Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De raad van toezicht van ziekenhuisorganisatie Santiz moet duidelijk stelling nemen in het getrouwtrek rond het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Dat zegt de nieuw opgerichte stichting Behoud SKB dinsdag.

door Domien Esselink

'Het verhaal van het bestuur van Santiz is bekend, nu moet de raad van toezicht van zich laten horen', zegt Hendrik-Jan Mensink van de stichting. Die is naar eigen zeggen opgericht om mee te praten over de toekomst van twee ziekenhuizen in de Achterhoek; het SKB in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Santiz wil langs de A18 een nieuw Slingeland Ziekenhuis bouwen en dan zouden er afdelingen van het SKB naar Doetinchem verhuizen. Over dat laatste voornemen ontstond dit najaar veel ophef in WInterswijk. Het besluit is inmiddels van tafel.

'Twee gescheiden potten'

De kosten voor het nieuwe Slingeland zouden richting de 200 of zelfs 300 miljoen euro oplopen. Mensink: 'Wat is de aanleiding om in Doetinchem zoiets duurs neer te zetten? Daarover willen wij duidelijkheid. Er zou geen geld van het SKB naar het Slingeland gaan, maar na de juridische fusie komt het allemaal uit één grote pot. Wij willen juist garanties dat er twee gescheiden potten blijven bestaan. Laat ze in Doetinchem een ziekenhuis bouwen op basis van het eigen resultaat.'  

De stichting Behoud SKB ziet een 'dubbele agenda' bij het bestuur van Santiz en wil dat de raad van toezicht van de zorgorganisatie zich daarover uitspreekt. 'De keuze moet een keer gemaakt worden', aldus Mensink, die verder stelt 'niet tegen het Slingeland te strijden, maar vóór een volwaardig SKB'.

De fusie per 1 januari 2021 moet volgens de Winterwijkse ondernemer hoe dan ook van tafel. 'Mijn idee is dat we eerst in alle rust samen de verschillende scenario's doornemen.' Onduidelijk is echter nog of de stichting daadwerkelijk mee mag praten over de toekomstplannen.

De raad van toezicht van Santiz was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Overig verkiezingsnieuws

 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Terras dicht na overtreden regels: 'Politiemacht was een belediging'

  04 augustus 2020
  WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend