Logo De Belofte

ROZENDAAL - 2019 was een stabiel jaar voor de gemeente Rozendaal, betoogt burgemeester Ester Weststeijn maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak. Dat is anders dan in de rest van het land en de wereld, legt ze uit. Ook pleit zij voor een ander mensbeeld waarin 'de meeste mensen deugen'.

'Financieel staan we er in Rozendaal goed voor', vertelt Weststeijn. 'Onze spaarpot is goed gevuld, maar dat geld gaan we de komende jaren hard nodig hebben. Om te investeren in onze organisatie, in onze dienstverlening, in digitalisering en vooral ook in duurzaamheid en de energietransitie.'

Zie ook: Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

Één overlastmelding per maand

Ook wat betreft veiligheid was 2019 in Rozendaal een relatief rustig en stabiel jaar, volgens de burgermoeder. 'Het aantal inbraken, inclusief pogingen daartoe, is op twee handen te tellen. En het aantal overlastmeldingen zit maar nét boven de tien. Dat is weinig, zelfs voor Rozendaal.'

Weststeijn herinnert zich onder meer de jongens Mads en Pepijn, die eerder dit jaar in de raad aandacht vroegen voor hun schoolplein. Daar moest meer groen komen en fijner kunnen worden gespeeld. De werkgroep die daarop volgde heeft volgens de burgemeester inmiddels vergevorderde plannen om dat voor elkaar te krijgen.

Zie ook: Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

'Maak onze zakken leeg'

Ook heeft de raad volgens Weststeijn veel geld beschikbaar gesteld voor energiemaatregelen. 'En ik hoop werkelijk dat u onze zakken tot op de laatste cent leegmaakt', geeft ze haar inwoners mee.

Zie ook: Rozendaal trekt de portemonnee voor duurzaamheid

'Wat doen we elkaar aan?'

Buiten het 'saamhorige' Rozendaal ziet Weststeijn wel veel debatten 'op het scherpst van de snede'. 'Wat doen we elkaar toch aan?', vraagt zij zich af. 'Maar dat is nu juist niet wat ik wil markeren bij de start van een nieuw jaar.' Ze citeert auteur Rutger Bregman uit zijn boek De meeste mensen deugen: 'Dat mensen van nature egoïstisch, paniekerig en agressief zijn, is een hardnekkige mythe.'

'Wat we aannemen in elkaar, is wat we oproepen. Als we het hebben over de grootste uitdagingen van onze tijd – van de opwarming van de aarde tot het tanende vertrouwen in elkaar – dan denk ik dat het antwoord begint bij een ander mensbeeld.' Een denkwijze waar Weststeijn zich 'enorm toe aangetrokken' voelt. 'De mens is ten diepste geneigd tot solidariteit en interactie.'

Bregman gebruikt zijn mensbeeld onder meer ter onderbouwing van zijn idee om een basisinkomen in te voeren. Een inkomen voor elke burger, waar geen prestatie of verplichting tegenover staat. Een opvallende keuze dus voor de burgemeester van het toch zeer liberale Rozendaal.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Rozendaal

 • Oplossing onrust Rozendaalse school: geen pannacourt, wel een speelveld

  12 februari 2020
  ROZENDAAL - Geen pannacourt, wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Dat is het compromis dat een einde moet maken aan de nieuwe onrust rondom de Rozendaalse Dorpsschool. Tot dat besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond.
 • Burgemeester Rozendaal kijkt terug op 'stabiel jaar'

  06 januari 2020
  ROZENDAAL - 2019 was een stabiel jaar voor de gemeente Rozendaal, betoogt burgemeester Ester Weststeijn maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak. Dat is anders dan in de rest van het land en de wereld, legt ze uit. Ook pleit zij voor een ander mensbeeld waarin 'de meeste mensen deugen'.
 • Rijk Rozendaal maakt zich vooral zorgen om problemen bij de buren

  05 november 2019
  ROZENDAAL - De grootste zorgen van de gemeente Rozendaal gingen dinsdagavond uit naar de financiële tekorten bij buurgemeentes. De eigen begroting werd unaniem vastgesteld. De toch al goed gevulde spaarpot, wordt opnieuw aangevuld.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Overbetuwe stelt betalingen aan gemeente uit tot en met de zomer

  01 april 2020
  ELST - Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hoeven tot en met de zomer hun portemonnee niet te trekken voor betalingen aan de gemeente Overbetuwe. Daarnaast worden subsidies voor sociale, maatschappelijke en culturele verenigingen nog wel uitgedeeld.
 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend