Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De raad van toezicht van ziekenhuisorganisatie Santiz moet duidelijk stelling nemen in het getrouwtrek rond het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Dat zegt de nieuw opgerichte stichting Behoud SKB dinsdag.

door Domien Esselink

'Het verhaal van het bestuur van Santiz is bekend, nu moet de raad van toezicht van zich laten horen', zegt Hendrik-Jan Mensink van de stichting. Die is naar eigen zeggen opgericht om mee te praten over de toekomst van twee ziekenhuizen in de Achterhoek; het SKB in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Santiz wil langs de A18 een nieuw Slingeland Ziekenhuis bouwen en dan zouden er afdelingen van het SKB naar Doetinchem verhuizen. Over dat laatste voornemen ontstond dit najaar veel ophef in WInterswijk. Het besluit is inmiddels van tafel.

'Twee gescheiden potten'

De kosten voor het nieuwe Slingeland zouden richting de 200 of zelfs 300 miljoen euro oplopen. Mensink: 'Wat is de aanleiding om in Doetinchem zoiets duurs neer te zetten? Daarover willen wij duidelijkheid. Er zou geen geld van het SKB naar het Slingeland gaan, maar na de juridische fusie komt het allemaal uit één grote pot. Wij willen juist garanties dat er twee gescheiden potten blijven bestaan. Laat ze in Doetinchem een ziekenhuis bouwen op basis van het eigen resultaat.'  

De stichting Behoud SKB ziet een 'dubbele agenda' bij het bestuur van Santiz en wil dat de raad van toezicht van de zorgorganisatie zich daarover uitspreekt. 'De keuze moet een keer gemaakt worden', aldus Mensink, die verder stelt 'niet tegen het Slingeland te strijden, maar vóór een volwaardig SKB'.

De fusie per 1 januari 2021 moet volgens de Winterwijkse ondernemer hoe dan ook van tafel. 'Mijn idee is dat we eerst in alle rust samen de verschillende scenario's doornemen.' Onduidelijk is echter nog of de stichting daadwerkelijk mee mag praten over de toekomstplannen.

De raad van toezicht van Santiz was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend