Logo De Belofte

DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.

'Ze werken 24 uur per dag om onze gemeenschap leefbaar en veilig te houden, maar toch krijgen ze op straat niet altijd het respect dat ze daarvoor verdienen', aldus Boumans. De burgemeester noemde daarbij de vechtpartij van afgelopen najaar in het centrum van Doetinchem, waarbij 25 relschoppers agenten te lijf gingen. 'Dat de twee belangrijkste aanstichters hiervan nog steeds achter de tralies zitten, vind ik geheel terecht.'

Ook hield Boumans een nare smaak over aan het dodelijk ongeval begin oktober op de Velswijkseweg, waarbij hulpverleners werden gehinderd door fotograferende omstanders. 'Een schrijnend voorbeeld van hoe de individualisering uit de hand loopt, en uitmondt in een verharding van de samenleving.'

Een compliment van de burgemeester was er voor de supporters van de Graafschap. 'In tegenstelling tot andere delen van het land, waar soms een vreselijk racisme van de tribunes golft, juichen onze voetbalfans voor iedere voetballer, ongeacht kleur of ras. Op sportief en sociaal gebied is De Graafschap een voorbeeld van hoe je verandering kunt zijn die je wilt zien.'

'We moeten miljoenen zien te vinden'

De financiële situatie waarin Doetinchem zich bevindt bleef niet onbesproken. Boumans sprak zijn waardering uit aan de gemeenteraad en het college over het op orde krijgen van het huishoudboekje. 'Ik zie hoe pijnlijk de beslissingen kunnen zijn die het met zich meebrengt en dat zal de komende jaren nog wel even zo blijven', aldus Boumans. 'We moeten miljoenen zien te vinden. Laten we niet met de vinger wijzen of elkaar vliegen afvangen, maar naar elkaar omzien en zo samen door deze moeilijke tijd heen komen.'

Vooruitkijkend op het komend jaar ziet Boumans ook een paar belangrijke thema’s. Zo is er volgens Boumans genoeg ruimte voor nieuwe woningen, wordt er verder gewerkt aan het aantrekkelijker maken van het gebied rondom de Oude IJssel, staat Doetinchem open voor nieuwe windmolens en zonneparken, wordt er gestart met de verdubbeling van de Europaweg en wordt 75 jaar vrijheid gevierd.

'We zien komend jaar ook de vergunningsprocedure en de aanbesteding omtrent de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis met vertrouwen tegemoet, zodat Doetinchem en de Achterhoek in 2024 weer kunnen beschikken over een modern en up-to-date ziekenhuis', aldus Boumans.

‘Aanpakken of op z’n Achterhoeks: D’ran!’

Volgens Boumans zijn er meerdere voorbeelden in Doetinchem te vinden, waarbij verandering werkt. ‘In het bejaardentehuis, in de stad, bij de sportvelden, in de straten en in de theaters. Met de handen. Aanpakken betekent dat. Of op z’n Achterhoeks: D’ran! En dat vraagt iets van ons allemaal.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.
 • Miljoenen voor ambachtscentrum Doetinchem

  10 maart 2021
  DOETINCHEM - Doetinchem wil zorgen dat er ruim vier miljoen euro beschikbaar komt voor de realisatie van een ‘circulair ambachtscentrum’ bij Buha. Het bundelen van een brengpunt, een sorteercentrum en een demontagebedrijf op moet zorgen dat tachtig procent van het restafval kan worden hergebruikt.
 • Vijfduizend bomen uitgedeeld in Doetinchem

  12 november 2020
  DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft de afgelopen jaren bijna vijfduizend gratis bomen uitgedeeld. Sinds 2016 konden inwoners van kernen en wijken om beurten een keuze maken uit meer dan vijftien verschillende soorten.
 • Doetinchemse politiek omarmt groeiambitie naar 70.000 inwoners

  06 november 2020
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond de begroting voor 2021 unaniem aangenomen. Volgens de verschillende partijen is samenwerking in deze coronacrisis belangrijk, waarbij politieke verschillen even naar de achtergrond verdwijnen.
 • 'Parel van de Achterhoek' in de steigers voor miljoenenrenovatie

  03 november 2020
  DOETINCHEM - De vervanging van de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem is maandag van start gegaan. De kosten voor de herstelwerkzaamheden bedragen rond de 2,5 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend