Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het Rijk van Nijmegen viert en herdenkt 75 jaar vrijheid de komende maanden met meer dan 50 activiteiten. Het programma is deze woensdag gepresenteerd door de bestuurders van de deelnemende gemeenten.

Afgelopen jaar is al groots herdacht dat 75 geleden de opmars van de geallieerden begon met operatie Market Garden. Maar die opmars stuitte bij Nijmegen en daarna begon er nog een lange moeilijke tijd voor Nijmegen die toen frontstad werd.

Stilstaan bij slachtoffers

Vanuit het Rijk van Nijmegen begon Operation Veritable waarbij de geallieerden met een bocht het Rijland introkken. Burgemeester Bruls van Nijmegen: 'Dat zijn feiten die mensen niet zo goed kennen. Ze staan stil bij de bevrijding in mei. Op zich terecht, maar het is ook goed dat we stilstaan bij al die slachtoffers en alle offers die onze voorvaderen hebben moeten brengen om dat voor elkaar te krijgen.'

Hoogtepunten van de activiteiten die de komende maanden plaatsvinden zijn onder andere het plaatsen van het kunstwerk Levenslicht op twee locaties in Nijmegen. Dit tijdelijk kunstwerk verwijst naar de holocaust en de moord op Joden, Roma en Sinti.

Bij het monument aan de Kitty de Wijzeplaats in Nijmegen zullen op 26 januari als eerste ongeveer 500 lichtgevende stenen geplaatst worden. Daarna speelt het tijdelijke kunstwerk nog een rol bij het jongerenevenement Free Future.

Jongeren

Dat jongerenevenement vindt plaats van 3 tot en met 9 februari. Duizenden jongeren uit heel Gelderland en daarbuiten zullen debatteren en deelnemen aan colleges en activiteiten over vrijheid. De week wordt afgesloten met een driedaags festival in heel Nijmegen dat 75 uur duurt. Want juist nu er steeds minder ooggetuigen zijn, zo benadrukken de organisatoren, is het belangrijk om jongeren te vertellen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

In Berg en Dal wordt op 20 maart het evacuatiemonument Water als Wapen onthuld, dat herinnert aan het onder water zetten van de polders. En in Groesbeek komen op de Canadese begraafplaats jongeren uit Canada om verder te gaan met het programma Faces to Graves: het zichtbaar maken van de verhalen achter de 119 Canadese soldaten die daar begraven liggen. 'Soldaten die vaak nog maar 16 of 17 jaar oud waren', zo benadrukt wethouder Sylvia Fleuren van Berg en Dal.

'Kind wegsturen naar oorlogsgebied'

Sylvia Fleuren gaat verder: 'Die verhalen erachter laten je beseffen wat zo'n moeder gevoeld moet hebben toen ze haar zoon zag vertrekken. Mijn dochter is dit jaar ook op een verre reis gegaan. Dat is natuurlijk wel heel anders dan 75 jaar geleden als je je kind moest wegsturen naar een oorlogsgebied.'

In Wijchen komen in april kunstwerken met het thema Vrijheid op het Wijchens Meer. In Heumen komt een bevrijdingsfestival op 5 mei en langs de oevers van de Waal zal over een lengte van 75 kilometer tussen Druten en Slot Loevestein op dezelfde dag een bevrijdingsfeest gehouden worden.

'Indrukwekkend jaar'

Burgemeester Bruls van Nijmegen is als voorzitter van de regionale stuurgroep die de herdenkingen organiseert tevreden: 'Ik ben onder de indruk van het programma dat we met veel partners hebben opgesteld. Goed dat er veel aandacht is voor jongeren en de volgende generaties. Ik verwacht een indrukwekkend en waardig voorjaar in het kader van 75 jaar vrijheid.'

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend