Logo De Belofte

ELBURG - Een boodschap doen tijdens het boodschappen doen? In Wijchen is dat nu een stuk makkelijker dankzij de HogeNood-app. De gemeente stelt samen met lokale ondernemingen een aantal toiletten beschikbaar voor het publiek, zodat vooral invaliden zich meer welkom moeten voelen in het centrum.

Met de mobiele app HogeNood, kan men precies zien welke onderneming haar toilet beschikbaar stelt. Een plasje plegen bij de HEMA of een boodschap doen bij het gemeentehuis: het is tegenwoordig allemaal een stuk laagdrempeliger in Wijchen.

‘Een gastvrij centrum’

‘Het is vooral voor mensen met een fysieke beperking, die op deze manier snel een invalidentoilet kunnen vinden’, legt wethouder Titus Burgers uit. Samen met het centrummanagement nam de gemeente het initiatief de kleinste kamertjes openbaar te maken. ‘Zo vaak zullen mensen er geen gebruik van hoeven maken’, denkt hij. ‘Maar het feit dat de mogelijkheid er is, zorgt er hopelijk voor dat er een bepaalde drempel verdwijnt en de gemeente gastvrijer wordt.’

Op gebied van toegankelijkheid scoort Wijchen in ieder geval niet slecht. Uit onderzoek van rolstoelspecialist O4 Wheelchairs bleek vorig jaar nog dat de gemeente de meest rolstoelvriendelijke van Nederland is.

'Toegankelijkheid een must'

Jan Troost, directeur van Inclusie Verenigd, zit zelf in een rolstoel, komt op voor de belangen van zijn invalide medemens én woont in Wijchen. ‘Ongeveer 99 procent van alle winkels in de gemeente is rolstoeltoegankelijk, dus ik kan me zeker wel vinden in die onderzoeksresultaten’, begint hij. ‘Maar het kan altijd beter.’ De komende jaren start de gemeente met het centrumplan Tussen Kasteel en Wijchens Meer: een project om het centrum een upgrade te geven. Volgens Troost is toegankelijkheid daarbij echt een must.

‘Die toegankelijkheid is ook niet vrijblijvend’, vertelt hij. Sinds 2016 geldt er in Nederland namelijk het VN-verdrag handicap. ‘Ik verwacht dan bij de nieuwe centrumplannen ook echt een compleet andere visie, waarbij toegankelijkheid een uitgangspunt moet zijn.’

Zie ook: Wie gaat het centrum van Wijchen mooier maken?

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend