Logo De Belofte

EDE - Ede was niet voorbereid op het grote aantal relschoppende jongeren met oud en nieuw. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de Edese gemeenteraad, waarin ook de schade opgesomd wordt. Het gemeentebestuur gaat het beleid tegen jeugdoverlast heroverwegen.

Op oudejaarsavond en in de nieuwjaarsnacht werd in de Edese wijk Veldhuizen veel schade aangericht. In de brief staat een voorlopig overzicht: er zijn zeven personenauto's in brand gestoken, twee bushaltes vernield en vele mensen door jongeren bekogeld met zwaar vuurwerk.

Een professional liep daarbij brandwonden op. Dat het in Ede goed misging, was bekend, maar cijfers ontbraken tot nu toe.

Geplande acties

Uit de brief is op te maken dat de oudejaarsonrust voor de gemeente onverwacht kwam, terwijl de onruststokers hun acties waarschijnlijk gepland hadden.

'De grote omvang en samenstelling van de groep, alsook de strategie van kleine en grote groepen, het plaatsen van illegaal vuurwerk onder auto’s en verstrekken van vuurwerk uit auto’s, doet sterk vermoeden dat er sprake was van afspraken vooraf (via social media)', is te lezen. 

Maar bij de gemeente waren 'geen concrete signalen binnengekomen van voorgenomen overlast in de wijken Veldhuizen en Ede Zuid', staat in de brief. 'Het doelgerichte karakter en de omvang van de overlast konden we niet voorzien.'

Zie ook: CDA-burgemeester Ede voor vuurwerkverbod na onrust in zijn stad

Aangezwengeld door social media

Vervolgens liep het in de nieuwjaarsnacht behoorlijk uit de hand. Dat werd mogelijk aangezwengeld door social media. 'Er zijn signalen dat jongeren uit verschillende steden elkaar hebben uitgedaagd door filmpjes op social media te plaatsen en tegen elkaar op te bieden.'

In de middag begon de onrust.Toen werden jongerenwerkers bekogelden met illegaal vuurwerk dat in de bosjes was verstopt. En om 18.00 uur stond de eerste auto in brand.

Niet 70 maar zo'n 100 jongeren

Rond 21.00 uur waren er al zo'n 100 reljongeren op de been. Burgemeester René Verhulst sprak eerder nog van zo'n 70 jongeren. 'Politie, brandweer en jongerencoaches waren onvoldoende bestand tegen de grote groep.' 

'Het betrof overwegend jongeren met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond.' Ze kwamen uit Veldhuizen en Ede-zuid, maar ook uit Veenendaal en Wageningen, vermoeden de diensten. 

'De jongeren bekogelden elkaar, bewoners, woningen, de politie, jongerenwerkers, straatcoaches en brandweer afwisselend met legaal en zwaar illegaal vuurwerk.' Uit veiligheidsoverwegingen moest de politie afstand houden. 

Andere aanpak?

Dat het niet is gelukt om oud en nieuw rustig te laten verlopen, roept vragen op over het beleid. Ede is vanaf midden 2018 minder gaan inzetten op 'repressie', wat betekent dat er minder hard word opgetreden tegen jeugdoverlast. In plaats daarvan zijn er zogenoemde jongerencoaches gekomen.  

Maar 'dit heeft niet tot het beoogde resultaat geleid', concludeert het gemeentebestuur. Ze gaat het beleid heroverwegen: 'Op grond van de ervaringen met deze jaarwisseling moet opnieuw de balans tussen preventie en repressie bekeken worden.'

Gemeenteraad

Donderdagavond is in de gemeenteraad kort gesproken over de onrust tijdens oud en nieuw. Later dit jaar - na een zorgvuldige evaluatie en analyse - volgt een uitgebreider debat.

De politie is nog steeds op zoek naar de relschoppende jongeren. Burgemeester René Verhulst deed afgelopen vrijdag een oproep om namen door te geven. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt de politie aan Omroep Gelderland. Er zijn extra opsporingsdiensten ingezet. 

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.
 • Van Halteren wordt wethouder Montferland

  30 juli 2020
  DIDAM - Jan van Halteren is vanaf 10 september de nieuwe wethouder van Montferland. Hij volgt Wim Sinderdinck op, die begin mei aftrad vanwege gezondheidsredenen.
 • 75.000 euro voor aanleg van moestuintjes

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem stelt subsidie beschikbaar voor het telen van lokaal voedsel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van buurtmoestuinen of pluktuinen. De komende drie jaar is daar 25.000 euro per jaar voor beschikbaar.
 • Arnhem wil besparen op welzijnswerk

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem wil haar welzijnswerk anders organiseren. Dat moet structureel ruim een half miljoen euro per jaar besparen, stelt het college voor. Functies moeten worden gecombineerd en er wordt meer gekeken naar de daadwerkelijke behoefte.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend