijven die een dak of veld over hebben, kunnen zich melden bij de gemeente.
 • Tien Edenaren verdacht van rellen tijdens oud en nieuw

  10 maart 2020
  EDE - De politie heeft tien mensen opgespoord die iets te maken hebben met de oud en nieuw rellen in Ede. Dat zegt burgemeester René Verhulst. Hij kondigt ook aan dat de gemeente maatregelen gaat nemen om de overlast in de wijk Veldhuizen A komende jaarwisseling te beperken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend