Logo De Belofte

ARNHEM - De roep om een totaalverbod op vuurwerk laait opnieuw op na de Arnhemse flatbrand, die vermoedelijk werd veroorzaakt door vuurwerk en een dodelijke afloop kende. 'Deze discussie zal wel gecombineerd worden met ons initiatief voor een vuurwerkvrije stad', zeg CDA-fractievoorzitter Jan Hutten. Politici zijn geschokt en willen onderzoek.

'Het is wel belangrijk om deze trieste situatie niet politiek te misbruiken', vervolgt Hutten. 'Daarvoor is het lijden te ernstig.'

Het trieste is volgens Hutten dat kinderen van 12 of 13 jaar amper de gevolgen van hun acties kunnen inschatten. 'Dat is een groot dilemma, ook binnen het strafrecht.'

Zie ook: Pubers opgepakt voor fatale flatbrand die door vuurwerk ontstond

'Iets klopt daar niet'

'GroenLinks pleit al langer voor het tegengaan van vuurwerkoverlast', zegt fractievoorzitter Mark Coenders in reactie op dit 'verschrikkelijke drama'. Ook Guus van der Laak (Arnhem Centraal) verwacht opnieuw een discussie over een totaalverbod. 'Maar ook de veiligheid van de overige bewoners was in het geding. Geen nooduitgang? En Vivare stelt dat aan alle eisen wordt voldaan? Een lift die na het brandalarm stilvalt en niet automatisch naar de begane grond gaat? Iets klopt daar niet, dus zal er een uitgebreid onderzoek naar die veiligheidseisen moeten komen.'

Zie ook: Agressie en woede bij bewoners na Arnhemse flatbrand: 'We zaten als ratten in de val'

Volgens Eric Greving (PvdA) is het leed voor iedereen die hierbij betrokken is 'niet te overzien'. Hij wil het onderzoek naar de brandveiligheid afwachten. Sabine Andeweg (D66) meent dat dit ook voor de hulpverleners 'heel ingrijpend moet zijn geweest'. Ze stelt dat er eerst onderzoek gedaan moet worden naar de feiten.

'Ouders verantwoordelijk'

Nico Wiggers (Arnhemse Ouderenpartij): 'Ouders zijn verantwoordelijk voor deze kinderen. En hoe gek moet je zijn om kinderen van die leeftijd op dat tijdstip zonder toezicht op straat te laten?'

Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem) vindt dat de verantwoordelijken zwaar gestraft moeten worden. 'Want dit drama is er één om niet te vergeten.' Misschien moet er nu wel een totaalverbod op vuurwerk komen in Arnhem, meent Aydemir.

SP-leider Gerrie Elfrink spreekt van een dag van verdriet. 'De burgemeester zal ons ongetwijfeld nader informeren zodra de prioriteiten dat toelaten. Dat wachten wij rustig af.' Coen Verheij (PVV) meent dat het 'niet terecht is om op basis van voorbarige conclusies te gaan roepen wat er moet gebeuren'.

'Daders moeten last dragen'

Daniël Becker (ChristenUnie): 'Het is natuurlijk een verschrikkelijk drama voor de slachtoffers, hun naasten en de bewoners die hier elke dag aan worden herinnerd. Maar ook voor de daders die zo vroeg in hun leven de last moeten dragen die hun baldadigheid tot gevolg had.'

'Moet er iets gebeuren?', vraagt Becker zich af. 'Ja, zoveel. Maar niet concreet naar aanleiding van deze situatie.' De hulpdiensten hebben volgens hem snel en doortastend gehandeld. 'Wat er wel moet gebeuren is dat ouders jongeren respect bijbrengen voor hun leefomgeving en de veiligheid van anderen.'

Zie ook:

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.

Overig verkiezingsnieuws

 • Motie ‘Opnemen kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen’ aangenomen

  27 mei 2020
  HATTEM - CDA-fractievoorzitter Teun Juk diende maandagavond mede namens PvdA, D66, en ChristenUnie een motie in voor het opnemen van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen.
 • Zutphen verwacht tekort van 2 miljoen euro door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend