Logo De Belofte

EDE - Ede was niet voorbereid op het grote aantal relschoppende jongeren met oud en nieuw. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de Edese gemeenteraad, waarin ook de schade opgesomd wordt. Het gemeentebestuur gaat het beleid tegen jeugdoverlast heroverwegen.

Op oudejaarsavond en in de nieuwjaarsnacht werd in de Edese wijk Veldhuizen veel schade aangericht. In de brief staat een voorlopig overzicht: er zijn zeven personenauto's in brand gestoken, twee bushaltes vernield en vele mensen door jongeren bekogeld met zwaar vuurwerk.

Een professional liep daarbij brandwonden op. Dat het in Ede goed misging, was bekend, maar cijfers ontbraken tot nu toe.

Geplande acties

Uit de brief is op te maken dat de oudejaarsonrust voor de gemeente onverwacht kwam, terwijl de onruststokers hun acties waarschijnlijk gepland hadden.

'De grote omvang en samenstelling van de groep, alsook de strategie van kleine en grote groepen, het plaatsen van illegaal vuurwerk onder auto’s en verstrekken van vuurwerk uit auto’s, doet sterk vermoeden dat er sprake was van afspraken vooraf (via social media)', is te lezen. 

Maar bij de gemeente waren 'geen concrete signalen binnengekomen van voorgenomen overlast in de wijken Veldhuizen en Ede Zuid', staat in de brief. 'Het doelgerichte karakter en de omvang van de overlast konden we niet voorzien.'

Zie ook: CDA-burgemeester Ede voor vuurwerkverbod na onrust in zijn stad

Aangezwengeld door social media

Vervolgens liep het in de nieuwjaarsnacht behoorlijk uit de hand. Dat werd mogelijk aangezwengeld door social media. 'Er zijn signalen dat jongeren uit verschillende steden elkaar hebben uitgedaagd door filmpjes op social media te plaatsen en tegen elkaar op te bieden.'

In de middag begon de onrust.Toen werden jongerenwerkers bekogelden met illegaal vuurwerk dat in de bosjes was verstopt. En om 18.00 uur stond de eerste auto in brand.

Niet 70 maar zo'n 100 jongeren

Rond 21.00 uur waren er al zo'n 100 reljongeren op de been. Burgemeester René Verhulst sprak eerder nog van zo'n 70 jongeren. 'Politie, brandweer en jongerencoaches waren onvoldoende bestand tegen de grote groep.' 

'Het betrof overwegend jongeren met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond.' Ze kwamen uit Veldhuizen en Ede-zuid, maar ook uit Veenendaal en Wageningen, vermoeden de diensten. 

'De jongeren bekogelden elkaar, bewoners, woningen, de politie, jongerenwerkers, straatcoaches en brandweer afwisselend met legaal en zwaar illegaal vuurwerk.' Uit veiligheidsoverwegingen moest de politie afstand houden. 

Andere aanpak?

Dat het niet is gelukt om oud en nieuw rustig te laten verlopen, roept vragen op over het beleid. Ede is vanaf midden 2018 minder gaan inzetten op 'repressie', wat betekent dat er minder hard word opgetreden tegen jeugdoverlast. In plaats daarvan zijn er zogenoemde jongerencoaches gekomen.  

Maar 'dit heeft niet tot het beoogde resultaat geleid', concludeert het gemeentebestuur. Ze gaat het beleid heroverwegen: 'Op grond van de ervaringen met deze jaarwisseling moet opnieuw de balans tussen preventie en repressie bekeken worden.'

Gemeenteraad

Donderdagavond is in de gemeenteraad kort gesproken over de onrust tijdens oud en nieuw. Later dit jaar - na een zorgvuldige evaluatie en analyse - volgt een uitgebreider debat.

De politie is nog steeds op zoek naar de relschoppende jongeren. Burgemeester René Verhulst deed afgelopen vrijdag een oproep om namen door te geven. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt de politie aan Omroep Gelderland. Er zijn extra opsporingsdiensten ingezet. 

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Gemeente Ede belooft meer inclusie en grotere diversiteit

  28 augustus 2020
  EDE - Méér inclusie en grotere diversiteit op de werkvloer. De gemeente Ede heeft belooft daar het komende jaar steviger op in te zetten. De gemeente wil als werkgever een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bevorderen. Wethouder Hester Veltman (personeel & organisatie) ondertekende namens de organisatie het zogeheten Charter Diversiteit, een intentieverklaring om zich aan dit doel te committeren.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.

Overig verkiezingsnieuws

 • Centrum Borculo krijgt flinke opfrisser

  22 oktober 2020
  BORCULO - Het centrum van Borculo krijgt de komende jaren een flinke opfrisser. Ondernemers en inwoners uit Borculo hebben de afgelopen maanden zelf een manifest geschreven met de titel Leef! in Borculo. Hierin staan plannen om hun centrum aantrekkelijker te maken. Het gemeentebestuur van Berkelland is enthousiast en wil 2,5 miljoen euro bijdragen.
 • Marcouch vraagt minuut stilte voor onthoofde Franse leraar

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch roept inwoners op om woensdagmiddag om 16.30 uur een minuut stilte te houden voor de onthoofde Franse leraar Samuel Paty. Dat doet hij nadat de Franse ambassadeur in Nederland Luis Vassy zijn 'vrienden uit Nederland' vroeg hetzelfde te doen.
 • Fractievoorzitters Ermelo: 'Opzeggen vertrouwen burgemeester niet volgens juiste formele weg'

  21 oktober 2020
  ERMELO - Achteraf gezien is niet de juiste formele weg bewandeld om het vertrouwen op te zeggen in burgemeester André Baars van Ermelo. Dat concluderen alle fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ermelo.
 • 'Woningmarkt Arnhem-Nijmegen onder grotere druk, maar oplossing is niet nabij'

  21 oktober 2020
  ARNHEM - De woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen staat onder toenemende druk. Huizen staan steeds korter te koop, waarbij de prijzen stijgen. Voor de lange termijn zijn er onvoldoende concrete plannen om die problemen het hoofd te bieden. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Companen.
 • Weerstand is groot tegen komst enorme hoeveelheid zonnepanelen

  20 oktober 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - Met zonnepanelen hebben ze geen problemen in Millingen aan de Rijn. Met zonneparken ook niet. Maar de schaal waarop nu zonnepanelen neergelegd dreigen te worden is ze toch echt wat te gortig. Het dorp is ruim negen vierkante kilometer groot. Millingenaren die de rekenmachine bij de plannen van de gemeente Berg en Dal pakken, constateren er straks 2 vierkante kilometer aan zonnepanelen naast hun huizen ligt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend