Logo De Belofte

DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.

'Ze werken 24 uur per dag om onze gemeenschap leefbaar en veilig te houden, maar toch krijgen ze op straat niet altijd het respect dat ze daarvoor verdienen', aldus Boumans. De burgemeester noemde daarbij de vechtpartij van afgelopen najaar in het centrum van Doetinchem, waarbij 25 relschoppers agenten te lijf gingen. 'Dat de twee belangrijkste aanstichters hiervan nog steeds achter de tralies zitten, vind ik geheel terecht.'

Ook hield Boumans een nare smaak over aan het dodelijk ongeval begin oktober op de Velswijkseweg, waarbij hulpverleners werden gehinderd door fotograferende omstanders. 'Een schrijnend voorbeeld van hoe de individualisering uit de hand loopt, en uitmondt in een verharding van de samenleving.'

Een compliment van de burgemeester was er voor de supporters van de Graafschap. 'In tegenstelling tot andere delen van het land, waar soms een vreselijk racisme van de tribunes golft, juichen onze voetbalfans voor iedere voetballer, ongeacht kleur of ras. Op sportief en sociaal gebied is De Graafschap een voorbeeld van hoe je verandering kunt zijn die je wilt zien.'

'We moeten miljoenen zien te vinden'

De financiële situatie waarin Doetinchem zich bevindt bleef niet onbesproken. Boumans sprak zijn waardering uit aan de gemeenteraad en het college over het op orde krijgen van het huishoudboekje. 'Ik zie hoe pijnlijk de beslissingen kunnen zijn die het met zich meebrengt en dat zal de komende jaren nog wel even zo blijven', aldus Boumans. 'We moeten miljoenen zien te vinden. Laten we niet met de vinger wijzen of elkaar vliegen afvangen, maar naar elkaar omzien en zo samen door deze moeilijke tijd heen komen.'

Vooruitkijkend op het komend jaar ziet Boumans ook een paar belangrijke thema’s. Zo is er volgens Boumans genoeg ruimte voor nieuwe woningen, wordt er verder gewerkt aan het aantrekkelijker maken van het gebied rondom de Oude IJssel, staat Doetinchem open voor nieuwe windmolens en zonneparken, wordt er gestart met de verdubbeling van de Europaweg en wordt 75 jaar vrijheid gevierd.

'We zien komend jaar ook de vergunningsprocedure en de aanbesteding omtrent de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis met vertrouwen tegemoet, zodat Doetinchem en de Achterhoek in 2024 weer kunnen beschikken over een modern en up-to-date ziekenhuis', aldus Boumans.

‘Aanpakken of op z’n Achterhoeks: D’ran!’

Volgens Boumans zijn er meerdere voorbeelden in Doetinchem te vinden, waarbij verandering werkt. ‘In het bejaardentehuis, in de stad, bij de sportvelden, in de straten en in de theaters. Met de handen. Aanpakken betekent dat. Of op z’n Achterhoeks: D’ran! En dat vraagt iets van ons allemaal.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
 • Groot verschil van inzicht over vertrek Oude IJsselstreek uit Laborijn

  08 mei 2020
  DOETINCHEM - Er bestaan grote verschillen van inzicht over de uittreding van de gemeente Oude IJsselstreek uit de sociale dienst Laborijn. Aalten, Doetinchem en Montferland willen het op hoofdpunten snel eens worden over het uittredingsvoorstel, terwijl er voor Oude IJsselstreek nog teveel onduidelijkheden zijn.
 • Herstel gevel schouwburg Amphion start na bouwvak

  07 mei 2020
  DOETINCHEM - De herstelwerkzaamheden aan de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem starten na de bouwvak. De werkzaamheden zullen een jaar in beslag nemen.
 • Miljoenenproject moet van binnenstad Doetinchem dagje uit maken

  23 april 2020
  DOETINCHEM - Een stadsboulevard en een park als verbinding tussen de Oude IJssel en het centrum van Doetinchem moet van een bezoek aan de binnenstad een dagje uit maken. 'We willen van een halve dag Doetinchem een hele dag Doetinchem maken. Daarom is het belangrijk het water aan de binnenstad te verbinden', zegt wethouder Ingrid Lambregts.
 • Doetinchem wil lokaal verbod op gebruik van lachgas

  07 april 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de verkoop en het gebruik van lachgas verbieden in de openbare ruimte en tijdens evenementen. Het voorstel wordt in juni voorgelegd aan de gemeenteraad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend