Logo De Belofte

ARNHEM - Een deel van de Koningsheide bij Arnhem wordt aangewezen als bosreservaat, dat laat het college van B en W weten. Het gaat om een stuk van zeventig hectare groot. Het bos wordt alleen nog beheerd voor de veiligheid van de paden.

Het stadsbestuur wil daarmee vergelijken wat er met dit stuk natuur gebeurt ten opzichte van het stuk oerbos op De Waterberg en het oostelijke deel van de Koningsheide dat op reguliere wijze wordt beheerd. Het bos op De Waterberg is in 2015 aangewezen als oerbos. Dat was 'een cadeau aan toekomstige generaties'. Het is ook daar de bedoeling dat de natuur zijn gang kan gaan en beheer alleen plaatsvindt voor de veiligheid.

Tekst gaat verder onder het kaartje.

Afbeelding
De locatie van de aangewezen gebieden Afbeelding: gemeente Arnhem

Op de Koningsheide wordt verder bekeken hoe de invasieve exoten in toom worden gehouden, zoals de Amerikaanse vogelkers. Dat zijn soorten die niet oorspronkelijk in een bepaald gebied voorkomen en een bedreiging kunnen vormen voor soorten waarvoor dat wel geldt. Het bos heeft een grote variatie in soorten, leeftijd en bodemopbouw. Een deel is geplant tussen 1922 en 1945, en een deel na de grote bosbrand van 1976.

Herten, reeën en zwijnen

Ook leven op de Koningsheide herten, reeën en zwijnen. Dat is op De Waterberg niet het geval, daar zijn alleen reeën. De bodem is daar wel weer rijker, en de bomen ouder. Die verschillen maken het volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp interessant om de ontwikkeling te volgen. 

De beoordeling van de drie gebieden zal in 2025 plaatsvinden. Dan wordt onder meer gekeken naar de variatie van het bos en de voorkomende dier- en plantensoorten.

Zie ook: Nietsdoenbeheer maakt van bos bij Arnhem een oerbos

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Overbetuwe stelt betalingen aan gemeente uit tot en met de zomer

  01 april 2020
  ELST - Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hoeven tot en met de zomer hun portemonnee niet te trekken voor betalingen aan de gemeente Overbetuwe. Daarnaast worden subsidies voor sociale, maatschappelijke en culturele verenigingen nog wel uitgedeeld.
 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend