Logo De Belofte

DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.

'Ze werken 24 uur per dag om onze gemeenschap leefbaar en veilig te houden, maar toch krijgen ze op straat niet altijd het respect dat ze daarvoor verdienen', aldus Boumans. De burgemeester noemde daarbij de vechtpartij van afgelopen najaar in het centrum van Doetinchem, waarbij 25 relschoppers agenten te lijf gingen. 'Dat de twee belangrijkste aanstichters hiervan nog steeds achter de tralies zitten, vind ik geheel terecht.'

Ook hield Boumans een nare smaak over aan het dodelijk ongeval begin oktober op de Velswijkseweg, waarbij hulpverleners werden gehinderd door fotograferende omstanders. 'Een schrijnend voorbeeld van hoe de individualisering uit de hand loopt, en uitmondt in een verharding van de samenleving.'

Een compliment van de burgemeester was er voor de supporters van de Graafschap. 'In tegenstelling tot andere delen van het land, waar soms een vreselijk racisme van de tribunes golft, juichen onze voetbalfans voor iedere voetballer, ongeacht kleur of ras. Op sportief en sociaal gebied is De Graafschap een voorbeeld van hoe je verandering kunt zijn die je wilt zien.'

'We moeten miljoenen zien te vinden'

De financiële situatie waarin Doetinchem zich bevindt bleef niet onbesproken. Boumans sprak zijn waardering uit aan de gemeenteraad en het college over het op orde krijgen van het huishoudboekje. 'Ik zie hoe pijnlijk de beslissingen kunnen zijn die het met zich meebrengt en dat zal de komende jaren nog wel even zo blijven', aldus Boumans. 'We moeten miljoenen zien te vinden. Laten we niet met de vinger wijzen of elkaar vliegen afvangen, maar naar elkaar omzien en zo samen door deze moeilijke tijd heen komen.'

Vooruitkijkend op het komend jaar ziet Boumans ook een paar belangrijke thema’s. Zo is er volgens Boumans genoeg ruimte voor nieuwe woningen, wordt er verder gewerkt aan het aantrekkelijker maken van het gebied rondom de Oude IJssel, staat Doetinchem open voor nieuwe windmolens en zonneparken, wordt er gestart met de verdubbeling van de Europaweg en wordt 75 jaar vrijheid gevierd.

'We zien komend jaar ook de vergunningsprocedure en de aanbesteding omtrent de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis met vertrouwen tegemoet, zodat Doetinchem en de Achterhoek in 2024 weer kunnen beschikken over een modern en up-to-date ziekenhuis', aldus Boumans.

‘Aanpakken of op z’n Achterhoeks: D’ran!’

Volgens Boumans zijn er meerdere voorbeelden in Doetinchem te vinden, waarbij verandering werkt. ‘In het bejaardentehuis, in de stad, bij de sportvelden, in de straten en in de theaters. Met de handen. Aanpakken betekent dat. Of op z’n Achterhoeks: D’ran! En dat vraagt iets van ons allemaal.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend