Logo De Belofte

ZUTPHEN - Bij een vuurtje, met hapje en drankje, op een mooie buitenlocatie in de stad. Zo had de gemeente Zutphen zich de nieuwjaarsreceptie voorgesteld. Door kritiek van inwoners gooide het college het roer volledig om, waardoor inwoners maandagavond welkom waren op een 'eenvoudige borrel met bitterbal'.

'De klok lijkt te zijn teruggedraaid', begint burgemeester Annemieke Vermeulen haar nieuwjaarsrede. Na twee uitstapjes is de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zutphen dit jaar terug op het stadhuis. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

'Dit jaar wilden we het eenvoudiger: back to basic bij duurzaamheidscentum de Kaardebol. Met stoere laarzen en winterjas lekker buiten, zodat een nieuwe ondernemer zichzelf op de kaart kon zetten en ook om de diverse activiteiten op de Kaardebol goed uit te lichten', gaat ze verder. Maar zo ver kwam het alleen niet.

'Veel negatieve reacties' 

Toen bekend werd hoeveel geld de gemeente in eerste instantie reserveerde voor de borrel - maximaal 10.000 euro - stroomden de reacties op het stadhuis binnen. 'Het ontging ons niet dat er veel negatieve reacties kwamen op het kostenaspect. Dat vonden wij jammer maar ook begrijpelijk.'

Vlak voor de kerst besloot het college daarom last-minute de plannen te wijzigen. 'En dus staan we hier in onze eigen Burgerzaal met een eenvoudige borrel met bitterbal', aldus Vermeulen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

Door de locatie te wijzigen, veranderde ook het kostenplaatje aanzienlijk, met name vanwege de horeca-uitgaven. Waar de gemeente eerst ongeveer 8000 euro uit dacht te geven aan de receptie, verwacht zij nu maximaal 2200 euro kwijt te zijn.

Naar aanleiding van alle reacties, roept Vermeulen inwoners op om volgend jaar zelf met ideeën te komen. 'Van sponsoring tot spontane ideeën en suggesties voor de organisatie.' Volgend jaar wil de burgemeester Zutphenaren mee laten denken over de invulling van de bijeenkomst. 

'Nooit meer in het nieuws als intolerante stad'

Vermeulen sneed in haar speech ook andere onderwerpen aan, waaronder haar gesprek met leden van de werkgroep LHBTI+. 'Ik heb gesprekken gevoerd met twee Russische jongens die hier niet hand in hand durven te lopen, met twee vriendinnen die zich niet vrij voelen hun liefde voor elkaar te tonen. Ik vind dit onbestaanbaar, zeker als liberaal denkend mens.'

Daarnaast maakte de ontmoeting met Ziggy Krassenberg (18), momenteel één van de kandidaten van The Voice of Holland, veel indruk op haar. De zanger werd op straat in Zutphen zo vaak aangesproken op zijn uiterlijk en zijn geaardheid, dat hij op zijn zeventiende besloot om te verhuizen.

Reden voor de burgemeester om de 18-jarige uit te nodigen voor een gesprek, waardoor Ziggy maandagavond zelfs het podium beklom om het nummer Losing my religion te zingen. 

Diversiteit en inclusie is wat Vermeulen betreft dan ook hét thema van 2020. 'Iedereen hoort erbij en mag zichzelf zijn. Ik wil nooit meer dat Zutphen in het nieuws komt als intolerante stad. Ik ga me inzetten zodat iedereen in Zutphen en Warnsveld een gewaardeerde rol kan vervullen en een bijdrage kan leveren op basis van zijn of haar eigen interesses en talenten.'

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend