Logo De Belofte

ELBURG - Een boodschap doen tijdens het boodschappen doen? In Wijchen is dat nu een stuk makkelijker dankzij de HogeNood-app. De gemeente stelt samen met lokale ondernemingen een aantal toiletten beschikbaar voor het publiek, zodat vooral invaliden zich meer welkom moeten voelen in het centrum.

Met de mobiele app HogeNood, kan men precies zien welke onderneming haar toilet beschikbaar stelt. Een plasje plegen bij de HEMA of een boodschap doen bij het gemeentehuis: het is tegenwoordig allemaal een stuk laagdrempeliger in Wijchen.

‘Een gastvrij centrum’

‘Het is vooral voor mensen met een fysieke beperking, die op deze manier snel een invalidentoilet kunnen vinden’, legt wethouder Titus Burgers uit. Samen met het centrummanagement nam de gemeente het initiatief de kleinste kamertjes openbaar te maken. ‘Zo vaak zullen mensen er geen gebruik van hoeven maken’, denkt hij. ‘Maar het feit dat de mogelijkheid er is, zorgt er hopelijk voor dat er een bepaalde drempel verdwijnt en de gemeente gastvrijer wordt.’

Op gebied van toegankelijkheid scoort Wijchen in ieder geval niet slecht. Uit onderzoek van rolstoelspecialist O4 Wheelchairs bleek vorig jaar nog dat de gemeente de meest rolstoelvriendelijke van Nederland is.

'Toegankelijkheid een must'

Jan Troost, directeur van Inclusie Verenigd, zit zelf in een rolstoel, komt op voor de belangen van zijn invalide medemens én woont in Wijchen. ‘Ongeveer 99 procent van alle winkels in de gemeente is rolstoeltoegankelijk, dus ik kan me zeker wel vinden in die onderzoeksresultaten’, begint hij. ‘Maar het kan altijd beter.’ De komende jaren start de gemeente met het centrumplan Tussen Kasteel en Wijchens Meer: een project om het centrum een upgrade te geven. Volgens Troost is toegankelijkheid daarbij echt een must.

‘Die toegankelijkheid is ook niet vrijblijvend’, vertelt hij. Sinds 2016 geldt er in Nederland namelijk het VN-verdrag handicap. ‘Ik verwacht dan bij de nieuwe centrumplannen ook echt een compleet andere visie, waarbij toegankelijkheid een uitgangspunt moet zijn.’

Zie ook: Wie gaat het centrum van Wijchen mooier maken?

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Gratis mondkapjes voor mensen met laag inkomen

  23 oktober 2020
  ARNHEM - Alle Arnhemmers vanaf 13 jaar met een laag inkomen, krijgen de komende weken twee gratis mondkapjes thuisgestuurd. Het Arnhemse modelabel Fraenck gaat ze maken, cliënten van zorgverlener Siza pakken ze in en medewerkers van Scalabor verzenden de mondmaskers.
 • Centrum Borculo krijgt flinke opfrisser

  22 oktober 2020
  BORCULO - Het centrum van Borculo krijgt de komende jaren een flinke opfrisser. Ondernemers en inwoners uit Borculo hebben de afgelopen maanden zelf een manifest geschreven met de titel Leef! in Borculo. Hierin staan plannen om hun centrum aantrekkelijker te maken. Het gemeentebestuur van Berkelland is enthousiast en wil 2,5 miljoen euro bijdragen.
 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend