Logo De Belofte

ARNHEM - Plannen en voornemens liggen er genoeg voor de bouw, zorg, werkgelegenheid, bedrijvigheid en het milieu. Maar concrete resultaten zijn over het geheel genomen nog wat mager. Die zal het Arnhemse college in 2020 moeten leveren. Ook moet er schoon schip worden gemaakt op de nodige langlopende dossiers.

Het huidige college begon een kleine twee jaar geleden aan de klus om uitvoering te geven aan het coalitieakkoord dat GroenLinks, VVD, D66 en PvdA sloten. Uiteraard hebben de nieuwe bestuurders wat tijd nodig om een en ander in de steigers te zetten.

De stad heeft in die tijd ook niet stilgestaan, maar concrete resultaten op de grote thema's blijven nog wat uit. En daar zal in 2020 verandering in moeten komen. Daarna gaan we immers alweer langzaam richting nieuwe verkiezingen.

Bouw stagneert

'Bouwen, bouwen, bouwen', is de inmiddels bekende oneliner van D66-raadslid Sjoerd Dijk. En dat er flink gebouwd moet worden, daar is iedereen van links tot rechts het wel over eens.

De woningnood is nijpend. Maar de bouw stagneert en nieuwe projecten komen nog maar mondjesmaat van de grond. Vlak voor kerst kwam wethouder Ronald Paping met zijn plan voor woningbouwontwikkeling.

Zie ook: Arnhemse bouwafspraken voor sociale huurwoningen 'onzinnig'

Moeilijk uit de bijstand

Qua uitstroom uit de bijstand naar werk moet Arnhem het minimaal net zo goed doen als het landelijk gemiddelde, staat in het coalitieakkoord. Daar bovenop moeten nog 500 Arnhemmers extra aan het werk worden geholpen.

Maar Arnhem doet het slechter dan gemiddeld. Dat terwijl er een investeringsfonds van 2,5 miljoen euro werd ingesteld. Daarnaast kreeg wethouder Martien Louwers 6 miljoen euro extra van de gemeenteraad om haar afdeling Werk en Inkomen te reorganiseren. Dat hoopt zij op 1 juni 2020 af te ronden.

Zie ook: Arnhem mist doel inwoners komen moeilijk uit de bijstand

Misstanden in de zorg

Op zorg zijn de kosten, net als in veel andere gemeentes, flink uit de hand gelopen. Of de ingeboekte miljoenenbezuinigingen voor de komende jaren haalbaar zijn, moet blijken.

Ook willen wethouders Hans de Vroome en Roeland van der Zee met strengere regelgeving paal en perk stellen aan de vele zorgaanbieders. Minder aanbieders met een betere kwaliteit en minimale winsten is het plan. Dat moet een einde maken aan de vele misstanden in de zorg die onder meer door Omroep Gelderland nog recent werden blootgelegd.

Zie ook: Klagende cliënten, tonnen winst voor de zorgdirecteur

Relatie tussen gemeente en bedrijven

Het programma ‘Van bedrijven weten’ moet de relatie tussen gemeente en bedrijven verbeteren, volgens de coalitieafspraken. Ook moet er verbinding worden gelegd tussen grote en kleine bedrijven. Daar is geen extra geld of capaciteit voor beschikbaar.

'Maar we gaan dat achter de schermen gewoon goed regelen', sprak wethouder Jan van Dellen onlangs zelfverzekerde managementtaal. Ook dat moet vanaf volgend jaar zijn beslag krijgen.

Zie ook: 'Van bedrijven weten' moet Arnhems ondernemersklimaat verbeteren

Klimaatdoelstellingen niet gehaald

Op het gebied van milieu werden kleine stapjes gezet. Zo kwam er een milieuzone en er werden subsidies verstrekt voor verduurzaming van woningen. Maar de energie- en klimaatdoelstellingen werden bij lange na niet gehaald.

En de plannen om de verscherpte doelstellingen wel te halen, zijn nog weinig concreet. Wethouder Cathelijne Bouwkamp kreeg hiervoor onder meer een klimaatfonds van 10 miljoen euro. Daarnaast gaat zij diftar, het betalen per afvalzak, halverwege volgend jaar invoeren.

Zie ook: Arnhemse energieplannen: 'De één nog minder concreet dan de ander' en Betalen per afvalzak uitgesteld en belasting omhoog in Arnhem

Museum Arnhem en de Blauwe Golven

Ook moet 2020 het jaar worden waarin voor de langverwachte renovatie van Museum Arnhem de schop de grond in gaat.

Nadere uitwerking van het plan om voor de Blauwe Golven het kunstwerk te behouden en beperkt groen toe te voegen, komen in het eerste kwartaal van aankomend jaar, liet wethouder Van der Zee weten. Ook dat moet spoedig duidelijkheid brengen in een langlopend dossier.

Zie ook: Renovatie van Museum Arnhem staat op punt van beginnen en Arnhemse Blauwe Golven; kunst behouden, beperkt extra groen

Woonboten en 'gifbult'

Over langlopende dossiers gesproken. Wethouder Van Dellen hoopt ook op korte termijn een einde te maken aan de 'ongewenste' situatie van de vijftien woonboten in de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk. Die wil hij daar weg hebben en de bewoners moeten worden uitgekocht.

Voor de bewoners van het woonwagenkamp bij de 'gifbult' aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf komt wethouder Bouwkamp in maart met een plan. Ook daar worden na 30 jaar definitieve oplossingen verwacht.

Zie ook: Politieke steun voor vertrek Arnhemse woonboten en Giftige wal bij Arnhems woonwagenkamp wordt verwijderd

Kortom, zowel voor de coalitieplannen als verschillende langlopende dossiers wordt 2020 een spannend jaar in de Arnhemse politiek. Dat zullen we uiteraard weer met interesse voor u volgen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend