Logo De Belofte

ZUTPHEN - Bij een vuurtje, met hapje en drankje, op een mooie buitenlocatie in de stad. Zo had de gemeente Zutphen zich de nieuwjaarsreceptie voorgesteld. Door kritiek van inwoners gooide het college het roer volledig om, waardoor inwoners maandagavond welkom waren op een 'eenvoudige borrel met bitterbal'.

'De klok lijkt te zijn teruggedraaid', begint burgemeester Annemieke Vermeulen haar nieuwjaarsrede. Na twee uitstapjes is de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zutphen dit jaar terug op het stadhuis. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

'Dit jaar wilden we het eenvoudiger: back to basic bij duurzaamheidscentum de Kaardebol. Met stoere laarzen en winterjas lekker buiten, zodat een nieuwe ondernemer zichzelf op de kaart kon zetten en ook om de diverse activiteiten op de Kaardebol goed uit te lichten', gaat ze verder. Maar zo ver kwam het alleen niet.

'Veel negatieve reacties' 

Toen bekend werd hoeveel geld de gemeente in eerste instantie reserveerde voor de borrel - maximaal 10.000 euro - stroomden de reacties op het stadhuis binnen. 'Het ontging ons niet dat er veel negatieve reacties kwamen op het kostenaspect. Dat vonden wij jammer maar ook begrijpelijk.'

Vlak voor de kerst besloot het college daarom last-minute de plannen te wijzigen. 'En dus staan we hier in onze eigen Burgerzaal met een eenvoudige borrel met bitterbal', aldus Vermeulen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

Door de locatie te wijzigen, veranderde ook het kostenplaatje aanzienlijk, met name vanwege de horeca-uitgaven. Waar de gemeente eerst ongeveer 8000 euro uit dacht te geven aan de receptie, verwacht zij nu maximaal 2200 euro kwijt te zijn.

Naar aanleiding van alle reacties, roept Vermeulen inwoners op om volgend jaar zelf met ideeën te komen. 'Van sponsoring tot spontane ideeën en suggesties voor de organisatie.' Volgend jaar wil de burgemeester Zutphenaren mee laten denken over de invulling van de bijeenkomst. 

'Nooit meer in het nieuws als intolerante stad'

Vermeulen sneed in haar speech ook andere onderwerpen aan, waaronder haar gesprek met leden van de werkgroep LHBTI+. 'Ik heb gesprekken gevoerd met twee Russische jongens die hier niet hand in hand durven te lopen, met twee vriendinnen die zich niet vrij voelen hun liefde voor elkaar te tonen. Ik vind dit onbestaanbaar, zeker als liberaal denkend mens.'

Daarnaast maakte de ontmoeting met Ziggy Krassenberg (18), momenteel één van de kandidaten van The Voice of Holland, veel indruk op haar. De zanger werd op straat in Zutphen zo vaak aangesproken op zijn uiterlijk en zijn geaardheid, dat hij op zijn zeventiende besloot om te verhuizen.

Reden voor de burgemeester om de 18-jarige uit te nodigen voor een gesprek, waardoor Ziggy maandagavond zelfs het podium beklom om het nummer Losing my religion te zingen. 

Diversiteit en inclusie is wat Vermeulen betreft dan ook hét thema van 2020. 'Iedereen hoort erbij en mag zichzelf zijn. Ik wil nooit meer dat Zutphen in het nieuws komt als intolerante stad. Ik ga me inzetten zodat iedereen in Zutphen en Warnsveld een gewaardeerde rol kan vervullen en een bijdrage kan leveren op basis van zijn of haar eigen interesses en talenten.'

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.
 • Bezuinigingen treffen Zutphenaren: minder sociaal werkers in de wijken

  12 maart 2020
  ZUTPHEN - Het aantal sociaal werkers in de Zutphense wijken wordt minder en de Buurtservice en de Vrijwilligerscentrale komen in de huidige vorm te vervallen. Dat maakt Perspectief donderdag bekend. De welzijnsorganisatie krijgt de komende jaren een stuk minder geld van de gemeente Zutphen en moet daardoor keuzes maken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend