Logo De Belofte

EDE - Ede was niet voorbereid op het grote aantal relschoppende jongeren met oud en nieuw. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de Edese gemeenteraad, waarin ook de schade opgesomd wordt. Het gemeentebestuur gaat het beleid tegen jeugdoverlast heroverwegen.

Op oudejaarsavond en in de nieuwjaarsnacht werd in de Edese wijk Veldhuizen veel schade aangericht. In de brief staat een voorlopig overzicht: er zijn zeven personenauto's in brand gestoken, twee bushaltes vernield en vele mensen door jongeren bekogeld met zwaar vuurwerk.

Een professional liep daarbij brandwonden op. Dat het in Ede goed misging, was bekend, maar cijfers ontbraken tot nu toe.

Geplande acties

Uit de brief is op te maken dat de oudejaarsonrust voor de gemeente onverwacht kwam, terwijl de onruststokers hun acties waarschijnlijk gepland hadden.

'De grote omvang en samenstelling van de groep, alsook de strategie van kleine en grote groepen, het plaatsen van illegaal vuurwerk onder auto’s en verstrekken van vuurwerk uit auto’s, doet sterk vermoeden dat er sprake was van afspraken vooraf (via social media)', is te lezen. 

Maar bij de gemeente waren 'geen concrete signalen binnengekomen van voorgenomen overlast in de wijken Veldhuizen en Ede Zuid', staat in de brief. 'Het doelgerichte karakter en de omvang van de overlast konden we niet voorzien.'

Zie ook: CDA-burgemeester Ede voor vuurwerkverbod na onrust in zijn stad

Aangezwengeld door social media

Vervolgens liep het in de nieuwjaarsnacht behoorlijk uit de hand. Dat werd mogelijk aangezwengeld door social media. 'Er zijn signalen dat jongeren uit verschillende steden elkaar hebben uitgedaagd door filmpjes op social media te plaatsen en tegen elkaar op te bieden.'

In de middag begon de onrust.Toen werden jongerenwerkers bekogelden met illegaal vuurwerk dat in de bosjes was verstopt. En om 18.00 uur stond de eerste auto in brand.

Niet 70 maar zo'n 100 jongeren

Rond 21.00 uur waren er al zo'n 100 reljongeren op de been. Burgemeester René Verhulst sprak eerder nog van zo'n 70 jongeren. 'Politie, brandweer en jongerencoaches waren onvoldoende bestand tegen de grote groep.' 

'Het betrof overwegend jongeren met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond.' Ze kwamen uit Veldhuizen en Ede-zuid, maar ook uit Veenendaal en Wageningen, vermoeden de diensten. 

'De jongeren bekogelden elkaar, bewoners, woningen, de politie, jongerenwerkers, straatcoaches en brandweer afwisselend met legaal en zwaar illegaal vuurwerk.' Uit veiligheidsoverwegingen moest de politie afstand houden. 

Andere aanpak?

Dat het niet is gelukt om oud en nieuw rustig te laten verlopen, roept vragen op over het beleid. Ede is vanaf midden 2018 minder gaan inzetten op 'repressie', wat betekent dat er minder hard word opgetreden tegen jeugdoverlast. In plaats daarvan zijn er zogenoemde jongerencoaches gekomen.  

Maar 'dit heeft niet tot het beoogde resultaat geleid', concludeert het gemeentebestuur. Ze gaat het beleid heroverwegen: 'Op grond van de ervaringen met deze jaarwisseling moet opnieuw de balans tussen preventie en repressie bekeken worden.'

Gemeenteraad

Donderdagavond is in de gemeenteraad kort gesproken over de onrust tijdens oud en nieuw. Later dit jaar - na een zorgvuldige evaluatie en analyse - volgt een uitgebreider debat.

De politie is nog steeds op zoek naar de relschoppende jongeren. Burgemeester René Verhulst deed afgelopen vrijdag een oproep om namen door te geven. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt de politie aan Omroep Gelderland. Er zijn extra opsporingsdiensten ingezet. 

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Permanent verhuren vakantiehuisjes Ede wordt verboden

  17 januari 2020
  - Het verhuren van vakantiewoningen voor permanente bewoning wordt ook in de gemeente Ede verboden. Politieke partijen hebben geen kritiek op dat plan, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.
 • Parkeerplaatsen 'onveilig ver weg' bij station Ede-Wageningen

  17 januari 2020
  EDE - De gemeente Ede moet nog eens goed kijken naar de parkeermogelijkheden bij het nieuwe station Ede-Wageningen. Veel parkeerplekken staan nog onveilig ver weg. Dat stellen lokale politici donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering waar de nieuwste ontwerpen werden besproken.
 • Schade door jaarwisseling in Ede gestegen

  13 januari 2020
  EDE - De jaarwisseling heeft de gemeente Ede 8260 euro gekost. Dat blijkt uit schadecijfers die Omroep Gelderland bij de gemeente heeft opgevraagd.
 • CDA-burgemeester Ede voor vuurwerkverbod na onrust in zijn stad

  09 januari 2020
  EDE - Burgemeester René Verhulst is voorstander van een gedeeltelijk vuurwerkverbod. Dat zei hij donderdag tijdens de raadsvergadering in Ede. De incidenten in de wijk Veldhuizen tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben hem versteld doen staan.
 • Ede was niet voorbereid op 100 reljongeren met oud en nieuw

  09 januari 2020
  EDE - Ede was niet voorbereid op het grote aantal relschoppende jongeren met oud en nieuw. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de Edese gemeenteraad, waarin ook de schade opgesomd wordt. Het gemeentebestuur gaat het beleid tegen jeugdoverlast heroverwegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend