Logo De Belofte

ARNHEM - Tijdens de bijeenkomst voor bewoners van de flat aan het Gelderseplein in Arnhem zijn woensdagavond de nodige emoties uitgesproken. In de nieuwjaarsnacht ontstond in de hal van de flat een brand, die twee slachtoffers eiste die vast kwamen te zitten in de lift. Zij overleden door de rookontwikkeling.

De bewoners voelen zich niet serieus genomen door de woningcorporatie. 'Vivare kijkt totaal niet naar ons om', zegt één van de bewoners vlak na de bijeenkomst. 'Een groot bankstel lag al vier dagen beneden en die hebben ze niet weggehaald. Ze hadden het kunnen zien aankomen, maar hebben niks gedaan.'

De aanwezigheid van het bankstel dat vlam vatte zou de oorzaak zijn van het ontstaan van de brand. 'We zijn erg geschrokken. Zo'n vuurtje is niet niks', vervolgt de bewoner. 'We konden nergens heen en zaten vast als ratten in de val.'

Bij de bijeenkomst waren ongeveer tachtig bewoners. Naast Vivare waren burgemeester Ahmed Marcouch en de politie aanwezig.

Zie ook: Vader en zoontje omgekomen bij flatbrand in Arnhem

'Veel mensen waren kwaad en boos', vertelt een andere bewoner. 'Maar of er verbeteringen komen, weet ik niet.' Die zijn volgens hem wel nodig voor de veiligheid van de flat.

Bekijk hier de reactie van enkele bewoners (de tekst gaat verder na de video):

'De mensen zijn geschokt en geschrokken. Ze zijn niet blij met het handelen van Vivare', vertelt Hicham. Hij is jongerenwerker, maar is vanavond aanwezig als buurtbewoner. 'Er zat duidelijk frustratie in de groep.' De bewoners is verteld dat er een slachtoffer-hulplijn is en dat Vivare nu extra capaciteit inzet voor de verwerking van vragen en klachten rondom dit incident, zegt Hicham.

'Verdachten komen uit de buurt'

De jongens die zijn aangehouden komen volgens Hicham uit de buurt. 'Ik denk dat de meeste jongeren wel weten wie het zijn', zegt hij. Als die informatie inderdaad klopt, is de inschatting van Hicham dat het geen jongens zijn die dit met opzet doen.

Zie ook: Pubers opgepakt voor fatale flatbrand die door vuurwerk ontstond

Bewoonster Laura Jansen vraagt zich af of er zaken gaan veranderen. 'Er worden wat kleinere dingen aangepakt. Maar wat er aan het vluchtplan gaat veranderen is me niet duidelijk.' De agressie en boosheid in de zaal was volgens haar nodig. 'Als je het lief vraagt, krijgt het vaak niet de aandacht die het verdient. We zijn al jaren bezig om aan te geven wat er mis is. En daar wordt niet tot nauwelijks op gereageerd.'

'Flink gescholden'

'Er werd flink gescholden', zegt bewoner Franklin de la Fosse. 'Daar ben ik geen voorstander van, maar het is wel begrijpelijk. Er gebeurt namelijk al heel lang niks.' Burgemeester Marcouch steekt de bewoners met zijn aanwezigheid en betrokkenheid volgens hem wel een 'hart onder de riem'. 'Hij laat zien aan de kant van de bewoners te staan.'

'Gewoon enorm irritant'

Vivare-directeur Eric Angenent vond het een 'goede en emotionele bijeenkomst'. Er waren volgens hem veel eisen om dingen nu snel te regelen en verbeteren. 'Maar we zijn al bezig om de flats te renoveren. Dit is gewoon enorm irritant en een drama aan alle kanten. Het helpt niet, maar we gaan gewoon door met waar we al mee bezig waren.'

Bekijk hier de reactie van Burgemeester Ahmed Marcouch en Vivare-directeur Eric Angenent (de tekst gaat daaronder verder):

Slachtoffers zijn Arnhemmers

Ook Marcouch heeft de emotie, boosheid en verdriet bij de bewoners gezien, vertelt hij na afloop. 'Dat hebben we met elkaar gedeeld, en daarbij afgesproken om de komende tijd zoveel mogelijk contact te houden.' Marcouch bevestigt dat de slachtoffers, die familie in de flat hebben wonen, Arnhemmers zijn.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend