Logo De Belofte

ELBURG - Een boodschap doen tijdens het boodschappen doen? In Wijchen is dat nu een stuk makkelijker dankzij de HogeNood-app. De gemeente stelt samen met lokale ondernemingen een aantal toiletten beschikbaar voor het publiek, zodat vooral invaliden zich meer welkom moeten voelen in het centrum.

Met de mobiele app HogeNood, kan men precies zien welke onderneming haar toilet beschikbaar stelt. Een plasje plegen bij de HEMA of een boodschap doen bij het gemeentehuis: het is tegenwoordig allemaal een stuk laagdrempeliger in Wijchen.

‘Een gastvrij centrum’

‘Het is vooral voor mensen met een fysieke beperking, die op deze manier snel een invalidentoilet kunnen vinden’, legt wethouder Titus Burgers uit. Samen met het centrummanagement nam de gemeente het initiatief de kleinste kamertjes openbaar te maken. ‘Zo vaak zullen mensen er geen gebruik van hoeven maken’, denkt hij. ‘Maar het feit dat de mogelijkheid er is, zorgt er hopelijk voor dat er een bepaalde drempel verdwijnt en de gemeente gastvrijer wordt.’

Op gebied van toegankelijkheid scoort Wijchen in ieder geval niet slecht. Uit onderzoek van rolstoelspecialist O4 Wheelchairs bleek vorig jaar nog dat de gemeente de meest rolstoelvriendelijke van Nederland is.

'Toegankelijkheid een must'

Jan Troost, directeur van Inclusie Verenigd, zit zelf in een rolstoel, komt op voor de belangen van zijn invalide medemens én woont in Wijchen. ‘Ongeveer 99 procent van alle winkels in de gemeente is rolstoeltoegankelijk, dus ik kan me zeker wel vinden in die onderzoeksresultaten’, begint hij. ‘Maar het kan altijd beter.’ De komende jaren start de gemeente met het centrumplan Tussen Kasteel en Wijchens Meer: een project om het centrum een upgrade te geven. Volgens Troost is toegankelijkheid daarbij echt een must.

‘Die toegankelijkheid is ook niet vrijblijvend’, vertelt hij. Sinds 2016 geldt er in Nederland namelijk het VN-verdrag handicap. ‘Ik verwacht dan bij de nieuwe centrumplannen ook echt een compleet andere visie, waarbij toegankelijkheid een uitgangspunt moet zijn.’

Zie ook: Wie gaat het centrum van Wijchen mooier maken?

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoogste rechter: géén supermarkt op voormalige Intratuin-locatie Twello

  28 februari 2020
  TWELLO - Er komt definitief geen supermarkt in het voormalige pand van de Intratuin in Twello. Dat heeft de Raad van State bepaald. Die oordeelt dat het college terecht weigert een vergunning te verlenen voor de supermarkt.
 • Politiek wil niet opdraaien voor bodemverontreiniging Arnhem

  28 februari 2020
  ARNHEM - Mocht de bodem bij het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk inderdaad verontreinigd zijn, dan moet de gemeente niet opdraaien voor de kosten. Dat vinden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA.
 • Hoe Lingewaard miljoenen verloor door geklungel met vervuilde grond

  28 februari 2020
  ANGEREN - Een lap aan vervuilde grond. Een ondernemer die er miljoenen euro’s voor kreeg. En een burgemeester die de deal persoonlijk afhandelde. Wat ging er mis in Lingewaard? Omroep Gelderland vroeg vertrouwelijke documenten op met een Wob-verzoek en maakte deze reconstructie.
 • Zutphen zoekt miljoenen voor 'verkabeling'

  27 februari 2020
  ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.
 • Nieuw schoolterrein Over Betuwe College is groener dan ooit

  27 februari 2020
  ELST - Samen met leerlingen, hun leraren en omwonenden stelde de gemeente een voorlopig ontwerp op van het gebied rondom het nieuwe Over Betuwe College. Met outdoor fitnessapparatuur, een amandelboomgaard en ruimte voor biologielessen in de buitenlucht is de middelbare school groener dan ooit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend