Logo De Belofte

ARNHEM - Plannen en voornemens liggen er genoeg voor de bouw, zorg, werkgelegenheid, bedrijvigheid en het milieu. Maar concrete resultaten zijn over het geheel genomen nog wat mager. Die zal het Arnhemse college in 2020 moeten leveren. Ook moet er schoon schip worden gemaakt op de nodige langlopende dossiers.

Het huidige college begon een kleine twee jaar geleden aan de klus om uitvoering te geven aan het coalitieakkoord dat GroenLinks, VVD, D66 en PvdA sloten. Uiteraard hebben de nieuwe bestuurders wat tijd nodig om een en ander in de steigers te zetten.

De stad heeft in die tijd ook niet stilgestaan, maar concrete resultaten op de grote thema's blijven nog wat uit. En daar zal in 2020 verandering in moeten komen. Daarna gaan we immers alweer langzaam richting nieuwe verkiezingen.

Bouw stagneert

'Bouwen, bouwen, bouwen', is de inmiddels bekende oneliner van D66-raadslid Sjoerd Dijk. En dat er flink gebouwd moet worden, daar is iedereen van links tot rechts het wel over eens.

De woningnood is nijpend. Maar de bouw stagneert en nieuwe projecten komen nog maar mondjesmaat van de grond. Vlak voor kerst kwam wethouder Ronald Paping met zijn plan voor woningbouwontwikkeling.

Zie ook: Arnhemse bouwafspraken voor sociale huurwoningen 'onzinnig'

Moeilijk uit de bijstand

Qua uitstroom uit de bijstand naar werk moet Arnhem het minimaal net zo goed doen als het landelijk gemiddelde, staat in het coalitieakkoord. Daar bovenop moeten nog 500 Arnhemmers extra aan het werk worden geholpen.

Maar Arnhem doet het slechter dan gemiddeld. Dat terwijl er een investeringsfonds van 2,5 miljoen euro werd ingesteld. Daarnaast kreeg wethouder Martien Louwers 6 miljoen euro extra van de gemeenteraad om haar afdeling Werk en Inkomen te reorganiseren. Dat hoopt zij op 1 juni 2020 af te ronden.

Zie ook: Arnhem mist doel inwoners komen moeilijk uit de bijstand

Misstanden in de zorg

Op zorg zijn de kosten, net als in veel andere gemeentes, flink uit de hand gelopen. Of de ingeboekte miljoenenbezuinigingen voor de komende jaren haalbaar zijn, moet blijken.

Ook willen wethouders Hans de Vroome en Roeland van der Zee met strengere regelgeving paal en perk stellen aan de vele zorgaanbieders. Minder aanbieders met een betere kwaliteit en minimale winsten is het plan. Dat moet een einde maken aan de vele misstanden in de zorg die onder meer door Omroep Gelderland nog recent werden blootgelegd.

Zie ook: Klagende cliënten, tonnen winst voor de zorgdirecteur

Relatie tussen gemeente en bedrijven

Het programma ‘Van bedrijven weten’ moet de relatie tussen gemeente en bedrijven verbeteren, volgens de coalitieafspraken. Ook moet er verbinding worden gelegd tussen grote en kleine bedrijven. Daar is geen extra geld of capaciteit voor beschikbaar.

'Maar we gaan dat achter de schermen gewoon goed regelen', sprak wethouder Jan van Dellen onlangs zelfverzekerde managementtaal. Ook dat moet vanaf volgend jaar zijn beslag krijgen.

Zie ook: 'Van bedrijven weten' moet Arnhems ondernemersklimaat verbeteren

Klimaatdoelstellingen niet gehaald

Op het gebied van milieu werden kleine stapjes gezet. Zo kwam er een milieuzone en er werden subsidies verstrekt voor verduurzaming van woningen. Maar de energie- en klimaatdoelstellingen werden bij lange na niet gehaald.

En de plannen om de verscherpte doelstellingen wel te halen, zijn nog weinig concreet. Wethouder Cathelijne Bouwkamp kreeg hiervoor onder meer een klimaatfonds van 10 miljoen euro. Daarnaast gaat zij diftar, het betalen per afvalzak, halverwege volgend jaar invoeren.

Zie ook: Arnhemse energieplannen: 'De één nog minder concreet dan de ander' en Betalen per afvalzak uitgesteld en belasting omhoog in Arnhem

Museum Arnhem en de Blauwe Golven

Ook moet 2020 het jaar worden waarin voor de langverwachte renovatie van Museum Arnhem de schop de grond in gaat.

Nadere uitwerking van het plan om voor de Blauwe Golven het kunstwerk te behouden en beperkt groen toe te voegen, komen in het eerste kwartaal van aankomend jaar, liet wethouder Van der Zee weten. Ook dat moet spoedig duidelijkheid brengen in een langlopend dossier.

Zie ook: Renovatie van Museum Arnhem staat op punt van beginnen en Arnhemse Blauwe Golven; kunst behouden, beperkt extra groen

Woonboten en 'gifbult'

Over langlopende dossiers gesproken. Wethouder Van Dellen hoopt ook op korte termijn een einde te maken aan de 'ongewenste' situatie van de vijftien woonboten in de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk. Die wil hij daar weg hebben en de bewoners moeten worden uitgekocht.

Voor de bewoners van het woonwagenkamp bij de 'gifbult' aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf komt wethouder Bouwkamp in maart met een plan. Ook daar worden na 30 jaar definitieve oplossingen verwacht.

Zie ook: Politieke steun voor vertrek Arnhemse woonboten en Giftige wal bij Arnhems woonwagenkamp wordt verwijderd

Kortom, zowel voor de coalitieplannen als verschillende langlopende dossiers wordt 2020 een spannend jaar in de Arnhemse politiek. Dat zullen we uiteraard weer met interesse voor u volgen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
 • Arnhem werkt mee aan islamitische wens voor grafrust voor onbepaalde tijd

  10 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem wil grafrust voor onbepaalde tijd mogelijk maken. Met name vanuit de islamitische gemeenschap is daar een toenemende behoefte aan. Het college gaat in gesprek met begraafplaats Moscowa om dat te realiseren.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uit liep.

Overig verkiezingsnieuws

 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend