Logo De Belofte

EDE - Ede was niet voorbereid op het grote aantal relschoppende jongeren met oud en nieuw. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de Edese gemeenteraad, waarin ook de schade opgesomd wordt. Het gemeentebestuur gaat het beleid tegen jeugdoverlast heroverwegen.

Op oudejaarsavond en in de nieuwjaarsnacht werd in de Edese wijk Veldhuizen veel schade aangericht. In de brief staat een voorlopig overzicht: er zijn zeven personenauto's in brand gestoken, twee bushaltes vernield en vele mensen door jongeren bekogeld met zwaar vuurwerk.

Een professional liep daarbij brandwonden op. Dat het in Ede goed misging, was bekend, maar cijfers ontbraken tot nu toe.

Geplande acties

Uit de brief is op te maken dat de oudejaarsonrust voor de gemeente onverwacht kwam, terwijl de onruststokers hun acties waarschijnlijk gepland hadden.

'De grote omvang en samenstelling van de groep, alsook de strategie van kleine en grote groepen, het plaatsen van illegaal vuurwerk onder auto’s en verstrekken van vuurwerk uit auto’s, doet sterk vermoeden dat er sprake was van afspraken vooraf (via social media)', is te lezen. 

Maar bij de gemeente waren 'geen concrete signalen binnengekomen van voorgenomen overlast in de wijken Veldhuizen en Ede Zuid', staat in de brief. 'Het doelgerichte karakter en de omvang van de overlast konden we niet voorzien.'

Zie ook: CDA-burgemeester Ede voor vuurwerkverbod na onrust in zijn stad

Aangezwengeld door social media

Vervolgens liep het in de nieuwjaarsnacht behoorlijk uit de hand. Dat werd mogelijk aangezwengeld door social media. 'Er zijn signalen dat jongeren uit verschillende steden elkaar hebben uitgedaagd door filmpjes op social media te plaatsen en tegen elkaar op te bieden.'

In de middag begon de onrust.Toen werden jongerenwerkers bekogelden met illegaal vuurwerk dat in de bosjes was verstopt. En om 18.00 uur stond de eerste auto in brand.

Niet 70 maar zo'n 100 jongeren

Rond 21.00 uur waren er al zo'n 100 reljongeren op de been. Burgemeester René Verhulst sprak eerder nog van zo'n 70 jongeren. 'Politie, brandweer en jongerencoaches waren onvoldoende bestand tegen de grote groep.' 

'Het betrof overwegend jongeren met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond.' Ze kwamen uit Veldhuizen en Ede-zuid, maar ook uit Veenendaal en Wageningen, vermoeden de diensten. 

'De jongeren bekogelden elkaar, bewoners, woningen, de politie, jongerenwerkers, straatcoaches en brandweer afwisselend met legaal en zwaar illegaal vuurwerk.' Uit veiligheidsoverwegingen moest de politie afstand houden. 

Andere aanpak?

Dat het niet is gelukt om oud en nieuw rustig te laten verlopen, roept vragen op over het beleid. Ede is vanaf midden 2018 minder gaan inzetten op 'repressie', wat betekent dat er minder hard word opgetreden tegen jeugdoverlast. In plaats daarvan zijn er zogenoemde jongerencoaches gekomen.  

Maar 'dit heeft niet tot het beoogde resultaat geleid', concludeert het gemeentebestuur. Ze gaat het beleid heroverwegen: 'Op grond van de ervaringen met deze jaarwisseling moet opnieuw de balans tussen preventie en repressie bekeken worden.'

Gemeenteraad

Donderdagavond is in de gemeenteraad kort gesproken over de onrust tijdens oud en nieuw. Later dit jaar - na een zorgvuldige evaluatie en analyse - volgt een uitgebreider debat.

De politie is nog steeds op zoek naar de relschoppende jongeren. Burgemeester René Verhulst deed afgelopen vrijdag een oproep om namen door te geven. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt de politie aan Omroep Gelderland. Er zijn extra opsporingsdiensten ingezet. 

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
 • Supermarkten Ede mogen ook komende zondagen langer open

  25 maart 2020
  EDE - Supermarkten in de gemeente Ede mogen de komende twee zondagen, 29 maart en 5 april, langer open vanwege het coronavirus. Winkeliers die dat willen, kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente. Er geldt wel één voorwaarde.
 • 125 miljoen euro subsidie voor Edese biomassacentrales

  18 maart 2020
  EDE - Voor de drie biomassacentrales in Ede is bijna 125 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar. Het gaat om rijkssubsidie ter stimulering van duurzame energieproductie (SDE+). Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
 • Heb je plek voor zonnepanelen? Ede heeft wel interesse

  11 maart 2020
  EDE - De gemeente Ede is op zoek naar zogenoemde 'restgronden' waar zonnepanelen op aangelegd mogen worden. Particulieren of bedrijven die een dak of veld over hebben, kunnen zich melden bij de gemeente.

Overig verkiezingsnieuws

 • Daklozen worden opgevangen op een cruiseschip

  02 april 2020
  ARNHEM - Arnhemse daklozen kunnen vanaf donderdag ook terecht op cruiseschip 'Serenade I'. Door de corona-maatregelen was er minder plek in de reguliere opvang.
 • 'Ik ga ervan uit dat de Nijmeegse Vierdaagse doorgaat', zegt burgemeester Bruls

  01 april 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse Vierdaagse gaat vooralsnog door. Dat zei burgemeester Bruls woensdagavond tegen gemeenteraadsleden die zo snel mogelijk duidelijkheid willen hebben over het evenement, dat van groot economisch belang is voor ondernemers in Nijmegen.
 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Overbetuwe stelt betalingen aan gemeente uit tot en met de zomer

  01 april 2020
  ELST - Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hoeven tot en met de zomer hun portemonnee niet te trekken voor betalingen aan de gemeente Overbetuwe. Daarnaast worden subsidies voor sociale, maatschappelijke en culturele verenigingen nog wel uitgedeeld.
 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend