Logo De Belofte

ROZENDAAL - 2019 was een stabiel jaar voor de gemeente Rozendaal, betoogt burgemeester Ester Weststeijn maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak. Dat is anders dan in de rest van het land en de wereld, legt ze uit. Ook pleit zij voor een ander mensbeeld waarin 'de meeste mensen deugen'.

'Financieel staan we er in Rozendaal goed voor', vertelt Weststeijn. 'Onze spaarpot is goed gevuld, maar dat geld gaan we de komende jaren hard nodig hebben. Om te investeren in onze organisatie, in onze dienstverlening, in digitalisering en vooral ook in duurzaamheid en de energietransitie.'

Zie ook: Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

Één overlastmelding per maand

Ook wat betreft veiligheid was 2019 in Rozendaal een relatief rustig en stabiel jaar, volgens de burgermoeder. 'Het aantal inbraken, inclusief pogingen daartoe, is op twee handen te tellen. En het aantal overlastmeldingen zit maar nét boven de tien. Dat is weinig, zelfs voor Rozendaal.'

Weststeijn herinnert zich onder meer de jongens Mads en Pepijn, die eerder dit jaar in de raad aandacht vroegen voor hun schoolplein. Daar moest meer groen komen en fijner kunnen worden gespeeld. De werkgroep die daarop volgde heeft volgens de burgemeester inmiddels vergevorderde plannen om dat voor elkaar te krijgen.

Zie ook: Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

'Maak onze zakken leeg'

Ook heeft de raad volgens Weststeijn veel geld beschikbaar gesteld voor energiemaatregelen. 'En ik hoop werkelijk dat u onze zakken tot op de laatste cent leegmaakt', geeft ze haar inwoners mee.

Zie ook: Rozendaal trekt de portemonnee voor duurzaamheid

'Wat doen we elkaar aan?'

Buiten het 'saamhorige' Rozendaal ziet Weststeijn wel veel debatten 'op het scherpst van de snede'. 'Wat doen we elkaar toch aan?', vraagt zij zich af. 'Maar dat is nu juist niet wat ik wil markeren bij de start van een nieuw jaar.' Ze citeert auteur Rutger Bregman uit zijn boek De meeste mensen deugen: 'Dat mensen van nature egoïstisch, paniekerig en agressief zijn, is een hardnekkige mythe.'

'Wat we aannemen in elkaar, is wat we oproepen. Als we het hebben over de grootste uitdagingen van onze tijd – van de opwarming van de aarde tot het tanende vertrouwen in elkaar – dan denk ik dat het antwoord begint bij een ander mensbeeld.' Een denkwijze waar Weststeijn zich 'enorm toe aangetrokken' voelt. 'De mens is ten diepste geneigd tot solidariteit en interactie.'

Bregman gebruikt zijn mensbeeld onder meer ter onderbouwing van zijn idee om een basisinkomen in te voeren. Een inkomen voor elke burger, waar geen prestatie of verplichting tegenover staat. Een opvallende keuze dus voor de burgemeester van het toch zeer liberale Rozendaal.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Rozendaal

 • Oplossing onrust Rozendaalse school: geen pannacourt, wel een speelveld

  12 februari 2020
  ROZENDAAL - Geen pannacourt, wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Dat is het compromis dat een einde moet maken aan de nieuwe onrust rondom de Rozendaalse Dorpsschool. Tot dat besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond.
 • Burgemeester Rozendaal kijkt terug op 'stabiel jaar'

  06 januari 2020
  ROZENDAAL - 2019 was een stabiel jaar voor de gemeente Rozendaal, betoogt burgemeester Ester Weststeijn maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak. Dat is anders dan in de rest van het land en de wereld, legt ze uit. Ook pleit zij voor een ander mensbeeld waarin 'de meeste mensen deugen'.
 • Rijk Rozendaal maakt zich vooral zorgen om problemen bij de buren

  05 november 2019
  ROZENDAAL - De grootste zorgen van de gemeente Rozendaal gingen dinsdagavond uit naar de financiële tekorten bij buurgemeentes. De eigen begroting werd unaniem vastgesteld. De toch al goed gevulde spaarpot, wordt opnieuw aangevuld.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Zwembad De Hoevert lijkt alsnog de deuren te moeten sluiten

  10 juli 2020
  DIDAM - Een meerderheid in de gemeenteraad van Montferland wil dat zwembad De Hoevert in Didam per 1 januari 2021 de deuren sluit. De coalitiepartijen willen nog wel dat de wethouder voor 1 oktober laat weten onder welke financiële voorwaarden een passende sportvoorziening voor Didam mogelijk is. Daarbij wordt de aanwezigheid van een zwembad niet uitgesloten.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven, maar weer een 8-5'je

  09 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, aan met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Brandweerkazerne Almen op voorspraak inwoners naast voetbalveld

  09 juli 2020
  ALMEN - Op voorspraak van de inwoners van Almen komt de nieuwe brandweerkazerne mogelijk naast het voetbalveld van SV Almen. De eerdere optie, op de locatie Dorpsstraat 2b, bleek na een onderzoek niet geschikt.
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend